Приложение на диодните лазери в съвременната дентална практика

Диодните лазери в днешно време стават доста популярни поради компактния си размер и сравнително достъпните цени. Намират приложение както в контактен, така и в безконтактен режим и могат да функционират с непрекъснати вълнови или импулсни режими.

Диодният лазерен лъч е невидим за човешкото око, тъй като дължината на вълната им е близо до инфрачервените дължини на вълните и съвременните апарати варират от 805-1064 nm дължина на вълната.

Диодните лазери са само мекотъканни. Те са доста ефективни за редица интраорални процедури на меките тъкани, като например гингивотомия и пластика на венци, биопсия, вземане на протетичен отпечатък и френулотомия. Диодните лазери показват високи бактерицидни способности и могат да бъдат прилагани за допълнително пародонтално лечение. Използват се и за лазерно избелване на зъбите. Едно от най-важните им качества е отличната фотобиомодулация.

Какъв е лазерът в България Дент?

България Дент разполага с мекотъканен диоден лазер на американската фирма BIOLASE – EPIC X 10.

Epic X е един от най-добрите и ефективни диодни лазери на световния пазар. Апаратът е част от портфолиото на фирмата BIOLASE USA – световен лидер в производството на лазери за денталната практика. Epic X е техният най-продаван продукт от този клас, най-модерен и усъвършенстван ежедневен диоден лазер. Апаратът разполага с нова софтуерна технология, нов педал за безжично управление, както и пълна гама от предварително програмирани фабрични протоколи за работа, които са доказали ефективността си при прилагане в клиничната практика. С бързи хирургически способности, многобройни пародонтални процедури, както и режими за терапия на болката и избелване, Epic X е много гъвкав апарат, приложим за ежедневната дентална практика. Позволява бързо и ефективно стартиране и завършване на лазерните операции.

Epic X успешно се прилага за временно облекчаване на незначителна болка, включително болка, свързана с темпоромандибуларни нарушения. С помощта на патентованите накрайници, които опростяват процедурата, тя става бързо и изключително ефикасно. Приложение намира също и в спортната медицина, при мускулни болки и травми.

Взаимодействие на светлината с биологичната тъкан

Преминавайки светлината на диодните лазери през биологична тъкан, нейният интензитет на осветеност значително намалява, което се дължи на частичното поглъщане. Погълнатата светлинна енергия е най-голяма в горния слой на тъканта, а с всеки следващ тя постепенно ще отслабва до пълното ѝ затихване.

В случай, че процесът на светлинно поглъщане бъде разгледан като термичен, както е при диодните лазери, то на повърхността на тъканта ще се образува разрез, състоящ се от няколко отделни, но последователно намиращи се един под друг слоя - карбонизиран, коагулиран и силно активни клетки.

Изброените отделни слоеве всъщност определят спецификацията на светлинното въздействие, което е изключително приложимо в медицината като цяло и в Bulgariadent в частност.

Предимства на лечението със светлина

 1. Процесът на проникване на светлина с интензивност, способна да причини деструкция на тъкан, е ограничен от коефициента на поглъщане. Средната дълбочина на ефективно проникване на светлината до фазите на травмиране на клетките е само няколко десети от милиметъра.
 2. Тъканите с по-висок коефициент на поглъщане, като нервните окончания и кръвоносните съдове, поемат по-голямо количество светлина и първи достигат до фазата на коагулация. Това винаги е съпътствано с оптимални условия на работа – в сухо поле, без кръв и болка.
 3. Коагулираната тъкан запечатва разреза и служи като превръзка.
 4. За около 1-2 денонощия организмът отхвърля травмираните клетки и раната бързо се затваря, благодарение на силно активираните клетки на долния слой.
 5. За разлика от традиционните хирургични разрези, където зарастването започва от мястото на зашиването с конци, при използвате на светлина, процесът на заздравяване започва от слоя на силно активираните клетки от дъното на разреза към началото му. Това определя и специфичната характеристика на заздравялата рана – без ръбове и без белези.

Как работи лазерната терапия при пародонтални тъкани?

Диодните лазери с дължината на вълната 810-980 nm са много ефективни при селективно унищожаване на пигментираните бактерии, и за щастие, много от видовете пародонтални патогени са пигментирани. Лазерната светлина в близкия инфрачервен диапазон от 810-980 nm има противовъзпалителен ефект и подпомага лечението, и възстановяването на тъканите чрез индуцирана от лазера био модулация.

Приложение на лазерите за мениджмънт на меките тъкани

 • Лазерно подпомогната бактериална редукция в пародонталните джобове;
 • Лечение на афтозни язви и хиперплазия;
 • Гингивектомия;
 • Лазерно асистирана отпечатъчна техника за протетични конструкции;
 • Отстраняване на френулуми и гингиво-букални връзки;
 • Пулпотомия;
 • Разкриване на зъбни импланти;
 • Ексцизионна биопсия;
 • Нискоинтензивна лазер терапия;
 • Избелване на зъби;
 • Разкриване на зъби за ортодонтско лечение;
 • Лазерно лечение на пародонтоза.
Оценка
обаждане запитване