Видове имплантиране

Видове имплантиране : особености

Tук, ние от BulgariaDent ще разгледаме само ендоосален (вътрекостен) вид имплантиране на винтови bone level импланти - най – съвременния подход в денталната имплантология.

Имплантиране – това е процедура, при която по инвазивен начин се поставя зъбен имплант. Състои от два етапа:

 • Хирургичен етап (навиване на зъбния имплант в челюстната кост),
 • Протетичен етап (протези върху импланти с единични корони, мостови конструкции, снемаеми и неснемаеми зъбни протези).

Има няколко вида класификации. Ще разгледаме някои от тях.

В зависимост от хирургичния подход и времето за натоварване върху импланта, различаваме три основни вида имплантиране:

 1. Класическа двуетапна техника на имплантиране на зъби с отсрочено натоварване.
 2. Едноетапно имплантиране с непосредствено (имедиатно) натоварване.
 3. Едномоментно (имедиатно) имплантиране на зъби.

Изборът на един или друг вид  зависи от общото здравословно състояние на пациента, състоянието на устната му кухина и финансовите възможности.

Класическа двуетапна техника на имплантиране

Най-разпространения начин на имплантиране. При този вид имплантация, използваме "двучастови" зъбни импланти, които имат вид на винт. Осъществява се в два последователни етапа.

Първи етап – хирургичен

След отпрепариране на лигавично ламбо, посредством калибрирани хирургични дрилове се прави ложа с точно определени размери, зададени предварително според направеният скенер. В създадения отвор се навива импланта, след което лигавицата се връща обратно и зашива естетично.

Втори етап – протетичен

След 4 до 6 месеца, върху лигавицата над импланта се прави разрез с цел неговото разкриване. Поставя се гингивооформител, който да контурира венечната лигавица, след което се протезира с единична корона, мост или протеза. Процеса продължава около 10-14 дни. След около седмица над импланта се поставя абатмънт (надстройка), върху който се фиксира коронка.

Предимства:

 • рационален подход, който позволява на организма да се адаптира към чуждото тяло, а на зъбния имплант надеждно да се интегрира в костта;
 • не се ангажират съседни зъби за допълнителна, макар и временна опора;
 • еднакво добър метод както при поставяне на единичен зъб или мост, така и при възстановяване на изцяло обеззъбени челюсти;
 • в 99% от случаите един висок клас имплант ще служи вярно на пациента през целия му живот; единственото, което може да се наложи да бъде подменено е коронката или друга протетична конструкция;
 • с помощта на тази техника може да се възстановят един единствен, няколко или всички липсващи зъби.

Недостатъци:

 • постоперативен отток, възможна болкова симптоматика след лигавичната травма;
 • по-дълъг период от време за лечение; видимият резултат се отлага с 4-6 месеца, време, необходимо за остеоинтеграция на импланта;
 • възможна промяна на външния вид на венеца;
 • ограничение от възможни противопоказания за хирургична интервенция.
Лечение под седация

Лечение под седация

Страхът от дентално лечение е доста разпространен проблем в България, а и не само. Най – лошите последствия от тази фобия са силно влошено дентално здраве, загуба на зъби, пародонталнo заболяванe. Когато такъв пациент в крайна сметка потърси зъболекар, тогава вероятно вече щ...

Едноетапно имплантиране с непосредствено (имедиатно) натоварване

Този вид техника се явява алтернатива на класическото имплантиране на зъби. Нарича се още еднофазна, минимално инвазивна, експресна имплантация с незабавно натоварване. Същността на процедурата е да се поставят зъбни импланти, които веднага или в рамките на няколко дни да бъдат натоварени с временна или постоянна конструкция. Този вид имплантиране е в основата на методите All-on-4 и All-on-6, при които пациента получава новите си зъби само няколко часа след имплантацията. Въпреки това, трябва да се отбележи, че всяка опция за лечение с имедиатно натоварване крие голяма вероятност от усложнения и рискове.

Едномоментно (имедиатно) имплантиране

Характерно при този вид имплантиране е поставянето на зъбния имплант в костта, непосредствено след екстракцията на зъба. Операцията се извършва бързо и в рамките на едно посещение пациента се избавя от проблемния зъб и веднага придобива зъбен имплант. Този вид имплантиране може да се извърши само ако тъканите около зъба са здрави, а костната тъкан в алвеолата е достатъчно плътна.

