Снемаемо протезиране върху импланти

Снемаемо протезиране върху импланти

Все повече пациенти се обръщат към зъболекаря си, с молба напълно да възстановят всичките си зъби в цяла челюст. Конвенционалните подвижни протези не отговарят на високите изисквания за удобство, естетика и издържливост. Всички тези цели могат да бъдат постигнати с помощта на зъбни импланти.

Протезирането върху импланти при липса на зъби може да бъде разделено на 3 вида:

 • подвижно (снемаемо);
 • неподвижно (неснемаемо);
 • и условно подвижно.

Снемаемата протеза върху импланти е подходяща за тези пациенти, които вече са използвали подвижна протеза, но не са могли да свикнат с нея поради липсата на стабилност и комфорт в устата. Всяка опция за подвижно протезиране върху импланти значително ще подобри качеството на живот на такива пациенти. Ако обаче никога не сте използвали снемаема конструкция, тогава психологически няма да е лесно да свикнете с такъв дизайн. В този случай най-добрият вариант би бил условно подвижно протезиране или фиксирани зъбни протези върху импланти. Частично подвижна означава, че протезната конструкция е фиксирана неподвижно върху имплантите. Може да бъде премахната само от зъболекар, пациентът я усеща като негови естествени зъби

Минималният брой импланти, използвани да подобрят фиксацията на протезите в долна челюст е два, а в горна челюст три, оптимално шест. Имайте в предвид, че използвайки два импланта само, конструкцията в задните участъци, ще има известна подвижност, тъй като ще балансира между имплантите в посока напред и назад като „люлка“.

Какво представляват снемаемите протези?

Снемаемата протеза върху импланти представляват конструкция, която се състои от няколко части: зъби, акрилна основа – имитираща венечната лигавица и ставна част (сферична или траверсна).

Като правило се използва в случаите на пълно обеззъбяване или при необходимост от възстановяване на голям брой зъби в един или два квадранта (сегмента). Снемаеми се наричат условно, защото протезите върху импланти се задържат достатъчно плътно, което позволява носенето на протезата няколко дни без да се сваля.

Основа на протезата

Основата на протезата се изработва от твърда пластмаса - акрилна или пластифицирана. Когато се използва класическа тотална протеза, със стандартна  големина, тя заема огромно пространство в устната кухина, често предизвиква ранички по лигавицата, нарушава речта, покрива температурните и вкусови рецептори. Фиксирането й върху импланти значително редуцира размерите, степента на задържане е много по-добра, а комфорта в устата е много по-голям.

Ставна част

 

Сферична тик – так става

Изключително разпространен вариант за задържане върху импланти. Според вида и производителя на зъбните импланти, върху които се фиксират (мини или стандартни), има различни профили на този тип става. Всички те се състоят от две части – едната е фиксирана върху импланта, а другата – в протезата.Срещайки се, щракват като „катинар“.

Като недостатък на този тип конструкция е неравномерното натоварване върху имплантите.

Траверсна става​

Поставените импланти са свързани помежду си с траверса. В протезата се намира метална основа,която е негативният образ на траверсната става . Има възможност протезата да бъде фиксирана неподвижно с допълнителна винтова фиксация  между нея и резба направена директно в траверсата. „Шинирането“ на имплантите с траверса запазва тяхната стабилност  и предава равномерно натоварването върху тях. Този начин на задържане позволява да се редуцира броя на имплантите при възстановяването на цялата зъбна дъга до 2-3. 

Комбинирана става (съчетава траверса с тик - так става тип Locator)

Този начин на закрепване комбинира позитивните качества на двете стави. Траверсата придава опора на имплантите, а силиконовите пръстени осигуряват превъзходната стабилност.

Предимства на протезите върху импланти

 • няма друга алтернатива при протезиране с тотални протези;
 • максимален комфорт – протезите имат чудесна стабилност, която корелира с броя на имплантите. Пациента не се притеснява дали ще му се измъкне протезата по време на хранене или говорене;
 • много добър вариант при тежка атрофия на челюстта и липса на прикрепена гингива;
 • в конструкциите отсъстват куки или други видими метални опорно задръжни средства;
 • протезите имат редуцирана големина, която допълните осигурява комфорта в устата;
 • натоварвайки костта чрез имплантите , тя се запазва и забавя атрофични процеси в нея;
 • адаптирането към протезите е значително по – бързо поради редуцираните размери и стабилната фиксация;
 • не висока цена за много добър вариант на протезиране.
   

Недостатъци

Един от основателните недостатъци на снемаемите протези върху импланти е пластмасовата част, имитираща загубената кост и лигавица от предшестващите атрофичните и възпалителни процеси. От една страна увеличава обема на конструкцията, а от друга не достатъчно естетически издържана.

 

Снемаемо протезиране в долна челюст. Особености.

Костната структурата на долната челюст е по-плътна от горната, поради което в повечето случаи 2 до 6 импланта са достатъчни за подвижно възстановяване на всички зъби. Периодът на интеграция на имплантите в долната челюст е 4 месеца. За снемаемо протезиране на импланти в долна челюст най-често се използват 2-4 импланта. Най-срещания вариант е да се поставят 4 импланта с надстройки във вид на малки топчици (сфери) или локатори. Предимствата на този метод са отличната стабилност на протезната конструкция, улеснена хигиена на устната кухина, простота на дизайна и не на последно място е бюджетната цена. Подвижна протеза върху 2 импланта със задръжни механизми се използва в случаите, когато няма достатъчно костна тъкан за поставяне на 4 импланта, фиксирането на конструкцията в този случай е по-слабо. Недостатък на този метод на протезиране е появявата на ос на ротация - протезната конструкция кантари в предно задна посока. Това уморява имплантите и може да настъпи костна резорбция около тях. Износването на тефлоните в ставите също е по-бързо и се налага по-честата им подмяна. Срокът на експлоатация на самата протезна конструкция е около 5 години.

