Приложение на диодните лазери в съвременната дентална практика

Диодните лазери в днешно време стават доста популярни поради компактния си размер и сравнително достъпните цени. Могат да се използват както в контактен, така и в безконтактен режим и да функционират с непрекъснати вълнови или импулсни режими. 
 
Диодният лазерен лъч е невидим за човешкото око, тъй като дължината на вълната им е близо до инфрачервените дължини на вълните и съвременните апарати варират от 805-1064 nm дължина на вълната. 
Диодните лазери са само мекотъканни. Те са доста ефективни за редица интраорални процедури на меките тъкани, като например гингивитомия и гингивопластика, биопсия, вземане на протетичен отпечатък и френектомия. Диодните лазери показват високи бактерицидни способности и могат да бъдат използвани за допълнително пародонтално лечение. Използват се и за лазерно избелване на зъбите. Едно от най-важните им качества е отличната фотобиомодулация.
 

България Дент разполага с мекотъканен диоден лазер на американската фирма BIOLASE – EPIC X 10


Epic X е един от най-добрите и ефективни диодни лазери на световния пазар. Апаратът е част от портфолиото на фирмата BIOLASE USA – световен лидер в производството на лазери за денталната практика. Epic X е техният най-продаван продукт от този клас, най-модерен и усъвършенстван ежедневен диоден лазер. Апаратът разполага с нова софтуерна технология, нов педал за безжично управление, както и пълна гама от предварително програмирани фабрични протоколи за работа, които са доказали ефективността си в клиничната практика. С бързи хирургически способности, многобройни пародонтални процедури, както и режими за терапия на болката и избелване, Epic X е много гъвкав и продуктивен апарат за ежедневната дентална практика. Позволява бързо и ефективно стартиране и завършване на лазерните операции. 
 
Epic X успешно се прилага за временно облекчаване на незначителна болка, включително болка, свързана с темпоромандибуларни нарушения. С помощта на патентованите накрайници, които опростяват процедурата, тя става бързо и изключително ефикасно. Приложение намира също и вспортната медицина при мускулни болки и травми.

 
  

Взаимодействие на светлината с биологичната тъкан

При преминаване на светлина през биологична тъкан се наблюдава бързо отслабване на интензитета й, поради ефектите на поглъщане. Количеството на погълната енергия ще бъде най-голямо в най-горния слой и надолу във всеки следващ постeпенно ще намалява, докато процесът на поглъщане затихне.
 
Ако процесът на поглъщане на достатъчно интензивна светлина се разгледа само като термичен, върху тъканта ще се оформи разрез, характеризиращ се с няколко последователно разположени слоя – карбонизиран, под него коагулиран и под него слой от силно активирани клетки.
 
Тези зони определят спецификата на въздействие на светлината, който я прави незаменима при приложението й в медицината.

Предимства на лечението със светлина : 

 1. Процесът на проникване на светлина с интензивност способна да причини деструкция на тъкан е самоограничен от коефициента на поглъщане. Средната дълбочина на ефективно проникване на светлината до фазите на травмиране на клетките е само няколко десети от милиметъра.

 2. Тъканите с по-висок коефициент на поглъщане като нервните окончания и кръвоносните съдове поемат по-голямо количество светлина и първи достигат до фазата на коагулация. Това винаги е съпътствано с оптимални условия на работа – в сухо поле, без кръв и болка.

 3. Коагулираната тъкан запечатва разреза и служи като превръзка.

 4. За около 1-2 денонощия организмът отхвърля травмираните клетки и раната бързо се затваря, благодарение на силно активираните клетки на долния слой.

 5. За разлика от традиционните хирургични разрези, където зарастването започва от мястото на съшиването с конци, при използвате на светлина, процесът на заздравяване започва от слоя на силно активираните клетки от дъното на разреза към началото му. Това определя и специфичната характеристика на заздравялата рана – без ръбци и без белези.
   

Как работи лазерната терапия в пародонталните тъкани ?

Диодните лазери с дължината на вълната 810-980 nm са много ефективни при селективно унищожаване на пигментираните бактерии и, за щастие, много от видовете пародонтални патогени са пигментирани. Лазерната светлина в близкия инфрачервен диапазон от 810-980 nm има противовъзпалителен ефект и намалява възпалението, подпомага лечението и възстановяването на тъканите чрез индуцирана от лазер биомодулация.
 

Приложение на лазерите за мениджмънт на меките тъкани:

 

 • Лазерно подпомогната бактериална редукция в пародонталните джобове ;

 • Лечение на афтозни язви и хиперплазия ;

 • Гингивектомия ;

 • Лазерно асистирана отпечатъчна техника за протетични конструкции ;

 • Отстраняване на френуломи и гингиво-букални връзки ;

 • Пулпотомия ;

 • Разкриване на зъбни импланти ;

 • Ексцизионна биопсия ;

 • Нискоинтензивна лазер терапия ;

 • Избелване на зъби;

 • Разкриване на зъби за ортодонтско лечение .

Оценка
обаждане запитване