Френулоектомия

Къса юздичка на езика

Френулум е плътно лигавично образувание, разположено по средната линия в устната кухина, непосредствено под езика и зад горна и долна устни. В устата на човека има три френулума:
• на горна устна;
• на долна устна;
• и на езика.
 
Всички те имат функция във формирането на правилната оклузия, звуковата артикулация, коректната работа на лицевите мускули и правилното хранене (особено в ранна детска възраст).
Френулотомия - разрязване на мукогингивалната връзка под езичето или зад някоя от устните. 

Показания за нужда от френулотомия (при наличие на къса юздичка на езика)

При тънки, къси френулуми на устната и езика (състоянието се нарича още къса юздичка на езика). Прави се при новородени, когато френулумът ограничава движението на езика, затруднява храненето му. При по-големи деца тази операция се извършва по логопедични показания, при травмиране на прикрепената гингива по време на движение на долната устна, при затваряне на диастема при ортодонтско лечение.
Проверката на състоянието на френулума на долната устна и неговото влияние върху венеца може да се направи чрез „издърпване“. За целта се захваща устничката с пръсти и се издърпва напред и нагоре. Движението на междузъбната папила и побеляването на венеца свидетелстват за травма на периодонта и за състоянието къса юздичка на езика.
Нормално дължината на френулума на езика е около 2,7-3 см. Започва от средната част на долната повърхност и завършва, вплитайки се в пода на устната кухина. При къса юздичка на езика неговата дължина е значително редуцирана, започва не от средната, а от предната трета, понякога дори от върха на езика. Затова се нарича къс френулум или къса юздичка на езика. Понякога дори и при нормална дължина, но захващане при върха на езика, се нарушава нормалното му фунциониране. Това води до неправилно формиране на оклузията и забавяне на растежа на долната челюст. По-често къса юздичка на езика се среща при момченца. Проблемът се изразява в съществено затруднение при хранене. Децата с къса юздичка на езика  често са недохранени, тъй като процесът отнема значително повече време и усилия, в резултат на което бързо се изморяват. Като резултат, детето трудно наддава и изостава в развитието си.
Самостоятелното определяне на къса юздичка на езика при деца до три годишна възраст е много просто: детето се помолва с върха на езика да докосне небцето. Ако това не представлява за него проблем, значи всичко е наред. Възникването на болкови усещания и затруднения – признак на къса юздичка на езика.
Пластиката на френулума е задължителна, тъй като патологията води до редица нарушения:
• нарушения при къса юздичка на езика: устата бързо се изморява по време на хранене и говор. В ранна детска възраст къса юздичка на езика  води до изоставане в ръста и развитието;
• нарушения при къса юздичка на езика: при 4-5 годишни и по-големи деца, къса юздичка на езика води до затруднения в изговарянето на съскащи звуци, а също буквите „Л“ и “Р“;
• нарушения при къса юздичка на езика: ограничено движение на езика;
• нарушения при къса юздичка на езика: затруднено преглъщане на слюнката и храната;
• нарушения при къса юздичка на езика: смущение в дишането;
• нарушения при къса юздичка на езика: къса юздичка на езика затруднява развитието на долната челюст, в резултат на което се формира неправилна оклузия;
• нарушения при къса юздичка на езика: фронталните зъби се струпват в задна посока;
• нарушения при къса юздичка на езика: компрометирана естетика на лицето, промяна в усмивката;
• нарушения при къса юздичка на езика: непрекъснатото придърпване на прикрепената гингива води до пародонтални проблеми - гингивални рецесии и възпаления.

Лечение на къса юздичка на език

Хирургичната намеса за справяне с къса юздичка на езика може да се извърши по конвенционален начин със скалпел или лазер, благодарение на който значително се редуцира травматичността на операцията и възстановителния период след нея.
Манипулацията при къса юздичка на езика се извършва под локална анестезия и е напълно безболезнена. Продължителността е около 20-30 мин. При малки дечица при конвенционален подход е препоръчително да се използват резорбируеми конци.
Оптимална възраст за извършаване на операцията за справяне с къса юздичка на езика
При затруднено кърмене, пластиката е добре да се направи колко е възможно по-рано, дори непосредствено след раждането. Извършва се обикновено прерязване по средата.
Оптимална възраст за интервенцията за лечение на къса юздичка на езика се приема около 5-6 годишна. В този период имаме активна промени в оклузията, подмяна на млечните зъби и прорязване на постоянните. Идеално време за лечение на къса юздичка на езика е когато централните резци са пробили на поне 1/3 от височината си, а страничните все още не са се показали. При извършване на пластиката в този период се смята, че с пробива си страничните зъби ще избутат централните резци по близо към средната линия.
Работа с лазер за лечение на къса юздичка на езика 
С помощта на лазер краищата на френулума се коагулират и стерилизират едновременно. Операцията за справяне с къса юздичка на езика е максимално опростена. Шевове не са необходими, интервенцията за лечение на къса юздичка на езика е абсолютно безкръвна, а зарастването протича много бързо. Постоперативната болка е минимална.

 
                                                         Клиничен случай - къса юздичка на езика
 

Къса юздичка на езика 4 - оперативна намеса в София
 
                                                         Клиничен случай
Къса юздичка на езика 5 - оперативно премахване  Къса юздичка на езика 6 - клиничен случай

Лечение на къса юздичка на езика в стоматологичен център BulgariaDent – как гарантираме качеството и ефикасността на нашите услуги?Лечение на къса юздичка на езика в стоматологичен център BulgariaDent – къде можете да ни намерите?

Стоматологичен център BulgariaDent е разположен на удобна локация, до която има достатъчно лесен достъп от почти всички квартали и зони на столицата. Точният ни адрес е гр.София, кв.Манастирски ливади, на ул.“Пирин“ 81, партер. В случай на нужда от лечение на къса юздичка на езика или просто от стоматологичен преглед, свържете се с нас на следните телефони:  02/ 854-8016 и 0879/ 209-691.Лечение на къса юздичка на езика в стоматологичен център BulgariaDent – какво е работното ни време?

Ние от стоматологичен център BulgariaDent разполагаме с дежурен зъболекар през всеки един ден от седмицата. Работното му време през делничните дни е от 09:00 до 19:00 часа, а през уикенда – от 09:00 до 17:00 часа. Ако нямате възможност да ни посетите за лечение на къса юздичка на езика или за стоматологичен преглед, съвсем спокойно можете да си запишете час за събота или неделя. 

Къса юздичка на езика

Показания за нужда от френулотомия (при наличие на къса юздичка на езика)

Лечение на къса юздичка на езика

Лечение на къса юздичка на езика в стоматологичен център BulgariaDent – как гарантираме качеството и ефикасността на нашите услуги?

Къса юздичка на езика 1
Къса юздичка на езика - Посетете ни!
Оценка
обаждане запитване