Екстракция на зъби

Изваждането или екстракцията на зъби представлява хирургична интервенция, която е наложителна само в случаите на невъзможност за терапевтично лечение. В подобен момент засегнатата част е толкова голяма, че тя не подлежи на лечение и единственият вариант за елиминиране на проблема е ваденето на зъба. За щастие, съвременната дентална медицина е изключително технологично напреднала, така че екстракцията на зъбите е невероятно безболезнена процедура. Това естествено се постига чрез добавяне на подходяща локална упойка.

Кога е необходима екстракция на зъб?

Зъбите са много чувствителни и изискват поддържане на редовна устна хигиена, в противен случай се образува склонност към развитие на различни лицево-челюстни заболявания, причиняващи невероятни болки и нужда от изваждане на зъбите. Сред възможните заболявания са големите корозионни разрушения, образуващи се от зъбна абразия или напукване на емайла. Хроничните периодонтити са друга често срещана причина за вадене на зъби. Те се получават при остатъчни инфекции, стареене на пулпата или наличие на страничен дразнител. Освен тях, възможна причина за зъбна екстракция може да бъде и поставянето на зъбни импланти.

Тежките пародонтални заболявания са друга често срещана причина за необходимост от екстракция на зъб в Bulgariadent. Те представляват заболяване на венците като гингивит, който е по-леката форма, а пародонтозата е вторият по-тежък стадии. Това е изключително разпространено заболяване, което в голяма част от случаите води до загуба на зъби.

Случаи на отлагане или невъзможност за екстракция липсват, но при определени условия се налага отлагане на процедурата. Това са случаите при инфекциозни заболявания и усложнения в устната кухина, както и при локализация на заболяване в близост до злокачествено раково образувание. Отлагания на ваденето на зъби се наблюдава още при сърдечни и кръвни заболявания, бременност и т.н.

Оперативна екстракция на ретинирани и полуретинирани мъдреци

Оперативна екстракция на ретинирани и полуретинирани мъдреци

.mySlides { display: none; } Кътните зъби, познати още като мъдреци, обикновено израстват между 17 и 24 годишна възраст, и те представляват четирите зъба, намиращи се във всяка от крайниците на двете челюсти. Когато са полуизраснали се наричат полуретинирани, а тези които са напълно израсна...

Как се извършва процедурата?

В голяма част от случаите екстракцията на зъбите се извършва чрез разклащане и прихващане със специални клещи. Само в 10% от случаите се налага извършване на хирургична интервенция за достъп. В подобен случай старанието за нанасяне на минимални травми е наложително, така че костта да остане здрава.

Видове имплантиране

Видове имплантиране

Tук, ние от BulgariaDent ще разгледаме само ендоосален (вътрекостен) вид имплантиране на винтови bone level импланти - най – съвременния подход в денталната имплантология. Имплантиране – това е процедура, при която по инвазивен начин се поставя зъбен имплант. Състои от два етапа...

Изваждане на корени

Изваждането или екстракцията на корените се налага само в моментите, когато не подлежат на лечение и единственият вариант за отстраняване на проблема е тяхното премахване. Това решение, естествено, се взема единствено от лекуващия лекар. Процедурата по изваждането на корените изглежда така:

  • Инжектиране на местна упойка и изчакване около 10 минути;
  • Тъканите на венците се отделят от ръба на алвеолите;
  • На следващия етап се пристъпва към самата екстракция на корените чрез специални клещи или стоматологичен елеватор;
  • След това, образувалият се отвор се обработва със специален разтвор и това е всичко.

За колко време зараства раната от изваден зъб?

След изваждането на зъба, във венеца остава празна дупка, която трябва да се третира с антисептик. Ако всичко след интервенцията е наред, кървенето трябва да спре за около 20 до 30 минути. В рамките на около 3 часа след процедурата, в получилия се отвор се образува защитен слой от кръвен съсирек, предотвратяващ проникването на патогенни бактерии и инфекции в раната. Като цяло, болката и неприятните усещания от екстракцията на зъба трябва постепенно да започнат да изчезват след 4-тия ден. Процесът по зарастването на образувалата се рана продължава около 2 седмици, а при костната тъкан - около 4-5 месеца.

Разберете повече за вадене на мъдрец

Оценка
обаждане запитване