Хирургични водачи

Съвременната имплантология търпи ежедневно развитие. В планирането на случаите, освен стандартните анализи на гипсови модели, 3D радиографски изследвания и фотодокументация, все по - голямо приложение намират най - съвременните цифрови технологии като 3D принтер, 3D фотоскенер, все по-прецизни дигитални софтуери за 3D планиране. Всички те се обединяват в постигането на една цел: по-опростена хирургична интервенция, по-прецизна имплантация, по-естетични протетични резултати и не на последно място - комфорт на пациента по време на интервенцията и минимален до липсващ посттравматичен период. Тази тенденция намира своето изражение в появата и приложението на хирургичните водачи, т.нар. surgical implant guide.

Какво представлява хирургичният водач?

Хирургичният шаблон е едно изключително практично и високотехнологично творение, даващо ново измерение в съвременната дентална имплантология.

На пръв поглед шаблона изглежда като една назъбна шина, в която са разположени един, два или повече отвори, през които последователно с подходящ инструментариум се подготвя ложата за бъдещия имплант. В зависимост от предпочитанията и финансовите възможности на имплантологичните фирми, шаблоните се изработват от акрилна, мека или полимерна пластмаса, изработени във вакуумформер, на 3D принтер или с CAD-CAM технология.

Стоматологичен център „България Дент“ работи с хирургични водачи на фирмата OSSTEM. Водачите са изработени с изключително качество и невероятна прецизност в лаборатория, ситуирана в Рим, Италия.

Хирургичният водач съдържа в себе си изключително много информация. За прецизното им изработване се събират и анализират данните от сканираните гипсови модели, наличната оклузия (захапка), 3D скенера, посредством сложен дигитален софтуер. Като краен резултат се получава продукт, който приляга изключително точно към оралната лигавица, челюстна кост и зъби. Отворите в хирургичния водач носят информация за бъдещия размер и разположение на зъбните импланти във всички измерения. При спазване на протокола на работа, се постига резултат, който не може да бъде сравнен с конвенционалния подход на имплантиране и протезиране. Благодарение на предварителния анализ и заложената информация в него, риска да се увредят анатомични структури (долночелюстен нерв и максиларен синус) е сведен до минимум, дори и в най-сложните случаи.

Лечение под седация

Лечение под седация

Страхът от дентално лечение е доста разпространен проблем в България, а и не само. Най – лошите последствия от тази фобия са силно влошено дентално здраве, загуба на зъби, пародонталнo заболяванe. Когато такъв пациент в крайна сметка потърси зъболекар, тогава вероятно вече щ...

Кога може да се използва хирургичен водач?

Отговорът е практически винаги, във всеки случай и при всеки пациент, когато имаме показания за имплантиране с винтови импланти. Използването на хирургични водачи датира от над 20 години. В днешни дни те са претърпели множество промени и са претърпели невероятно развитие. Безгрешното планиране, прецизната изработка, правилният протокол на работа гарантират доказани перфектни резултати.

Този метод на имплантиране е подходящ както при стандартни случаи, така и при пациенти от различни рискови групи, пациенти с фобия от дентални и хирургични манипулации и др.

Предимства

Процедурата е изключително опростена, бърза, минимално инвазивна, с кратък до липсващ посттравматичен период. За поставянето на имплантите не се налага разкриване на лигавично ламбо, следователно няма риск от голямо кървене, посттравматичен отток и неразположение. Това прави този метод пръв избор за пациенти със сърдечно съдови заболявания, контролиран диабет, пушачи, пациенти на терапия с антиагреганти и др. противосъсирващи препарати.

Високото качество на шаблона, много прецизният инструментариум и високата квалификация на имплантолога, позволяват да се постави имплант за по-малко от 20 мин. Време, което не е достатъчно за изработване на една качествена пломба… Случаи за имплантиране с 6-8 импланта се извършват за 1 час. Време, което е несравнимо с класическото имплантиране.

И най- важното предимство на хирургичния водач е изключителната прецизност на бъдещата протетична конструкция по отношение на разположение на имплантите спрямо бъдещата корона или мостова конструкция. Тази прецизност позволява още предварително да бъде изработена временна конструкция, която протезиста стоматолог да постави непосредствено след имплантирането.

Недостатъци

За съжаление хирургичният водач не е панацея. Има случаи, в които има дефицит на кост или гингивална тъкан. Тогава се налага допълнителна интервенция като костозаместване, вземане на съединително тъканна присадка или синус лифт. В тези случаи се налагат допълнителни инвазивни интервенции, без които е невъзможно имплантирането и качественото протезиране.

Допълнително натоварващ фактор е финансовата страна за изработването на хирургичен водач. Сложната технология, високото качество и прецизният анализ правят цената за един брой водач (на една челюст) от 350 до 500 евро, в зависимост от броя на имплантите, които ще се поставят, но BulgariaDent предлага възможност за разсрочено плащане на денталното лечение. Изпратете ни запитване или се обадете на посочения телефон за консултация.

Разгледайте още за зъбни импланти

Оценка
обаждане запитване