Естетични реставрации БОНДИНГ

Какво представлява денталният бондинг?

Истинско предизвикателство за всеки един стоматолог е естетичната реставрация на предни криви зъби. За това са необходими комплекс от знания, умения за моделаж и висок клас фотополимер. Налага се да демонстрираме уменията си при възстановявания на кариес, травма – счупване, както и при тотална реконструкция на фронта с фотополимер – т.нар. ДЕНТАЛЕН БОНДИНГ.

В тази статия ще разгледаме стъпка по стъпка случай на възстановяване на фронтален зъб след счупване, в резултат на травма.

Как протича процедурата?

Техниката, по която работим е „стратификация по силиконов ключ“ с директна реставрация.

За всички е ясно, че най-сложният компонент в тази ситуация се явява естетиката на бондинга. Възпроизвеждането на цвета става само тогава, когато спазваме правилните пропорции между слоевете композит с различна степен на прозрачност. За получаването на предсказуем резултат е необходима изработката на силиконов ключ. Манипулацията започва с почистване на зъбната плака и полиране на зъбната повърхност, след което дефектът се коригира, без значение с какъв фотополимер - най-добре с контрастен оттенък.

Разбира се, адхезивна техника не се използва, за да се облекчи отстраняването на моделажа, веднага след изработването на ключа.

Взема се отпечатък, който включва фрактурирания и 1-2 съседни на него зъби. Веднага след полимеризирането на силикона, изрязваме излишъците, за да се получи ето това:

Този ключ в денталния бондинг ще ни служи за опора, върху която ще се нанесе първият слой композит.

След направената изолация на работното поле (кофердам) и адхезивна подготовка, плътно притискаме ключа към зъба и изграждаме небцовата повърхност на зъба. За целта е използвана емайлова маса, композит Micerim Hri и UE1. Полученият резултат е отдолу:

След режещия ръб, в много тънък слой, бе нанесен дентинов слой UD1. Моделира се сърцевината на зъба с дентинова маса UD4. Мамелоните бяха създадени с композит UD2 за дентален бондинг. Поради това, че в детска възраст режещият ръб се характеризира с висока степен на прозрачност, между формираните мамелони в малко количество се нанася високопрозрачен опалесциращ слой ОBN (Opalescence Blue Natural).

И накрая, последният слой е изграден с емайлова маса UE3, след което финално се полимеризира с глицеринов гел, за да се предотврати образуването на кислород инхибиран слой. Реставрацията се финира и полира. Обсъжда се посещение за ревизия и реполиране.

Пациентът трябва да внимава след дентален бондинг и да пази чудесния резултат.

Какви са недостатъците?

Денталният бондинг в Bulgariadent не е продължителен, но той се извършва с композитни материали, които се характеризират с: 

  • Висока чувствителност към оцветяване, вследствие на прием на определени храни; 
  • Крехкост и вероятност от чупливост на композитния материал, при невнимание и напрежение;
  • Риск от напукване или отлепване от емайла при повишено натоварване върху зъбната редица.

Въпреки че денталният бондинг е краткотрайна процедура и с малко време за възстановяване, съществен недостатък при нея е високата цена, която спира голяма част от населението с по-ниски доходи.

Каква е трайността на процедурата?

Като цяло, периодът за експлоатация на използваните за процедурата дентален бондинг материали силно зависи от това, как пациентът се грижи за устната си кухина. Също има значение и обемът на приложената реставрация и доколко пациентът спазва препоръките на зъботехника за съхранение. Въпреки това може да се каже, че трайността на добрия резултат, след дентален бондинг, е от 3 до 10 години. После се налага корекция или подмяна на композитите. За да съхраните дълго време резултата, не позволявайте получаване на резки температурни промени, тъй като това ще увреди свързващия композит.

Разберете още за дежурен зъболекар

Оценка
обаждане запитване