Композитни реставрации


Композитна реставрация наричаме възстановяването на анатомичната форма на зъбa с помощта на композитен материал, полимеризиран от ултравиолетова светлина (UV). В кои случаи използването на тази техника е оправдано, както и какви са нейните предимства и недостатъци, ще намерите в статиите написани за вас от Bulgaraia Dent.


Какво представляват фото композитните материали известни още като фотополимерна или бяла пломба?


Светлинно полимеризиращия композит (фотополимер) е един от най-търсените за терапевтични процедури и микропротезиране. Така наречените композитни смоли се използват в стоматологията повече от половин век. От тогава до днес съставът на материалите непрекъснато се усъвършенства и променя, за да се постигнат оптимална здравина и естетика. Днес повечето дентални клиники използват хибридни композити, които превъзхождат материалите от предишно поколение по отношение на тези показатели. Ключовото свойство на всеки композит е отличната адхезия (контакт на материала със зъбните тъкани), която се постига с помощта  на полимеризация. Най-просто казано, под въздействието на ултравиолетовото лъчение, композитът се втвърдява, възстановявайки анатомичната форма на зъба.


​Видове композитни реставрации


Композитни реставрации - пломби

Tака наречените още директни реставрации. Това са най-често срещаните терапевтични решения. След като бъде почистена кариозната маса, образувалата се кухина в зъба (кавитет) се обработва по специален начин, в строго определен протокол. След което едноетапно, в същото посещение зъболекарят пломбира зъба с фотополимерен материал, възстановявайки формата, функцията и естетиката, според мануалните му възможности. Пломбата се финира и полира в нейния окончателен вид, зъбът влиза във фунцкция веднага след посещението.

Композитни микро-реставрации (инлей, онлей, овърлей)

Наричани още индиректни реставрации. Използват се при значителни увреждания на зъба или зъбните редици (при повече от 1/3 от зъбните тъкани) . След като зъба бъде надлежно почистен от кариозната маса и подходящо препариран, се взема силиконов отпечатък, по който в лаборатория се изработва композитна вставка. Същата в следващо посещение се фиксира неподвижно в устата с помощта на цимент или разтопен фотополимер. Композитните микро реставрации имат добро съотношение цена / качество, затова те често намират приложение в ежедневнатата практика. Зъбът може да се използва адекватно функционално, едва след второто посещение, когато бъде завършен.

Композитни фасети

Финни конструкции върху зъбите, които възстановяват естетиката и скриват уврежданията на емайла и дентина. Могат да бъдат изработени директно в устата от стоматолог терапевт или индиректно в лаборатория от зъботехник. Композитните фасети имат практически същите показания и противопоказания за изработка както и керамичните. Изборът в полза на керамичните фасети се прави поради факта, че те са по-естетични и по-издържливи.


Често задавани въпроси за фотополимерните пломби, на които стоматологичен център Bulgaria Dent ще се опита да отговори


Защо се нуждаете от редовно полиране на композитните възстановявания?

За съжаление, фотополимерните пломби, макар и да са най-естетичните възстановявания с течение на времето стареят - губят първоначалния си блясък и цвят, пигментирани от никотин, кафе, храни и напитки, появяват се ръбчета по границата поради отчупвания и микропукнатини.Така, че тази процедура е необходима за поддържане на естетичния им вид. При подходяща грижа и хигиена, композитните възстановявания могат да издържат от 8 до 10 години.

Каква е разликата между директни и индиректни композитни възстановявания?

Както вече споменахме по-горе, има директни и индиректни композитни реставрации.

  • На първо място се различават по техниката на изработването им. При правенето на директни възстановявания, всички манипулации се извършват само в устата на пациента, докато при индиректните такива, изискват участие и на зъботехническа лаборатория. И в двата случая материала се втвърдява с помощта на фотополимерна лампа.
  • На второ място е разликата в качествата на реставрациите. При директните възстановявания степента на свиване на композитния материал при втвърдяването му е много по-голяма - стресът от полимеризационното свиване върху оставащите зъбни тъкани е много по-голям, настъпва риск от микро отчупвания на зъбните тъкани до по-сериозни фрактури, водещи понякога до загуба на зъба. Зъботехническата работа създава възможност за по-прецизни контакти, както към съседните зъби, така и към антагонистите оклузално (зъбите от срещуположната челюст).
  • На трето място е разликата в цената. Налагането на още една работна ръка в изработването (зъботехник), второ посещение за фиксиране на конструкцията, отнемат времеви и респективно финансов ресурс.

Какви са особеностите на композитните пломби при възстановявания на фронтални и задни зъби ?

Качественото изработване на естетична реставрация във фронта се състои от много компоненти. На първо място мануалност, която зъболекарят развива през годините с много знания, опит и творчество. Високият клас композит - най-често нанокомпозит е следващо изискване за добра естетика. Качеството на окончателното възстановяване задължително зависи от определянето на цвета на зъба и правилната интерпретация на различните нюанси на цвета на композитите, които ще бъдат използвани по време на възстановяването. Важно е да се подчертае, че всеки производител на композитни материали използва различна и нестандартизирана номенклатура за различни категории и нюанси на композитните материали. Естетичният резултат всъщност е ефект от техника на работа, подходящи композити, техника и инструментариум за финиране, полиране и запечатване на повърхностния полимеризационен слой. Ето защо композитните пломби на предни зъби е много по-скъпо от обичайното пломбиране и много експерти дори смятат, че процесът на изработване на фронтални възстановявания е едно изкуство, на много високо ниво.

При дъвкателните зъби въпросът за естетиката е също необходим, но не от първостепенно значение - функционалността излиза на преден план. Но пък възстановяването на дъвкателни зъби с фотополимерен материал, позволява реставрирането на увредените зъбни тъкани да се извърши на високо естетично ниво. В тези случаи разпознаването на обтурацията е почти невъзможно с просто око. За пломбите върху дъвкателните зъби, зъболекарите обикновено използват макрофилни и хибридни композити, защото се считат за по-здрави и по-трайни.

Цени на фотополимерните възстановявания

Като правило цената на композитните реставрации зависи от професионалната квалификация и умения на терапевта. Метода на изработването им, качеството на материалите, които са изполвани, нивото на клиниката са вторични фактори, които допъват ценообразуването, но не са водещи. Директно възстановяване на зъбите с фотополимерни материали в клиника България Дент струва от 100 до 200 лв. за един зъб. Индиректните възстановявания струват 280 лв.


Къде може да ни откриете ?


Стоматологичен център Bulgaria Dent се намира в гр.София, кв.Манастирски ливади, на ул.“Пирин“ 81, партер. Ако имате въпроси и желаете да научите повече за предлаганите терапевтични услуги, моля не се колебайте да насрочите консултация при наш специалист. Независимо дали се намирате в гр.София или в друго населено място, ще се радваме да Ви помогнем. Свържете се с нас сега на посочените телефони 02/ 854-8016 и 0879/ 209-691 или заповядайте в нашата дентална клиника персонално.

Оценка
обаждане запитване