Снемаема протеза върху 4 импланта със сферични атачмънти в долна челюст

Снемаемо-протезиране-върху-импланти-с-протеза

Вторият вариант на подвижна протезна конструкция в долната челюст лежи върху така наречената "траверса" между 4 импланта. В този случай натоварването се разпределя равномерно върху всички импланти. Фиксирането на протезата е много стабилно, усещането е почти като със собствени зъби. Самата протезна конструкция е изработена от пластмаса. Напълно възстановява естетиката и дъвкателната функция. Фактът, че конструкцията е снемаема, опростява нейната хигиена и на устната кухина. Недостатък на този метод на протезиране е, че правилно изработената протезна конструкция върху траверса (engl. bar supported denture) е сравнима по цена с фиксирана (неснемаема) конструкция.

Едно от основните условия за дългосрочно функциониране на такава протезна конструкция е гредичката, която свързва имплантите да бъде много точно свързана с тях. За това се използват мултиюнит абатмънти, които осигуряват много прецизно и пасивно свързване между имплантите и траверсата. Тази траверса, от своя страна, трябва да бъде изработена на фрез апарат. За съжаление, на пациентите често се предлага траверсна протезна конструкция, направена без мултиюнит абатмънти или направена чрез отливане, а не фрезоване. В този случай траверсата ще бъде фиксирана към имплантите под напрежение, което ще доведе до негативни последствия, дори до възможна загуба на импланти поради тяхното претоварване.

Снемаема протеза върху 4 импланта с траверса (bar supported denture) в долна челюст

Снемаема-протеза-върху-импланти-с-траверса

В случаите, когато се прави протеза с винтова фиксация, говорим за условно снемаемо протезиране върху импланти. Условно снемаемо означава, че само зъболекар може да свали конструкцията. Пациентът не може да я премахне сам, той я чувства и ползва като собствени зъби. Предимствата на фиксирането с винт са, че конструкцията може да се свали, ако се наложи. За фиксацията й също се използват мултиюнит абатмънти. Сложността на дизайна увеличава стойността й, като недостатък.

Неснемаемо протезиране в долната челюст се извършва върху 6 импланта. Възможно е да се възстановят зъбите и върху 4 импланта, използвайки техниката all-on-4, като в този случай 2 от 4 импланта се поставят под ъгъл до 45 градуса. Техниката има своите плюсове и минуси. Повече за аll-on-4 може да намерите в статията тук. Неснемаемата конструкция напълно имитира естествените зъби и се понася най-лесно психологически. За периода на интеграция на имплантите, пациентът използва временна подвижна протеза или ги натоварва веднага след поставянето им с неподвижна такава. След като имплантите напълно се интегрират (в долна челюст срока е 4 месеца), тя може да бъде заменена с металокерамика или цирконий.

Неснемаема конструкция върху 6 импланта в горна и долна челюст

Неснемаемо-протезиране-върху-импланти-all-on-4-all-on-6-протеза-цена

Снемаемо протезиране в горна челюст. Особености.

Костната тъкан в горна челюст е по-малко плътна от тази в долната, поради което за цялостно протезиране на импланти в горната челюст са необходими повече импланти - от 6 до 8. Интеграцията на имплантите в горна челюст настъпва в рамките на 6 месеца. Подвижното протезиране на горната челюст се извършва върху 4-6 импланта. Ставна протезна конструкция със сферични атачмънти може да се постави върху 4 импланта. Конструкцията върху 4 импланта има вид на конвенционална протеза - с небцова част. За да се направи протезна конструкция в горната челюст без небце, трябва да се поставят 6 импланта. Като свързващи елементи могат да се използват ball абатмънти, локатори или траверса. Най-доброто фиксиране на протезната конструкция се постига върху траверса. Цената на такава конструкция обаче е сравнима с тази на металокерамична. Има възможност да се постави фиксирана протеза на горната челюст върху 4 импланта, използвайки техниката all-on-4.

Протезирането на 6-8 импланта е най-практикувания и най-надежден вариант в горната челюст. Броят на имплантите се определя от количеството и характеристиката на костна тъкан. По време на интеграцията на имплантите, пациентът използва временна снемаема протезна конструкция или му се предлага имедиатно натоварване с условно неснемаема. Срокът на експлоатация на пластмасова протеза е половин година. Тя може да бъде заменена с металокерамика или цирконий, след като имплантите бъдат напълно интегрирани.

Разберете повече за all on 4

Как може да се свържете с нас?

Стоматологичен център BulgariaDent се намира в гр.София, кв.Манастирски ливади, на ул.“Пирин“ 81, партер. Ако имате въпроси и желаете да научите повече за възможностите за подвижното протезиране върху зъбни импланти, моля не се колебайте да насрочите консултация с нашите дентални специалисти. Независимо дали се намирате в гр.София или в друго населено място, ще се радваме да Ви помогнем. Свържете се с нас сега на посочените телефони 02/ 854-8016 и 0879/ 209-691 или заповядайте в нашата дентална клиника персонално.
Оценка
обаждане запитване