Какво е зъбен камък

Много хора подценяват зъбния камък, смятайки го по-скоро като естетичен проблем, отколкото като опасност за възникване на сериозни заболявания на венците и зъбите. По-долу ще се опитаме да разясним по-подробно какво представлява той, как се образува и отделните видове! Ще видим още как и колко често се почиства.

Почистване на зъбен камък

Това е образувалата се жълтеникава втвърдена плака върху повърхността на емайла. Тя предимно се натрупва в областта на контакта между самия зъб и венците. При по продължителен процес на натрупване, зъбният камък започва дори да се отлага и във вътрешността на венеца, образувайки джоб, което ...

Какво представлява?

Липсата на устна хигиена стои в основата на появата на плака и зъбен камък. Ако нямате навика редовно да миете зъбите си или го правите от време на време, то малки частици от консумираната храна се задържат между зъбите и в областта на венците. Зъбният камък всъщност представлява микробна плака от натрупалата се храна, която с времето се минерализира и се превръща в каменно покритие. То се състои 70% от неорганични компоненти и 30% от органични.

При пушачите зъбният камък най-добре се вижда, тъй като той се обхваща от жълтеникаво катранено покритие, което се отличава на фона на белия емайл. Ето и отделните видове:

  • Супрагингивален зъбен камък - той е значително по-светъл и плътен, което му придава твърдост и се намира над венечния ръб;
  • Субгингивален зъбен камък - по-труден е за откриване, тъй като се намира под ръба на венеца и понякога стоматолозите използват специални инструменти. Разположен е в пародонталните джобове. При продължителен престой и натрупване се получава възпаление на венците, а след време се развива пародонтит.

Как се почиства зъбен камък?

В зависимост от степента на натрупване и редица други обстоятелства, вариантите за почистването на зъбния камък са три:

  1. Air Flow - този метод се използва при наличие на леки отлагания и се състои в изпускане на въздух, вода и натриев бикарбонат под високо налягане. Това е абсолютно безболезнен метод и не наранява емайла;
  2. Лазерно - лазерен лъч директно унищожава натрупалата се плака и вредните микроорганизми. Тази процедура също е безболезнена, а резултатът е видим веднага след сесията;
  3. С ултразвук - най-ефективният и предпочитан вариант за премахване на зъбния камък. Представлява метална глава, която извършва движения с висока честота на колебанията и по този начин унищожава плаката.

Колко често трябва да го почистваме?

Експертите от Bulgariadent и всички останали колеги са на мнение, че професионалното почистване на зъбния камък трябва да се извършва поне веднъж годишно - това ще елиминира условията за развитие на различни заболявания. В случай обаче, че имате предразположение към бързо образуване на плака, то тогава експертите стоматолози препоръчват процедурата да се извършва на всеки 6 месеца. Процедурата по почистване с ултразвук не може да се прилага при пациенти с брекети, импланти или пейсмейкър. Не се препоръчва още при свръхчувствителност на венците и зъбите, при инфекциозни заболявания и сърдечно-съдови проблеми.

Оценка
обаждане запитване