Естетични реставрации БОНДИНГ

Бондинг

Истинско предизвикателство за всеки един стоматолог е естетичната реставрация на фронтален зъб. За това са необходими комплекс от знания, умения за моделаж и висок клас фотополимер. Налага се да демонстрираме уменията си при възстановявания след кариес, травма – счупване, както и при тотална реконструкция на фронта с фотополимер – т.нар. БОНДИНГ.

В тази статия ще разгледаме стъпка по стъпка случай на възстановяване на фронтален зъб след счупване, в резултат на травма.Пациент - дете на 11 год. , зъб 21 – централен резец
Техниката, по която работим е „стратификация по силиконов ключ“ с директна реставрация.
За всички е ясно, че най-сложната компонента в тази ситуация се явява естетиката
на композитната реставрация. Възпроизвеждането на цвета става само тогава, когато спазваме правилните пропорции между слоевете композит с различна степен на прозрачност. За получаването на предсказуем резултат е необходима изработката на силиконов ключ. Манипулацията започва с почистване на зъбната плака и полиране на зъбната повърхност, след което дефекта се коригира с фотополимер, без значение какъв, най-добре с контрастен оттенък. Разбира се, адхезивна техника не се използва, за да се облекчи отстраняването на моделажа веднага след изработването на ключа.Направен е предварителен моделаж (mock- up).
Взема се отпечатък, който включва фрактурирания и 1-2 съседни на него зъби. Веднага след полимеризирането на силикона изрязваме излишъците, за да се получи ето това :Tози ключ ще ни служи за опора, върху която ще се нанесе първия слой композит.

След направената изолация на работното поле (кофердам) и адхезивна подготовка, плътно притискаме ключа към зъба и изграждаме небцовата повърхност на зъба. За целта е използвана емайлова маса композит Micerim Hri, UE1. Полученият резултат е отдолу:


След което по режещия ръб в много тънък слой бе нанесен дентинов слой UD1.  Моделира се сърцевината на зъба с дентинова маса UD4. Мамелоните бяха създадени с композит UD2. Поради това, че в детска възраст режещия ръб се характеризира с висока степен на прозрачност ,между формираните мамелони в малко количество се нанася високопрозрачен опалесциращ слой ОBN (Opalescence Blue Natural).


 
И накрая последния слой е изграден с емайлова маса UE3, след което финално се полимеризира с глицеринов гел, за да се предотврати образуването на кислород инхибиран слой. Реставрацията се финира и полира. Обсъжда се посещение за ревизия и реполиране.


Пациента трябва да внимава и да пази чудесния резултат.
Оценка
обаждане запитване