Tехника на имплантиране All-on-4

Техниката на имплантиранe и протезиране All-on-4  е изключително популярна сред имплантолозите в цял свят и успешно се практикува вече повече от 20 години. Разработена е от швейцарската компания  NOBEL BIOCARE и позволява тотална рехабилитация на цяла челюст само в рамките на няколко часа. В последните години редица водещи имплантологични фирми разработиха импланти и надстройки, подходящи за този вид лечение – Ankylos Dentsply, Straumann, Osstem, Hiossen и др.
Методът е  изключително подходящ за имплантологично лечение на  пациенти със силно разрушени зъби, които не подлежат на терапевтично възстановяване, както и в случаите на тотално обеззъбяване след агресивни форми на генерализиран пародонтит.

 

Показания за имплантиране All-on-4

Практически използването на тази техника е  възможно в почти всички случаи на тотално обеззъбяване. Приложима е дори и в случаите когато имплантирането по класическият начин е силно затруднено - в дъвкателния участък има силна резорбция (стопяване) на костта – мандибуларния нерв е повърхностно разположен или синуса в горна челюст е покрит с много тънка костна пластинка. Методът позволява да се избегнат допълнителни сложни интервенции като синус лифт, костна аугментация и др. Единствено условие, е да има достатъчно остатъчна кост във фронталния участък  до  областта на предкътниците.

Принципи на лечението, предимства и недостатъци

All-on-4 е възможно най-щадящото и финансово изгодно имплантологично лечение.  Идеята на лечението е върху четири, току що поставени импланта, да се фиксира неснемаема  протетична конструкция. 
Здравината на конструкцията и добрата  прогноза от проведеното лечение се определят от правилната техника на позициониране на имплантите. А именно – във фронталния участък се поставят два перпендикулярно на костта и успоредно един на друг импланта и два в страничния участък под ъгъл 30 - 45°.  Това разполагане под ъгъл, значително увеличава контактната площ между импланта и костта, което гарантира отлична първична стабилност на конструкцията, максимална здравина на  задържане и надеждна експлоатация през годините. Именно това позволява да се фиксира веднага конструкция, непосредствено след имплантирането.
Върху позиционираните импланти се поставят мултиюнит абатмънти а върху тях едномоментно, още в същото посещение или най-късно до 3 дни се фиксира неснемаема, силно редуцирана по обем протеза.
След 4-6 месеца период на остеоинтеграция на имплантите лечението може да се завърши с фиксиране на естетична металокерамична или циркониева конструкция.
 
 
Предимства
 

Основни предимства на метода се явяват:
 • Достъпната му цена - използват се само 4 импланта  в цялата челюст. Пациента има богат избор от протетични решения - крайната конструкция може да бъде :
 • редуцирана плакова протеза ;
 • пластмасова PMMA CAD-CAM конструкция ;
 • металокерамична или циркониева конструкция, чиито естетика, здравина и комфорт са несравними и незаменими. 
 • Бърз оздравителен процес и минимална травматичност. Поставянето на 4-те импланта може да отнеме не повече от един час (виж хирургични водачи ) и се провежда под местна анестезия или седация. Подготвената предварително конструкция може да бъде корегирана веднага и пациента да си тръгне с новите си зъби още в същия ден  ;
 • Равномерно разпределение на натоварването по цялата челюстна кост ;
 • Продължителен период на експлоатация - 10 години в долна челюст и 5 в горна ;
 • Възможност за подмяна на протезната конструкция ;
 • В повечето случаи не се налага костна пластика ;
 • Липсва период на рехабилитация - можете да се храните пълноценно, да се усмихвате и да разговаряте веднага след интервенцията ;
 • Значително се намалява риска от по нататъшна костна резорбция / атрофия ;
 • Комплексно възстановяване на  функционалност и естетика. 
Ограниченията на метода  относно имплантологичният етап на лечението са същите – неконтролиран диабет, сърдечно съдови заболявания, нарушена съсирваемост на кръвта .
 
