Атрофия на челюстната кост

Атрофия на челюстната тъкан: причини

Атрофия на челюстната кост наричаме загубата или стопяването на костна тъкан в алвеоларния израстък на челюстта. Изразява се в редукция на нейната дължина, широчина и височина, както и в нейната структура (плътност). Стопяването на челюстна кост е неизбежно следствие след загуба на зъби, в някои случаи – след травма на челюстта, възпалителни, наследствени или други заболявания.

В нашия организъм всичко е взаимно свързано – загубата дори и на един зъб води след себе си не само разместване в зъбната редица, но и до значително стопяване на костната тъкан. Външно атрофията е забележима едва при нейната явна изява, когато отсъстват голяма част от зъбите на двете челюсти. В тези случаи се появява лицева асиметрия, зъбната дъга намалява размерите си, устните и бузите хлътват навътре, устните ъгли се отпускат, а оставащите зъби мигрират в различни посоки.

Причини за стопяването на челюстната кост

  • Загуба на зъби - ако дълго време пациента не реши проблема с празнината в зъбната редица, тогава неизбежно ще се сблъска с необратимия процес на стопяване на челюстната кост. Какво представлява този процес и защо се случва? Човешкото тяло работи по много прост принцип: „Който не работи, няма да яде“. Ако поради някаква причина даден орган спре да функционира, тялото спира да го снабдява пълноценно с необходимите хранителни вещества и органът започва да атрофира - намалява по размер (афункционална атрофия). Челюстната кост не прави изключение: докато търпи дъвкателно натоварване, тялото усърдно я „храни“ и поддържа в работно състояние. Екстрахираният зъб лишава челюстната кост от обичайната й работа - веднага след загубата на зъба костта започва да се адаптира към нови обстоятелства. Процесът на атрофия грубо може да бъде разделен на два етапа. Първо, стопява се тънка ивица кост, която е била най-близо до корените на извадения зъб - такова преструктуриране отнема един и половина до два месеца. Костта зараства за няколко месеца. Ако след този етап не започне да се натоварва костта, тя ще продължи да се стопява допълнително. Процесът на стопяване засяга все по-дълбоките слоеве. При едногодишна липса на зъб, обемът на челюстната кост може да намалее с до 25%. Загубата на зъби е най-честата причина за костната атрофия, но далеч не е единствената.
  • Възпалително заболяване в устната кухина - агресивен пародонтит, отстраняване на киста, грануломи и други образования;
  • Травми на челюстта;
  • Влошено на кръвоснабдяването на костта (резултат от възрастови промени, заболявания на сърдечно-съдовата система, ендокринни патологии);
  • Анатомичен строеж на челюстта;
  • Наследствени заболявания;
  • Възрастови изменения.

Атрофия на челюстната тъкан: последствия и решения

Процесът на стопяване на челюстна кост не е толкова безобиден, колкото изглежда на пръв поглед. Атрофията може да провокира сериозно увреждане на целия зъбно-челюстен апарат.

След загуба на един или няколко зъба, с течение на времето съседните зъби могат да се наклонят в посока на дефекта, създавайки разстояния между зъбите както и риск да станат по-мобилни. Цялото съзъбие може да се размести, с което да се провокира и промяна на захапката. Остатъци от храна ще започнат да се задържат в тези участъци, провокирайки възможна поява на кариес. Самият процес на дъвчене на храната става по-малко ефективен. Това води до риск от развитие на заболявания на стомашно-чревния тракт. Също така, стопяването на челюстната кост е пряко свързано и с външния вид. В резултат на атрофията се появяват изменения на естетическите черти на лицето (хлътнали бузи и устни, увиснали устни ъгли), в това число преждевременно стареене и поява на бръчки. Променя се и говора.

Подвижното протезиране, натоварващо венечната лигавица или неподвижното с мост върху естествени зъби, не решава дългосрочно проблема. Челюстната кост под това протезиране не получава необходимото натоварване върху себе си и процесът на стопяване на костната тъкан постепенно продължава във времето. Основно и най-важно следствие на атрофичния процес е невъзможността да се проведе класическия метод на имплантиране. Имплантът, който трябва да замести липсващия зъб, е невъзможно да се постави в прекалено ниска и тясна кост.

