Индиректни възстановявания

Какво представляват индиректните възстановявания?

Това е процедура по възвръщане на функционалността, формата и естетическата външност на зъба, посредством съставена в лаборатория по предварителен отпечатък гипсова отливка. Изготвена по подобна технология предната част се нарича фасета, а страничната - инлей или овърлей. Индиректното възстановяване е значително по-здраво и надеждно от употребата на пломби, тъй като в голяма част от случаите се използва същият композитен материал.

Най-често използваното вещество при индиректни възстановявания е керамиката. Тя отговаря на всички естетически изисквания, изключително добре повтаря и имитира естествения цвят и притежава много добри якостни характеристики. Тя е много здрава и плътна, не предизвиква алергични реакции и се работи лесно с нея. Не губи блясъка си след време и придава допълнителна якост на целия зъб.

Важно е да обърнем внимание, че вида на зъба след индиректно възстановяване не може да се различи от този на останалите. Това е по-скъпа процедура, но тя е и по-дълготрайна, лесна за поддръжка и може да издържи дори 10 години, повтаряйки с висока точност формата на естествените зъби. Грижата се изразява в обичайната хигиенна поддръжка, като миенето с четка и редовното посещение на стоматологичен кабинет за премахване на плаката.

Индиректни възстановявания- инлей, онлей, оувърлей.  Индиректни възстановявания- инлей, онлей, оувърлей.

Кога се налага такава манипулация?

Поради бързата загуба на естетическите си свойства и потъмняване подобна процедура се извършва при дъвкателните зъби, където естетичната част не е толкова от значение. Тази процедура е предпочитана в случаите на над 50% кариозни дефекти на твърдата тъкан. Индиректно възстановяване още е наложително в случаите на:

  • Разрушения в резултат на нанесени поражения от кариес;
  • Подмяна на стари пломби;
  • Необходимост от ремонт след счупвания и травми;
  • Липсваща част от дъвкача;
  • Голям необратим дефект във вид на пукнатина, която скоро ще се отчупи.

При индиректно възстановяване допълнителната част по никакъв начин не се отличава от останалата форма на зъба. Именно поради високото ниво на съвпадението вероятността от развитието на кариес е сведена до минимум. В същото време получавате най-добра естетика и почти невъзможност за забелязване на интервенцията с просто око.

Какво представлява процедурата?

Индиректното възстановяване се извършва в следната последователност:

  1. В кабинет на Bulgariadent наш специалист взема отпечатък.
  2. Отворът се затваря с временна светлинна пломба.
  3. На база взетия материал в специализирана лаборатория се изготвя протезата.
  4. След ден или два пациентът трябва отново да посети кабинет на Bulgariadent. Сега се отстранява временно поставената пломба и с помощта на специален цимент ще му бъде сложена изработената протеза върху зъба. Тя ще бъде полирана и шлайфана, така че да е напълно идентична с останалата част от зъбния емайл.

В готовия случай по никакъв начин и с невъоръжено око не може да се разпознае наличието на допълнително поставената част. Не се виждат съединителни линии и други отличаващи елементи. Това всъщност прави и тази процедура толкова желана и предпочитана сред всички останали.

Научете още за избелване на зъби

Оценка
обаждане запитване