Пулпит и периодонтит на млечни зъби

При децата и в тяхната ранна възраст развитието на пулпит често е вследствие на образувал се дълбок кариес или причинена травма. Когато поражението е настъпило при млечните зъби, то преминава без особени болезнени симптоми, а лечението им е с цел запазването им в устата на детето за няколко години.

Важно е родителите да знаят, че постоянното отлагане на посещението на Bulgariadent за лечение на пулпит на млечни зъби ще доведе до допълнителни усложнения - периодонтит или периостит. Това неминуемо ще причини още увреждания на постоянните зъби в техния зародиш, което означава, че при поникването им ще са силно хипоминерализирани. За това ще свидетелстват различните по размери петна върху тях и предразположението им към бързо развитие на кариеси.

За да не застрашавате общото състояние на детето си, обръщайте внимание на зъбния му статус навреме. Лекувайте кариесите на детските зъби, докато са още малки, безболезнени и не травмират психиката на детето. Но ако вече сте изпуснали това и пупитът е започнал, в никакъв случай не се опитвайте самостоятелно да притъпите болката или да чакате докато зъбчето само не падне. Редно е да се обърнете към детски стоматолог възможно най-скоро.

Пулпитът се съпровожда от следната симптоматика

Пулпит-периодонтит-на-млечните-зъби-детски-стоматолог-млечни зъби-временни зъби-болка     Пулпит-периодонтит-на-млечните-зъби-детски-стоматолог-млечни зъби-временни зъби  
  • Подуване на венечната лигавица или бузата;
  • Зачервяване;
  • Болки при отхапване, дъвчене или дори спонтанни такива;
  • Нарушаване на общото състояние на детето: възможно повишаване на телесната температура, слабост и т.н.

​Лечение

Нужно ли е да лекуваме пулпит на млечните зъби? Разбира се, дори е задължително. Липсата на лечение ще доведе не само до разпространение на инфекцията, но и до преждевременна загуба на временния зъб, което е предразположение за развитие на ортодонтска деформация в постоянното съзъбие. Ако в краен случай се наложи млечното зъбче да бъде извадено, а до поникването на постоянно има доста време, то задължително се изработва конструкция наречена „местопазител“, за да се предпази участъка от евентуална зъбно-челюстна деформация.

Лекува се чрез т.нар. кореново лечение в рамките на няколко посещения.

Протичането на пулпита и периодонтита на постоянните зъби в детска възраст не се отличава особено по клиничната си картина. Лечението, обаче, е коренно различно, в пъти по-сложно, трудоемко и отговорно. Това се дължи на специфичната морфология на корените на зъбите - незавършен коренов растеж, незатворени и широки апекси на корените.

Лечението може да се проведе с много посещения и да се проточи в продължение на няколко месеца, дори години.

Резултати след проведеното лечение

Изчезват всички неприятни и болезнени симптоми на пулпита у детето, които са пречили на нормалното хранене, спане, игра и т.н. Изчезва рискът от развитие на различни усложнения, а в последствие – проблеми с растежа и развитието на постоянните зъби.

Профилактика

Разбира се, ако заболяването се диагностицира навреме, това ще позволи лечението на пулпита да се проведе максимално комфортно, безболезнено и щадящо за малкия пациент. Тъй като началния стадий на кариеса е трудно забележим, родителите трябва да бъдат много внимателни.

Например:

  • Наблюдение на състоянието на зъбите (първите признаци на детския кариес са бели и кафяви петънца по тях);
  • Редовно миене на зъбите заедно с детето (два пъти дневно - сутрин и вечер);
  • Използване на правилна четка и паста за зъби, както и допълнителни средства за орална хигиена;
  • Редовни профилактични прегледи;
  • Консултация с детски стоматолог относно хигиенните грижи, които може и трябва да се провеждат в домашни условия за профилактика на кариеса;
  • Следене на хранителния режим на детето.

Научете повече за къса юздичка на езика

Оценка
обаждане запитване