Подвижно протезиране

​Какво представляват подвижните зъби протези?


Използването на подвижни протези е много популярен и стар начин за възстановяване на липсващи зъби. Макар и не най-комфортно, съвременното протезиране отговаря на всички биологични стандарти: позволява да се възстановят както функцията, така и лицевата естетика. Това е чудесен вариант, ако по една или друга причина липсва възможност да се протезира с неснемаема конструкция.

Подвижните протези в стоматологията са всички снемаеми конструкции, които могат да бъдат сваляни по време на почивка или за хигиенизиране. Използването им значително подобрява дъвкателната способност, естетичният вид, както и говора, особено при липсващи предни зъби. Не на последно място подобряват самочувствието и качеството на живот.

Всички зъбни протези, с изключение на микропротезите, се състоят от свързваща част ( бюгел или небце ), изкуствени зъби и пластмаса. Съвременните подвижни конструкции са издръжливи, удобни и безопасни. Те имат високи естетически качества и могат да бъдат използвани при пациенти от всяка възраст.

Имат следните показания за тяхната употреба:

 • при пациенти с частична загуба на зъби;
 • при дистално неограничени дефекти в зъбните редици – липсващи задни зъби;
 • при пациенти с напълно липсващи зъби – тотално обеззъбени;
 • при пациенти с предстоящо имплантологично лечение;
 • като временни или постоянни зъбни протези върху импланти;
 • при тежък и агресивен пародонтит, в който броят на запазените зъби е малък или стабилността им е незадоволителна и поради това, те не могат да се използват като опора на неснемаема конструкция - мост;
 • непосредствено след екстракция, за да възстановят липсващия зъб/и веднага.

В миналото подвижните протези бяха тежки, груби, неудобни и изглеждаха не дотам естетично. Съвременната протетична дентална медицина предлага фини и олекотени зъбни протези, които изглеждат много естествено, комфортни са и са стабилни.

Условно зъбните протези можем да разделим на два вида:

 • тотални - тяхната употреба е показана при пълна липса на зъби и Ви позволява да възстановите дъвкателната функция, естетика и говора.
 • частични - подходящи са при липса на един или група зъбни единици. Конструкциите са фиксирани върху опорни зъби или импланти, с помощта на куки или специални задръжни средства (стави, траверси, винтове).

Какви зъбни протези предлага дентална клиника Bulgaria Dent?


В нашата клиника предлагаме практически всякакъв вид зъбни протези:

 • плакови протези - частични или тотални, това са универсални протези, подходящи при тотално обеззъбяване;
 • термосенс протези - термопластични, хипоалергични, изключително естетични, здрави и стабилни протези, подходящи както при частично, така и тотално обеззъбяване;
 • силиконови протези - меки протези, които са подходящи непосредствено след имплантологично лечение, за срок не по-дълъг от 1 година. За по-дълга употреба не препоръчваме този вид зъбни протези. Макар и да са меки, удобни, те имат твърде много недостатъци, чийто брой и последствия са много повече от предимствата им.
 • зъбни протези със специални опорно-задръжни средства - това са протези, които се задържат върху налични естествени зъби посредством стави, фрез повърхности или траверси;
 • микро-протези - възстановяват липсващи един или няколко съседни зъба при локални зъбни дефекти;
 • зъбни протези върху импланти - могат да бъдат снемаеми, фиксирани върху стави или неснемаеми - винтово фиксирани, неподвижно върху носещите импланти.

Как да свикнете с новите си протези и какви грижи трябва да полагате?


Въпреки факта, че съвременните ортопедични конструкции са изключително удобни за носене, е необходимо време, за което пациентът да свикне с тях. Това може да стане, като следвате няколко прости насоки:

 • за да преодолеете евентуално гадене след поставянето им, в продължение на няколко дни, смучете бонбони, най-добре лукчета, пийте чай с лимон, може да използвате билкови отвари за изплакване или медикаменти против повръщане;
 • тренирайте речта си, като си говорите вкъщи или четете на глас;
 • препоръчва се сваляне на протезата само за почистването й;
 • в първите дни вечер преди лягане, желателно е да си сваляте протезата, за да може да си почине лигавицата и да се предпази от нараняване (протриване). Все пак протезата е твърдо тяло и осъществява много плътен контакт с нея;
 • важно е стриктно да спазвате инструкциите за употреба - да се научите да я сваляте и поставяте правилно;
 • в началото дъвчете бавно храната, приемайте я на малки порции;
 • временно изключете от диетата твърдата, вискозната и лепкава храна;
 • започнете с по-мека храна, каши, супи, картофки, кюфтенца, боб, леща и т.н., за да се научите да дъвчите правилно, без да предизвиквате разместване на протезата по време на дъвкателния акт и респективно да предизвикате някакво увреждане на Вас или Вашата конструкция;
 • съвременните протези не налагат да бъдат сваляни преди лягане.

Насоки за поддържане на правилна хигиена


Подвижните протези трябва да бъдат добре почиствани с неабразивна паста и нормална четка. Препоръчително е да го правите след всяко хранене и преди лягане. Ние от България Дент съветваме вечер почистването да се извършва с четка и течен сапун. Така, всички наслагвания се измиват по-лесно и гланца на протезата се запазва продължително време. Друг вариант е използването на фервесцентни хигиенизиращи таблетки в чаша с вода, в която потапяте протезата за определено време - Corega или Protefix.


Къде се намираме и как може да се свържете с Bulgaria Dent?


Денталната клиника Bulgaria Dent се намира в гр.София, кв.Манастирски ливади, на ул.“Пирин“ 81, партер.

Ако имате въпроси и желаете да научите повече за предлаганите от нас протезни конструкции, моля не се колебайте да насрочите консултация при наш специалист ортопед. Независимо дали се намирате в гр.София или в друго населено място, ще се радваме да Ви помогнем. Специалистите от нашия дентален център ще Ви помогнат с избора на подходящата за Вас протеза, ще ви разкажат подробно за особеностите на носенето и грижите за нея, ще Ви запознаят с цените и вариантите на подвижни зъбни протези. Свържете се с нас сега на посочените телефони 02/ 854-8016 и 0879/ 209-691 или заповядайте в нашата дентална клиника персонално. Сигурни сме, че ще останете напълно доволни от внимателното отношение и отличните резултати!

Оценка
обаждане запитване