Предимства:

 • процедурата се явява миниинвазивна; не се налага отпрепариране на лигавично ламбо, липсват допълнителни разрези –> липсва постоперативен отток и болка;
 • времето за екстракция и поставяне на зъбния имплант е не повече от един час;
 • периода за възстановяване е значително по-кратък;
 • видим резултат – протетична конструкция непосредствено след имплантиране – максимум до 3 дни след манипулацията.

Недостатъци:

 • за да бъде възможно протезирането веднага е необходимо достатъчно количество гингивална тъкан в мястото на извадения зъб;
 • зъбите около имплантите трябват да бъдат достатъчно здрави, за да могат да поемат инициалното (първоначалното) натоварване върху себе си, с което ще подсигурят интеграцията му.
Хирургични водачи

Хирургични водачи

Съвременната имплантология търпи ежедневно развитие. В планирането на случаите, освен стандартните анализи на гипсови модели, 3D радиографски изследвания и фотодокументация, все по - голямо приложение намират най - съвременните цифрови технологии като 3D принтер, 3D фотоскенер, все по-прециз...

Открито / Закрито имплантиране

Както самото име подсказва, това са вид методи на имплантиране, при които хирургичния достъп се осъществява след разкриване на лигавично ламбо или без да се отваря такова (директно през венечната лигавица).

При открития вид, достъпа до челюстната кост се осъществява след отпрепариране на ламбо, след което, под пряк визуален контрол се имплантират зъбните импланти. Това е класически метод, при който съчетаваме имплантиране със съпътстващи интервенции, свързани с увеличаване на количеството челюстна кост – синус лифт или графтинг, моделиране на кост и др.

Предимства:

 • пряк визуален контрол на челюстната кост и на всички нейни анатомични особености;
 • дава възможност за менажиране на меките тъкани;
 • минимална възможност за грешка по време на имплантацията.

Недостатъци:

 • посттравматични реакции – болка, отток, физическо неразположение, отпадналост;
 • необходимост от употреба на по-силни анестетици, прием на антибиотици;
 • ограничено приложение при пациенти с ендокринни заболявания – диабет, агресивни пушачи, химиотерапии, по-високо артериално кръвно налягане и др.

При закрития вид, поставянето на импланта се извършва директно през гингивалната лигавица. Това е най-съвременния начин на имплантиране. Посредством софтуеър диагностичните данни се дигитализират, обработват и се изработват хирургични водачи (surgical guides), използването на които елиминира нуждата от разкриване на лигавично ламбо. Поставянето на зъбните импланти е изключително прецизно, атравматично, бързо и сигурно. И най-важното предоставя възможност за имедиатно протезиране още в същия ден с предварително изработени конструкции !

Предимства:

 • липса на каквато и да било хирургична травма, разрези и шевове;
 • пациента може веднага да продължи да изпълнява задълженията си;
 • изключително прецизен метод с предсказуеми протетични резултати;
 • много бърз хирургичен етап – един имплант може да бъде поставен само за 5 минути.

Недостатъци:

 • не може да се прилага във всички случаи;
 • необходимо техническо време за изработване на хирургичен водач;
 • малко по-високата цена, дължаща се на лабораторната изработка на гайда.

Зъбната имплантацията е най-модерният и ефективен метод за възстановяване на липсващи зъби. За изпълнението му е важно да се свържете с клиника с добра репутация и солиден опит.

Научете повече за видовете зъбна имплантация, като уговорите час с имплантолог в клиника BulgariaDent. Изборът на вида имплантация винаги е индивидуален и зависи от конкретната ситуация. Опитните ни специалисти ще препоръчат най-подходящия за Вас метод на дентална имплантация, вземайки предвид здравословното състояние, анатомичните особености на костта, оралния статус и финансови възможности. Високото качество на услугите и постигнатите резултати са гарантирани.

Разгледайте още за зъбни импланти

BulgariaDent се намира в гр.София, кв.Манастирски ливади, на ул.“Пирин“ 81, партер. Независимо дали се намирате в гр.София или в друго населено място, ще се радваме да Ви помогнем. Свържете се с нас сега на посочените телефони 02/ 854-8016 и 0879/ 209-691 или заповядайте в нашия имплантологичен център.

Оценка
обаждане запитване