Възможни решения на проблема


Вариант 1

Ранно имплантиране

Под това име ще обединим методите на имедиатно и отложено ранно имплантиране. Имедиатно имплантиране наричаме такова, което провеждаме непосредствено след екстракцията на зъба – след остра травма, хроничен възпалителен процес без големи периапикални изменения, след екстракция на млечен зъб в зряла възраст. При отложеното ранно имплантиране изчакваме около два месеца от датата на екстракцията – в тези случаи предпочитаме биологията да помогне с почистването на възпалените тъкани.

В тези случаи стопяването на костта ще бъде минимално и процедури за нарастването й няма да бъдат необходими, с изключение на случаите с ендо-пародонтални лезии.

Вариант 2

Костна пластика
Увеличаването на костна тъкан преди имплантиране, обикновено е необходимо когато обема й в подлагания на имплантиране костен участък не е достатъчен. Операцията за увеличаване на костта често се нарича „костна пластика или костна аугментация“.

Съществуват няколко техники, които са общоприети в световната дентална практика -

  • метод на направлявана тъканна регенерация;
  • с помощта на костно блокче;
  • чрез синус-лифт.

Mетод на направлявана тъканна регенерация (НТP)

Този метод е най-разпространения и приложим в практиката, тъй като е най-опростен и най–малко травматичен за пациента. Освен това при този метод е възможно паралелно да се поставят и зъбни импланти. При НТР е възможно да се увеличат както височината, така и широчината на костта. За целта се използва костен материал (автогенна кост, говежда или синтетична кост) и специална мембрана (колагенова или метална). С мембраната покриваме поставения костен материал, а самата тя остава под лигавицата.

Метод с използване на костно блокче (графтинг)

Използва се автогенно костно блокче, което се взема от челюстта на самия пациент (като правило долна челюст - брадичката или клона на челюстта). Посредством винтчета, костното блокче се фиксира към костта, след което се добавят автогенни костни стружки примесени с костни гранули и задължително се покриват с мембрана. Всичко това се покрива с лигавица и се зашива.

Този метод се използва за възстановяване на обема на челюстната кост в ограничен или по-голям костен участък. Това може да се случи след рязко отслабване (загуба на голямо количество телесна маса), в недоразвит костен участък или след претърпяна челюстна травма или травматична екстракция.

Особено приложение костния графтинг намира в долна челюст, когато степента на стопяване в задния костен участък е голяма и липсва достатъчна височина. Тогава поставянето на импланта е силно затруднено, понякога невъзможно, поради риск от увреждане на долночелюстния нерв с последваща пареза или парализа, изразяващи се в безчувственост, поради загуба на тактилни и болкови усещания.

Недостатък на този метод е обема и времетраенето на операцията, както и по-голямата травматичност. Друг недостатък е и отсроченото имплантиране (манипулацията не позволява непосредствено поставяне на импланти) - поставянето на импланта може да се направи не по-рано от 6 месеца.

Синус лифт

Операция, която се провежда в горната челюст за увеличаване на височината на костта с цел имплантиране. Възможни са два варианта за достъп до максиларния синус – страничен (латерален) и алвеоларен (крестален). При тази интервенция синусната лигавица се повдига, а в освободеното пространство се поставя костен трансплантат. При наличие на минимална височина около 4-5 мм., процедурата може да се проведе с едновременно поставяне на импланта. При по-ниска остатъчна кост <4 мм., се изчаква 6 месечен период за образуване на нова кост, след което се провежда имплантирането на необходимия брой импланти.

Разберете повече за дентална клиника

Стоматологичен център BulgariaDent се намира в гр.София, кв.Манастирски ливади, на ул.“Пирин“ 81, партер. Ако имате въпроси и желаете да научите повече за възможностите за лечение със зъбни импланти при атрофия на челюстната кост, моля не се колебайте да насрочите консултация с наш специалист. Независимо дали се намирате в гр.София или в друго населено място, ще се радваме да Ви помогнем. Свържете се с нас сега на посочените телефони 02/ 854-8016 и 0879/ 209-691 или заповядайте в нашата дентална клиника персонално.

Оценка
обаждане запитване