Снемаемо протезиране върху импланти

Снемаемо протезиране върху импланти: особености

Все повече пациенти се обръщат към зъболекаря си, с молба напълно да възстановят всичките си зъби в цяла челюст. Конвенционалните подвижни протези не отговарят на високите изисквания за удобство, естетика и издържливост. Всички тези цели могат да бъдат постигнати с помощта на зъбни импланти.

Протезирането върху импланти при липса на зъби може да бъде разделено на 3 вида:

  • подвижно (снемаемо);
  • неподвижно (неснемаемо);
  • и условно подвижно.

Снемаемата протеза върху импланти е подходяща за тези пациенти, които вече са използвали подвижна протеза, но не са могли да свикнат с нея поради липсата на стабилност и комфорт в устата. Всяка опция за подвижно протезиране върху импланти значително ще подобри качеството на живот на такива пациенти. Ако обаче никога не сте използвали снемаема конструкция, тогава психологически няма да е лесно да свикнете с такъв дизайн. В този случай най-добрият вариант би бил условно подвижно протезиране или фиксирани зъбни протези върху импланти. Частично подвижна означава, че протезната конструкция е фиксирана неподвижно върху имплантите. Може да бъде премахната само от зъболекар, пациентът я усеща като негови естествени зъби

Минималният брой импланти, използвани да подобрят фиксацията на протезите в долна челюст е два, а в горна челюст три, оптимално шест. Имайте в предвид, че използвайки два импланта само, конструкцията в задните участъци, ще има известна подвижност, тъй като ще балансира между имплантите в посока напред и назад като „люлка“.

Снемаемо протезиране в долна челюст. Особености.

Костната структурата на долната челюст е по-плътна от горната, поради което в повечето случаи 2 до 6 импланта са достатъчни за подвижно възстановяване на всички зъби. Периодът на интеграция на имплантите в долната челюст е 4 месеца. За снемаемо протезиране на импланти в долна челюст най-често се използват 2-4 импланта. Най-срещания вариант е да се поставят 4 импланта с надстройки във вид на малки топчици (сфери) или локатори. Предимствата на този метод са отличната стабилност на протезната конструкция, улеснена хигиена на устната кухина, простота на дизайна и не на последно място е бюджетната цена. Подвижна протеза върху 2 импланта със задръжни механизми се използва в случаите, когато няма достатъчно костна тъкан за поставяне на 4 импланта, фиксирането на конструкцията в този случай е по-слабо. Недостатък на този метод на протезиране е появявата на ос на ротация - протезната конструкция кантари в предно задна посока. Това уморява имплантите и може да настъпи костна резорбция около тях. Износването на тефлоните в ставите също е по-бързо и се налага по-честата им подмяна. Срокът на експлоатация на самата протезна конструкция е около 5 години.

Снемаема протеза върху 4 импланта със сферични атачмънти в долна челюст

Снемаемо-протезиране-върху-импланти-с-протеза

Вторият вариант на подвижна протезна конструкция в долната челюст лежи върху така наречената "траверса" между 4 импланта. В този случай натоварването се разпределя равномерно върху всички импланти. Фиксирането на протезата е много стабилно, усещането е почти като със собствени зъби. Самата протезна конструкция е изработена от пластмаса. Напълно възстановява естетиката и дъвкателната функция. Фактът, че конструкцията е снемаема, опростява нейната хигиена и на устната кухина. Недостатък на този метод на протезиране е, че правилно изработената протезна конструкция върху траверса (engl. bar supported denture) е сравнима по цена с фиксирана (неснемаема) конструкция.

Едно от основните условия за дългосрочно функциониране на такава протезна конструкция е гредичката, която свързва имплантите да бъде много точно свързана с тях. За това се използват мултиюнит абатмънти, които осигуряват много прецизно и пасивно свързване между имплантите и траверсата. Тази траверса, от своя страна, трябва да бъде изработена на фрез апарат. За съжаление, на пациентите често се предлага траверсна протезна конструкция, направена без мултиюнит абатмънти или направена чрез отливане, а не фрезоване. В този случай траверсата ще бъде фиксирана към имплантите под напрежение, което ще доведе до негативни последствия, дори до възможна загуба на импланти поради тяхното претоварване.