Недостатъци
Въпреки всички изброени предимства, редуцираният брой импланти не е оптимален. Можем да обясним това много просто. Един брой имплант в общи линии има формата и големината на един зъбен  корен. В горна челюст дъвкателното натоварване се разпределя върху минимум 24 корена, а в долна върху 18. Каквато и имплантологична система да използваме, каквито и качества тя да притежава, колкото и прецизно да са поставени имплантите, НЕ можем да пресъздадем адекватно заложеното от природата само с  4 импланта. Нещо повече поради по-малката плътност на костта, денталните лекари приемат този метод като рисков и препоръчват техниката All-on-6.
ALL ON 6

ALL ON 6

Техниката на имплантиранe и протезиране All-on-6  е изключително популярна и може би най-често използваната сред имплантолозите при рехабилитация на тотално обеззъбена челюст.  Върху основа от 6 броя импланти се фиксира конструкция от 12 или дори 14 зъба. П...

Какви импланти могат да се използват за All-on-4 ?

Практически няма ограничение върху какъв производител на импланти ще се спрете, стига системата да поддържа елементите за протезиране All-on-4. Лечението се провежда само с 4 импланта, а те от своя страна трябва да отговарят на изискванията за ранно натоварване, бърза остеоинтеграция, конструкционна здравина. 

Дигитално направлявана имплантация с хирургични водачи za All-on-4


Иновативна технология, която набира все по-голяма популярност през последните години сред имплантолозите по света. Тя позволява клинични и лабораторни данни да се дигитализират и синхронизират. Чрез специален стоматологичен софтуеър се планира точната позиция (наклон и разположение) и необходимата големина на имплантите според анатомичните особености на пациента. Информацията се предава в хирургичен водач, който се изработва на 3D принтер. 
Това е изключително решение за пациентите, които изпитват силно притеснение, тревожност и страх от бъдеща интервенция. Използването на хирургични водачи има редица предимства и ние винаги ги препоръчваме :
 • бърза имплантация ( 4 импланта могат да се поставят за 20-30 мин. , максимум 1 час) ;
 • минимална инвазивност и атравматичност – отвора в лигавицата е толкова голям, колкото е размера на импланта ;
 • изключителна прецизност – заложената информация има безупречна хирургична точност, респективно създава перфектни условия за протезиране ;
 • подходящи за пациенти пушачи, пациенти с контролирани диабет и артериална хипертония. 
 
 ПАКЕТНИ ЦЕНИ ЗА АLL-ON-4 ИМПЛАНТИРАНЕ И ПРОТЕЗИРАНЕ
 
Имплантологичен център България Дент предлага няколко пакета за рехабилитация на тотално обеззъбена челюст според вида на имплантите както и конструкцията върху тях :

All-on-4 with Osstem implants – 
*4 броя Osstem импланти с протезна конструкция – 6850 лв.
*4 броя Osstem импланти, временна протезна конструкция и дефинитивна металокерамична  конструкция – 11650 лв.
*4 броя Osstem импланти, временна протезна конструкция и дефинитивна циркониева конструкция – 15250 лв.

Включва :
 • безплатен стоматологичен преглед и консултация ;
 • безплатна диагностична панорамна снимка ;
 • безплатно 3D томографско изследване ( CBCT) ;
 • безплатно изработване на хирургичен водач за неинвазивно и атравматично имплантиране ;
 • 30 години конструкционна гаранция на имплантите.

All-on-4 with Hiossen implants – 
*4 броя Hiossen  импланти с протезна конструкция – 8050 лв.
*4 броя Hiossen импланти, временна протезна конструкция и дефинитивна металокерамична от 12 зъба – 12850 лв.
*4 броя Hiossen импланти, временна протезна конструкция и  дефинитивна циркониева от 12 зъба – 16450 лв.

Включва :
 • безплатен стоматологичен преглед и консултация ;
 • безплатна диагностична панорамна снимка ;
 • безплатно 3D томографско изследване ( CBCT) ;
 • безплатно изработване на хирургичен водач за неинвазивно и атравматично имплантиране ;
 • 30 години конструкционна гаранция на имплантите.
 
All-on-4 with Premium class implants – 
*4 броя Premium импланти с протезна конструкция – 12050 лв.
*4 броя Premium импланти, временна протезна конструкция и дефинитивна металокерамична от 12 зъба – 16850 лв.
*4 броя Premium импланти, временна протезна конструкция и  дефинитивна циркониева от 12 зъба – 19100 лв.

Включва :
 • безплатен стоматологичен преглед и консултация ;
 • безплатна диагностична панорамна снимка ;
 • безплатно 3D томографско изследване ( CBCT) ;
 • 30 години конструкционна гаранция на имплантите.
 
Оценка
обаждане запитване