Кореново лечение


Ендодонтия или кореново лечение можем да наречем "науката за зъбния интериор". Тази област на стоматологията се занимава със заболявания на вътрешните тъкани на зъба - съдово нервния сноп, наречен зъбна пулпа, както и периодонталните тъкани около върха на зъбния корен. Обикновено тези проблеми са резултат от усложнения на кариеса (пулпит и периодонтит) и възпалението се причинява от кариесогенни бактерии, но има и други причини за това възпаление. Главната цел на кореновото лечение е да запазим собствения зъб на пациента.

Ендодонтията е много трудна дисциплина в денталната медицина с фокус върху терапевтичното лечение на кореновите канали. Почистването на често извити коренови канали и премахването на възпалението изисква субективно - изключителна прецизност, професионализъм и мануалност, а обективно - високотехнологично оборудване и инструментариум. Въпреки това, когато се комбинира с нови технологични открития, е напълно възможно да се справят дори и най-сложните случаи.

Мисията на дентален център Bulgaria Dent е да осигури най-модерната стоматология, за да създадем усмивката, която винаги сте мечтали.


Кога се налага да се проведе кореново лечение?


Кореновото лечение се извършва, ако се диагностицира възпаление на зъбния нерв или са налице вече усложнения от това възпаление. Възпалителният процес започва след проникване на бактерии в дълбочина при дълбок кариес, т.е. има дълбока дупка в зъба, в зоната над зъбния нерв. Възпалението може да премине отвъд корена и да се разпространи в челюстта. В тези случаи зъбът вече е с разрушен нерв и не е жив - настъпила е така наречената некроза.


Как протича лечението? Стъпки, които извършваме в стоматологичен център България Дент.


 1. След като се диагностицира проблема от денталния лекар - ендодонтист, при необходимост, в тъканите около зъба се инжектира местна упойка.
 2. Кариозната маса се отстранява щателно, до здрави тъкани.
 3. Липсващите зъбни тъкани се възстановяват с ресторативен материал, за да може да се постави платно кофердам, което херметично да изолира лекувания зъб от слюнката и бактериите в нея.
 4. Увредената зъбна пулпа се отстранява.
 5. Разкриват се орифициумите, с което се осигурява достъп до кореновите канали, след което същите се почистват инструментално (1-4 канала, понякога и повече), с което започва същинската част на короновото лечение.
 6. Механичната обработка на каналите се извършва под контрола на апекслокатор (уред, който отчита дълбочината на проникване в кореновия канал.
 7. В клиника Bulgaria Dent нашият ендодонтист обработва кореновите канали само машинно, с помощта на най-добрия в света ендомотор - на японската фирма MORITA. При сложни релечения и трудно проходими канали ендодонтиста има на разположение стоматологичен микроскоп на американската фирма GLOBAL SURGICAL.
 8. След като приключи механичната обработка на каналите, те се оставят с медикаментозна вложка, чиято цел е да се излекува бактериална инфекция; това най-често са пасти, съдържащи калций, които повишават алкалната среда в огнището на възпалението, потискайки размножаването и развитието на бактериалните микроорганизми. Това благоприятства оздравителния процес в челюстната кост, в случаите на възпаление около зъбния корен (апекс).
 9. В случаите на хронични фистулизирали периодонтити, хронични пулпити, чиято секреция трудно се повлиява, Bulgariа Dent разполага със специално ендо накрайници за биостимулиран диоден лазер на американската фирма Biolase.
 10. При липса на секреция от кореновите канали в следващото посещение, те се запълват херметично.
 11. Зъбът се затваря с пломба, като при по-големи загуби на естествени зъбни тъкани се препоръчва възстановяването да се извърши с микро реставрация (инлей, онлей или овърлей) или с коронка.

Възможна ли е болка по време на ендодонтско лечение, както и след приключване на лечението?


Както вече споменахме, инструментирането на каналите в първото посещение, при налична болка, задължително се извършва под местна упойка. Появата на болка е възможна едва при медикаментозното третиране на каналите. И тук ще обясним защо.

В Bulgaria Dent ние провеждаме консервативно кореново лечение. След като приключи инструментирането на каналите, зъбът се затваря с дезинфекционен разтвор в тях до следващото посещение. Разтворът има силно бактерицидно действие. Недостатъка му е, че може да предизвика болка, поради дразнене на биологичните тъкани. Спокойно, при необходимост болката се повлиява от обезболяващи или антибиотик в краен случай. В следващия етап на медикаментозната терапия, ние използваме калциев хидроксид, който също има силна алкална природа и респективно силно антибактериално и биостимулиращо действие. От този медикамент обикновено болката затихва, а секрецията изчезва. При големи кистозни и грануломатозни кухини същия препарат се депонира в тях (препресва). Това също може да доведе болкова симптоматика и локален дискомфорт.

При остри възпалителни процеси - остър пулпит и остър периодонтит, обикновено колкото бързо се разгръща клиничната картина, толкова и бързо оплакванията отшумяват, а тъканите оздравяват.

При хроничните процеси, възпалителните изменения протичат бавно, със слаба болкова симптоматика, но и оздравителния процес след проведено лечение настъпва също толкова бавно.

Разберете повече за ретиниран мъдрец


Къде може да ни намерите?


Стоматологичен център Bulgaria Dent се намира в гр.София, кв.Манастирски ливади, на ул.“Пирин“ 81, партер. Ако имате въпроси и желаете да научите повече за ендодонтско лечение на зъбите, предимствата на лечението с дентален микроскоп и др., моля не се колебайте да насрочите консултация с наш специалист ендодонтист. Независимо дали се намирате в гр.София или в друго населено място, ще се радваме да Ви помогнем. Свържете се с нас сега на посочените телефони 02/ 854-8016 и 0879/ 209-691 или заповядайте в нашата дентална клиника персонално.

Оценка
обаждане запитване