Tехника на имплантиране All-on-4

Техниката на имплантиранe и протезиране All-on-4 е изключително популярна сред имплантолозите в цял свят и успешно се практикува вече повече от 20 години. Разработена е от швейцарската компания NOBEL BIOCARE и позволява тотална рехабилитация на цяла челюст само в рамките на няколко часа. В последните години редица водещи имплантологични фирми разработиха импланти и надстройки, подходящи за този вид лечение – Ankylos Dentsply, Straumann, Osstem, Hiossen и др.

Методът е изключително подходящ за имплантологично лечение на пациенти със силно разрушени зъби, които не подлежат на терапевтично възстановяване, както и в случаите на тотално обеззъбяване след агресивни форми на генерализиран пародонтит.

Показания за имплантиране All-on-4

Практически използването на тази техника е възможно в почти всички случаи на тотално обеззъбяване. Приложима е дори и в случаите когато имплантирането по класическият начин е силно затруднено - в дъвкателния участък има силна резорбция (стопяване) на костта – мандибуларния нерв е повърхностно разположен или синуса в горна челюст е покрит с много тънка костна пластинка. Методът позволява да се избегнат допълнителни сложни интервенции като синус лифт, костна аугментация и др. Единствено условие, е да има достатъчно остатъчна кост във фронталния участък до областта на предкътниците.

Принципи на лечението, предимства и недостатъци

All-on-4 е възможно най-щадящото и финансово изгодно имплантологично лечение. Идеята на лечението е върху четири, току що поставени импланта, да се фиксира неснемаема протетична конструкция.

Здравината на конструкцията и добрата прогноза от проведеното лечение се определят от правилната техника на позициониране на имплантите. А именно – във фронталния участък се поставят два перпендикулярно на костта и успоредно един на друг импланта и два в страничния участък под ъгъл 30 - 45°. Това разполагане под ъгъл, значително увеличава контактната площ между импланта и костта, което гарантира отлична първична стабилност на конструкцията, максимална здравина на задържане и надеждна експлоатация през годините. Именно това позволява да се фиксира веднага конструкция, непосредствено след имплантирането.

Върху позиционираните импланти се поставят мултиюнит абатмънти а върху тях едномоментно, още в същото посещение или най-късно до 3 дни се фиксира неснемаема, силно редуцирана по обем протеза.

След 4-6 месеца период на остеоинтеграция на имплантите лечението може да се завърши с фиксиране на естетична металокерамична или циркониева конструкция.

Предимства

 

Основни предимства на метода се явяват:

 • Достъпната му цена - използват се само 4 импланта в цялата челюст. Пациента има богат избор от протетични решения - крайната конструкция може да бъде:
  • редуцирана плакова протеза;
  • пластмасова PMMA CAD-CAM конструкция;
  • металокерамична или циркониева конструкция, чиито естетика, здравина и комфорт са несравними и незаменими.
 • Бърз оздравителен процес и минимална травматичност. Поставянето на 4-те импланта може да отнеме не повече от един час (виж хирургични водачи) и се провежда под местна анестезия или седация. Подготвената предварително конструкция може да бъде корегирана веднага и пациента да си тръгне с новите си зъби още в същия ден;
 • Равномерно разпределение на натоварването по цялата челюстна кост;
 • Продължителен период на експлоатация - 10 години в долна челюст и 5 в горна;
 • Възможност за подмяна на протезната конструкция;
 • В повечето случаи не се налага костна пластика;
 • Липсва период на рехабилитация - можете да се храните пълноценно, да се усмихвате и да разговаряте веднага след интервенцията;
 • Значително се намалява риска от по нататъшна костна резорбция / атрофия;
 • Комплексно възстановяване на функционалност и естетика.

Ограниченията на метода относно имплантологичният етап на лечението са същите – неконтролиран диабет, сърдечно съдови заболявания, нарушена съсирваемост на кръвта.

Недостатъци

 

Въпреки всички изброени предимства, редуцираният брой импланти не е оптимален. Можем да обясним това много просто. Един брой имплант в общи линии има формата и големината на един зъбен корен. В горна челюст дъвкателното натоварване се разпределя върху минимум 24 корена, а в долна върху 18. Каквато и имплантологична система да използваме, каквито и качества тя да притежава, колкото и прецизно да са поставени имплантите, НЕ можем да пресъздадем адекватно заложеното от природата само с 4 импланта. Нещо повече поради по-малката плътност на костта, денталните лекари приемат този метод като рисков и препоръчват техниката All-on-6.

