Лечение на кариес

Вероятно не съществува човек, който никога да не е имал проблеми с кариес и да не се е налагало неговото лечение. Главните виновници за неговото развитие са живеещите в плаката бактерии. С течение на времето и при нередовна и неправилна зъбна хигиена, плаката се натрупва по повърхността на зъба. 

Увреждането на зъбите и появата на кариес всъщност започва от метаболизма на бактериите, който е причина за разграждането на въглехидратите до киселини, и с течение на времето до разрушаването на емайла. С неговото преодоляване започват и процесите по разграждане на зъбната структура и образуване на кариес, а с времето се появяват и симптоми, като силна болка.

Каква е процедурата по лечението на кариес?

Обикновено по-сериозното лечение на предни, шиечни или обичайни кариеси се извършва, когато дълбочината на отвора е голяма и изисква механична обработка. Стоматологичен център „България дент” използва само високи класове японски композити за дъвкателни зъби и най-естетичния на световния пазар фотополимер за предни зъби - HRi Micerium. Лечението на кариеса се провежда по следния начин:

  • Поставяне на упойка;
  • Откриване на кариозна кухина, която е широка, поради наличието на разрушен дентин под емайла, който трябва да се почисти;
  • Почистване на кариозната кухина, като това се извършва посредством специални стоматологични инструменти;
  • Извършване на допълнителна обработка и оформяне на създадената кухина, така че да е по-удобна за поставяне на обтуровъчни материали;
  • Обтурация (пломбиране на зъба).

Всичко това става с едно посещение на Bulgariadent.

 

Колко често се налага да се сменят пломбите?

Експлоатационният им период зависи от това, колко правилно е поставянето, какъв материал е използван и какво е състоянието на лекувания зъб. По принцип експлоатационният живот на пломбите е от 3 до 5 години от момента на лечението. В определени случаи, обаче, се наблюдава продължителност и до 10 години. Съществува вероятност при привидно здрав пломбиран зъб да Ви кажат, че пломбата е за смяна. Това всъщност не е измамен трик, а поради естественото износване на материалите. Причината се дължи на контакта със слюнката и разяждащите хранителни вещества - пълнежът се покрива с пори и пукнатини.

Заключение

Не бива да отлагате лечението на кариозните образувания, защото това може да доведе до загуба на зъби в по-късен етап. Освен това, причини за появата и развитието на кариес могат да бъдат лоша орална хигиена, слаб имунитет или липса на витамини и минерали в организма. Ако се случи така, че инфекцията да не бъде излекувана навреме и се развие, то тогава може да засегне съседните зъби или дори да увреди стомашно-чревния тракт и дихателната система.
 
Оценка
обаждане запитване