Снемаема протеза върху 4 импланта с траверса (bar supported denture) в долна челюст

Снемаема-протеза-върху-импланти-с-траверса

В случаите, когато се прави протеза с винтова фиксация, говорим за условно снемаемо протезиране върху импланти. Условно снемаемо означава, че само зъболекар може да свали конструкцията. Пациентът не може да я премахне сам, той я чувства и ползва като собствени зъби. Предимствата на фиксирането с винт са, че конструкцията може да се свали, ако се наложи. За фиксацията й също се използват мултиюнит абатмънти. Сложността на дизайна увеличава стойността й, като недостатък.

Неснемаемо протезиране в долната челюст се извършва върху 6 импланта. Възможно е да се възстановят зъбите и върху 4 импланта, използвайки техниката all-on-4, като в този случай 2 от 4 импланта се поставят под ъгъл до 45 градуса. Техниката има своите плюсове и минуси. Повече за аll-on-4 може да намерите в статията тук. Неснемаемата конструкция напълно имитира естествените зъби и се понася най-лесно психологически. За периода на интеграция на имплантите, пациентът използва временна подвижна протеза или ги натоварва веднага след поставянето им с неподвижна такава. След като имплантите напълно се интегрират (в долна челюст срока е 4 месеца), тя може да бъде заменена с металокерамика или цирконий.

Неснемаема конструкция върху 6 импланта в горна и долна челюст

Неснемаемо-протезиране-върху-импланти-all-on-4-all-on-6-протеза-цена

Снемаемо протезиране в горна челюст. Особености.

Костната тъкан в горна челюст е по-малко плътна от тази в долната, поради което за цялостно протезиране на импланти в горната челюст са необходими повече импланти - от 6 до 8. Интеграцията на имплантите в горна челюст настъпва в рамките на 6 месеца. Подвижното протезиране на горната челюст се извършва върху 4-6 импланта. Ставна протезна конструкция със сферични атачмънти може да се постави върху 4 импланта. Конструкцията върху 4 импланта има вид на конвенционална протеза - с небцова част. За да се направи протезна конструкция в горната челюст без небце, трябва да се поставят 6 импланта. Като свързващи елементи могат да се използват ball абатмънти, локатори или траверса. Най-доброто фиксиране на протезната конструкция се постига върху траверса. Цената на такава конструкция обаче е сравнима с тази на металокерамична. Има възможност да се постави фиксирана протеза на горната челюст върху 4 импланта, използвайки техниката all-on-4.

Протезирането на 6-8 импланта е най-практикувания и най-надежден вариант в горната челюст. Броят на имплантите се определя от количеството и характеристиката на костна тъкан. По време на интеграцията на имплантите, пациентът използва временна снемаема протезна конструкция или му се предлага имедиатно натоварване с условно неснемаема. Срокът на експлоатация на пластмасова протеза е половин година. Тя може да бъде заменена с металокерамика или цирконий, след като имплантите бъдат напълно интегрирани.

Как може да се свържете с нас ?

Стоматологичен център BulgariaDent се намира в гр.София, кв.Манастирски ливади, на ул.“Пирин“ 81, партер. Ако имате въпроси и желаете да научите повече за възможностите за подвижното протезиране върху зъбни импланти, моля не се колебайте да насрочите консултация с нашите дентални специалисти. Независимо дали се намирате в гр.София или в друго населено място, ще се радваме да Ви помогнем. Свържете се с нас сега на посочените телефони 02/ 854-8016 и 0879/ 209-691 или заповядайте в нашата дентална клиника персонално.


 
Оценка
обаждане запитване