Композитни реставрации


Композитна реставрация наричаме възстановяването (изграждането) на анатомичната форма на зъбa с помощта на композитен материал, полимеризиран от ултравиолетова светлина (UV). В кои случаи използването на тази техника е оправдано, както и какви са нейните предимства и недостатъци, ще откриете тук.


Какво представляват фото композитните материали известни още като фотополимерна или бяла пломба?


Светлинно полимеризиращия композит (фотополимер) е един от най-търсените за терапевтични процедури и микропротезиране. Така наречените композитни смоли се използват в стоматологията повече от половин век. От тогава до днес съставът на материалите непрекъснато се усъвършенства и променя, за да се постигнат оптимална здравина и естетика. Днес повечето дентални клиники използват хибридни композити, които превъзхождат материалите от предишно поколение по отношение на тези показатели. Ключовото свойство на всеки композит е отличната адхезия (контакт на материала със зъбните тъкани), която се постига с помощта на полимеризация. Най-просто казано, под въздействието на ултравиолетовото лъчение, композитът се втвърдява, изграждайки анатомичната форма на зъба.


​Видове композитни реставрации


Композитни реставрации - пломби

 

Tака наречените още директни реставрации. Това са най-често срещаните терапевтични решения. След като бъде почистена кариозната маса, образувалата се кухина в зъба (кавитет) се обработва по специален начин, в строго определен протокол. След което едноетапно, в същото посещение зъболекарят пломбира зъба с фотополимерен материал, изграждайки и възстановявайки формата, функцията и естетиката, според мануалните му възможности. Пломбата се финира и полира в нейния окончателен вид, зъбът влиза във фунцкция веднага след посещението.

Композитни микро-реставрации (инлей, онлей, овърлей)

 

Наричани още индиректни реставрации. Използват се при значителни увреждания на зъба или зъбните редици (при повече от 1/3 от зъбните тъкани). След като зъба бъде надлежно почистен от кариозната маса и подходящо препариран, се взема силиконов отпечатък, по който в лаборатория се изработва композитна вставка. Същата в следващо посещение се фиксира неподвижно в устата с помощта на цимент или разтопен фотополимер. Композитните микро реставрации имат добро съотношение цена/качество, затова те често намират приложение в ежедневнатата практика. Зъбът може да се използва адекватно функционално, едва след второто посещение, когато бъде завършен.

Композитни фасети

 

Финни конструкции върху зъбите, които възстановяват естетиката и скриват уврежданията на емайла и дентина. Могат да бъдат изработени директно в устата от стоматолог терапевт или индиректно в лаборатория от зъботехник. Композитните фасети имат практически същите показания и противопоказания за изработка както и керамичните. Изборът в полза на керамичните фасети се прави поради факта, че те са по-естетични и по-издържливи.


Често задавани въпроси за фотополимерните пломби, на които стоматологичен център Bulgaria Dent ще отговори


Защо се нуждаете от редовно полиране на композитните възстановявания?

За съжаление, фотополимерните пломби, макар и да са най-естетичните възстановявания с течение на времето стареят - губят първоначалния си блясък и цвят, пигментирани от никотин, кафе, храни и напитки, появяват се ръбчета по границата поради отчупвания и микропукнатини.Така, че тази процедура е необходима за поддържане на естетичния им вид. При подходяща грижа и хигиена, композитните възстановявания могат да издържат от 8 до 10 години.

Каква е разликата между директни и индиректни композитни възстановявания?

Както вече споменахме по-горе, има директни и индиректни композитни реставрации.

  • На първо място се различават по техниката на изработването им. При правенето на директни възстановявания, всички манипулации се извършват само в устата на пациента, докато при индиректните такива, изискват участие и на зъботехническа лаборатория. И в двата случая материала се втвърдява с помощта на фотополимерна лампа;
  • На второ място е разликата в качествата на реставрациите. При директните възстановявания степента на свиване на композитния материал при втвърдяването му е много по-голяма - стресът от полимеризационното свиване върху оставащите зъбни тъкани е много по-голям, настъпва риск от микро отчупвания на зъбните тъкани до по-сериозни фрактури, водещи понякога до загуба на зъба. Зъботехническата работа създава възможност за по-прецизни контакти, както към съседните зъби, така и към антагонистите оклузално (зъбите от срещуположната челюст);
  • На трето място е разликата в цената. Налагането на още една работна ръка в изработването (зъботехник), второ посещение за фиксиране на конструкцията, отнемат времеви и респективно финансов ресурс.

Какви са особеностите на композитните пломби при възстановявания на фронтални и задни зъби?

Качественото изработване на естетична реставрация във фронта се състои от много компоненти. На първо място мануалност, която зъболекарят развива през годините с много знания, опит и творчество. Високият клас композит - най-често нанокомпозит е следващо изискване за добра естетика. Качеството на окончателното възстановяване задължително зависи от определянето на цвета на зъба и правилната интерпретация на различните нюанси на цвета на композитите, които ще бъдат използвани по време на възстановяването. Важно е да се подчертае, че всеки производител на композитни материали използва различна и нестандартизирана номенклатура за различни категории и нюанси на композитните материали. Естетичният резултат всъщност е ефект от техника на работа, подходящи композити, техника и инструментариум за финиране, полиране и запечатване на повърхностния полимеризационен слой. Ето защо композитните пломби на предни зъби е много по-скъпо от обичайното пломбиране и много експерти дори смятат, че процесът на изработване на фронтални възстановявания е едно изкуство, на много високо ниво.

При дъвкателните зъби въпросът за естетиката е също необходим, но не от първостепенно значение - функционалността излиза на преден план. Но пък възстановяването на дъвкателни зъби с фотополимерен материал, позволява реставрирането на увредените зъбни тъкани да се извърши на високо естетично ниво. В тези случаи разпознаването на обтурацията е почти невъзможно с просто око. За пломбите върху дъвкателните зъби, зъболекарите обикновено използват макрофилни и хибридни композити, защото се считат за по-здрави и по-трайни.

Цени на фотополимерните възстановявания

Като правило цената на композитните реставрации зависи от професионалната квалификация и умения на терапевта. Метода на изработването им, качеството на материалите, които са изполвани, нивото на клиниката са вторични фактори, които допъват ценообразуването, но не са водещи. Директно възстановяване на зъбите с фотополимерни материали в клиника България Дент струва от 100 до 200 лв. за един зъб. Индиректните възстановявания струват 280 лв.


Къде може да ни откриете?


Стоматологичен център Bulgaria Dent се намира в гр.София, кв.Манастирски ливади, на ул.“Пирин“ 81, партер. Ако имате въпроси и желаете да научите повече за предлаганите терапевтични услуги, моля не се колебайте да насрочите консултация при наш специалист. Независимо дали се намирате в гр.София или в друго населено място, ще се радваме да Ви помогнем. Свържете се с нас сега на посочените телефони, изпратете ни запитване или заповядайте в нашата дентална клиника персонално.

Оценка
обаждане запитване