ALL ON 6

ALL ON 6

Техниката на имплантиранe и протезиране All-on-6  е изключително популярна и може би най-често използваната сред имплантолозите при рехабилитация на тотално обеззъбена челюст.  Върху основа от 6 броя импланти се фиксира конструкция от 12 или дори 14 зъба. П...

Какви импланти могат да се използват за All-on-4 ?

Практически няма ограничение върху какъв производител на импланти ще се спрете, стига системата да поддържа елементите за протезиране All-on-4. Лечението се провежда само с 4 импланта, а те от своя страна трябва да отговарят на изискванията за ранно натоварване, бърза остеоинтеграция, конструкционна здравина.

Дигитално направлявана имплантация с хирургични водачи za All-on-4


Иновативна технология, която набира все по-голяма популярност през последните години сред имплантолозите по света. Тя позволява клинични и лабораторни данни да се дигитализират и синхронизират. Чрез специален стоматологичен софтуеър се планира точната позиция (наклон и разположение) и необходимата големина на имплантите според анатомичните особености на пациента. Информацията се предава в хирургичен водач, който се изработва на 3D принтер.

Това е изключително решение за пациентите, които изпитват силно притеснение, тревожност и страх от бъдеща интервенция. Използването на хирургични водачи има редица предимства и ние винаги ги препоръчваме:

 • бърза имплантация ( 4 импланта могат да се поставят за 20-30 мин. , максимум 1 час);
 • минимална инвазивност и атравматичност – отвора в лигавицата е толкова голям, колкото е размера на импланта;
 • изключителна прецизност – заложената информация има безупречна хирургична точност, респективно създава перфектни условия за протезиране;
 • подходящи за пациенти пушачи, пациенти с контролирани диабет и артериална хипертония.

ПАКЕТНИ ЦЕНИ ЗА АLL-ON-4 ИМПЛАНТИРАНЕ И ПРОТЕЗИРАНЕ

 

Имплантологичен център България Дент предлага няколко пакета за рехабилитация на тотално обеззъбена челюст според вида на имплантите както и конструкцията върху тях:

► ЦЕНА на All-on-4 с бюджетен клас зъбни импланти

4 броя корейски импланти с фиксирана протезна конструкция – 5300 лв.

► ЦЕНА на All-on-4 със зъбни импланти Osstem

*4 броя Osstem импланти с фиксирана протезна конструкция – 7200 лв.

*4 броя Osstem импланти, временна протезна конструкция и дефинитивна металокерамична конструкция – 13 200 лв.

*4 броя Osstem импланти, временна протезна конструкция и дефинитивна циркониева конструкция – 17 200 лв.

► ЦЕНА на All-on-4 със зъбни импланти Hiossen

*4 броя Hiossen импланти с фиксирана протезна конструкция – 9200 лв.

*4 броя Hiossen импланти, временна протезна конструкция и дефинитивна металокерамична от 12 зъба – 15 200 лв.

*4 броя Hiossen импланти, временна протезна конструкция и дефинитивна циркониева от 12 зъба – 19 200 лв.

► ЦЕНА на All-on-4 с премиум клас зъбни импланти ( Straumann, NOBEL BIOCARE, Ankylos)

*4 броя Premium импланти с фиксирана протезна конструкция – 15 200 лв.

*4 броя Premium импланти, временна протезна конструкция и дефинитивна металокерамична от 12 зъба – 21 200 лв.

*4 броя Premium импланти, временна протезна конструкция и дефинитивна циркониева от 12 зъба – 24 800 лв.


Опционално :
 • Изработване на хирургичен водач - от 2 до 4 импланта - цена 400 € (евро).
 • Титаниев бар (шина) - това е армираща шина, която подобрява здравината на циркониевата конструкцията. При пациенти с видими белези на бруксизъм ( стискане на зъби), като изтриване на дъвкателната повърхност на зъбите, множествени шиечни дефекти на емайла, изпочупени стари металокерамични и циркониеви корони и др., изболзването на титанив бар е задължително. В противен случай, циркониевата зъбна дъга има риск да бъде счупена / спукана и изхвърлена в кофата. Цената на титаниевия бар е 100лв. на един брой зъб или 1200лв. за една зъбна дъга от 12 зъба.

Разберете повече за all on 4

Оценка
обаждане запитване