Гингивопластика и гингивоектомия с диоден лазер

Гингивопластика,гингивектомия,естетична корекция,корегиране на венечния ръб Липсата на правилен контур на ръба на венеца е често срещан естетически проблем. Причините за това могат да бъдат както вродени, така и придобити – след хроничен гингивит, рецесии, пародонтални джобове при локален или генерализиран пародонтит, неправилни консервативни и протетични възстановявания – пломби, коронки и др.
 
Гингивопластика наричаме всички онези корекции, които са свързани с възстановяване на естетичния вид на ръба на венеца. По своята същност пластиката включва в себе си интервенции по увеличаване или намаляване на количеството на венечна тъкан.
 
В тази статия тематично ние ще разгледаме само лазерна корекция на венците като част от естетичните процедури за постигане на красива усмивка, чрез увеличаване на височината на зъбната коронка, за сметка на покриващия я венец.
 
Съвременната естетична стоматология има мултидисциплинарен подход. Често за постигането на красивата усмивка се инвестират няколко месеца труд, въвлечени са специалисти от различни специалности - хирург, пародонтолог, протезист, имплантолог, използват се комбинации от различни терапевтични техники и протетични материали.
За добрите резултати не е важна само работата върху зъбите, но и постигане на хармония с тъканите около тях – т.нар. розова естетика. Понякога има случаи, в които пластиката на меките тъкани е напълно достатъчна и допълнители процедури дори не са необходими, за да се постигнат чудесни резултати.
 

Какво представлява лазерната корекция на венечния ръб?


 
 

Това е възможно най-щадящия метод за корекция на контура ръба на венеца. Диодният лазер замества хирургичния скалпел и други пародонтални инструменти: с него зъболекарят едновременно прави разрези и обработва зоната за лечение. Лазерният лъч моментално унищожава наличните бактерии, постигайки локална стерилност на оперативното поле.
 
Корекцията често се извършва при естетична реставрация на фронтални зъби с неподвижно протезиране в случаите на хипертрофия или асиметрия на венците. Може да се извърши в областта на един или няколко зъба според естетическите изисквания.
 
Пълното възстановяване на тъканите след пластиката отнема около 10-14 дни, през които на пациена се препоръчва да ограничи приема на пикантни и дразнещи храни и напитки, както и да се въздържа от интензивни физически натоварвания. За по бърз оздравителен процес след корекцията се предписват вода за уста или гел на хлорхексидинова основа.
 
Лазерната корекция на венци е предпочитана от пациента, тъй като има няколко предимства в сравнение с традиционните методи на лечение, практикувани в стоматологията.
 

  • Безопасност. Вероятността от увреждане на здрави меки и зъбни тъкани е сведена до минимум;
  • Бактерициден ефект. Лазерът унищожава всички бактерии, осигурявайки безупречна стерилност на оперативното поле;
  • Изключителна прецизност;
  • Кратко оперативно време;
  • Липса на болка както по време, така и след корекцията;
  • Липса на кървене по време и след пластиката. Прекъснатите кръвоносни съдове моментално коагулират;
  • Бърз оздравителен процес.

 

Как протича процедурата?

Задължителна и първа стъпка е локално обезболяване на участъка. Процедурата за корекция на венци е минимално инвазивна, затова и количеството на анестетика е минимално. През това време денталният асистент дава на пациента да се изжабурка с вода за уста. При наличие на стари обрурации, те трябва да се финират и полират, ако има зъбен камък или плака също да се почистят и зъбните повърхности полират. Преди да започне работата с лазера, пациента и лекуващият персонал си поставят предпазни очила. Поставя се еднократен за всеки пациент накрайник и с финни движения за няколко секунди гингивалния ръб се реконтурира. За по-добра прецизност при пределяне на правилната пропорция височина/широчина на коронката се използва специален за целта пародонтален инструмент на Hu Friedy.

 
 
След пластиката пациента се изжабурква още веднъж, а лекуващият лекар предписва антисептичен гел за локална употреба. Гела се нанася 4-5 пъти дневно. Единичната доза е с големина на грахово зърно.
Оздравителния период след лазерна корекция на венци отнема няколко дни и рядко пациентите съобщават за някакъв дискомфорт. Разбира се ние препоръчваме пациентите временно да ограничат от прекалено гореща или студена, пикантна, солена, кисела храна и течности, както и употреба на алкохол и тютюнопушене. Четкането на зъбите трябва да бъде много внимателно и щадящо. Също така препоръчваме избягване на тежки физически натоварвания. Спазването на тези указания ще ускори възстановителния процес на меките тъкани след корекцията и ще ги предпази от развитие евентуални усложнения. В рамките на десет дни до две седмици оздравяването е напълно приключило.
 
 

​Къде да може направите корекция на венечния контур?

България дент се намира в кв. Манастирски ливади, град София. Клиниката предлага пълен набор от пародонтални услуги за постигане на красива и естествена линия чрез лазерна корекция на венците. При нас можете да направите естетична гингивопластика, както и да проведете цялостно лазерно лечение на венците при наличие на пародонтални заболявания. За да подържат квалификацията си на високо ниво, нашите специалисти непрекъснато преминават международни курсове за обучение и прилагане на нови техники на работа.

Разберете повече за дентална клиника

Оценка
обаждане запитване