Детска стоматология

Кариес на млечните зъби


Детската стоматология в клиника Buldaria Dent предлага пълен спектър услуги, насочени към малките пациенти. Нашите зъболекари са истински феи на зъбките. Те извършват профилактика и лечение на кариеса и неговите усложнения (пулпит и периодонтит) на млечните зъби, процедура за запечатване на фисури (силанизация) и корекция на захапката (детска ортодонтия). И за да предпазят дечицата от прекомерен стрес, зъбите им се лекуват под локална анестезия, преди която тъканите се замразяват с изстудяващ спрей.

Кариесът се счита за едно от най-често срещаните зъбни заболявания при децата. За съжаление, този патологичен процес "младее" - среща се във все по-ранна възраст, дори при бебета на възраст под 2 години. Млечните зъби, които имат по-тънък емайлов и дентинов слой, са силно податливи на кариозни промени и бързо прогресивно разрушаване.

В повечето случаи, при своевременно посещение на детски зъболекар, зъбът може да бъде спасен. Въпреки това, в напреднал стадий, който води до развитие на усложнения (пулпит и периодонтит на млечните зъби), е необходимо да се прибегне до екстракция. Затова, редовните профилактични прегледи са основно условие за поддържане здравето в устната кухина на детето. А лекарите по детската дентална медицина в клиника Bulgaria Dent ще направят всичко възможно, за да направят лечението на нашите малки пациенти възможно най-удобно и ефективно.


Защо е важна профилактиката и своевременното лечение на детските зъби?


Детската стоматология е преди всичко профилактиката на заболяванията в устната кухина. Ходенето на зъболекар на всеки шест месеца трябва да се превърне в навик за детето, за да не предизвиква негативни емоции. Тези първи стъпки към пътя на здравето е важно да бъдат направени в добра клинична обстановка, с приятелски настроен детски стоматолог.

Много родители се съмняват в необходимостта от своевременно лечение на зъбите. Това се дължи на липсата на достатъчно информация и честите откази на денталните клиники да решават подобни проблеми у най-малките пациенти.

А лечението и запазването на млечните зъби е абсолютно необходимо за формирането на правилната захапка. Децата имат само 20 временни зъба и здравото състояние на постоянните зависи от това в какво състояние са били млечните зъби през престоя им в устата. Ако зъбите никнат и изпадат навреме, тогава се появяват постоянни зъби, които ги заменят на правилното място. Ако смяната на зъбите е нарушена поради някаква причина (например поради усложнение на кариеса на млечните зъби), тогава съществува опасност зъбите да пробият неправилно. Има множество случаи, в които млечен зъб, който не е паднал навреме, не позволява да пробие постоянния зъб под него - остава ретениран или води до поникване на постоянния зъб в неправилна посока. Също така, острото възпаление в млечните зъби може да увреди зародишите на постоянните зъби. Те пробиват с малформациии на емайла и предразположение за преждевременно развитие на кариес на постоянните зъби.


Правилното формиране на захапката на детето. Превенция чрез силанизация.


Според статистиката около 70% от децата се нуждаят от ортодонтски грижи (корекция на захапката), поради ранната загуба на млечни зъби, което би могло да бъде предотвратено при своевременно посещение на детски зъболекар.

Неправилната захапка може да причини бъдещи социални и психологически проблеми у подрастващото дете.

С тази изчерпателна информация смятаме, че отговорът на въпроса да се лекуват или не млечни зъби е категоричен - ДА, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО.

Първите постоянни зъби при децата се пробиват на 6-годишна възраст - това са „шестите зъби“. Те никнат зад най - последните временни зъби и често тяхната поява остава незабелязана от родителите. А междувременно при недобра хигиена и незрял (недостатъчно минерализиран) емайл, тези зъби бързо се излагат на кариозни увреждания. В случай на ненавременно и неефективно лечение, те бързо се разрушават, тъканите около зъба се възпаляват и се налага зъбите да бъдат извадени. Така започва загубата на първите постоянни зъби.

За профилактика на кариеса в постоянните зъби днес, детските зъболекари широко използват метода на запечатване на фисурите ( най-дълбоко разположените цепнатини по дъвкателната повърхност на зъба ) - силанизация, който намалява вероятността от кариес с повече от 90%. За да се направи това, просто трябва да се почисти дъвкателната повърхност на пробилия зъб и да се покрие със специален запечатващ материал - СИЛАНТ, който предпазва най-слабите места на зъба (фисури) и помага на емайла да узрее - минерализира и да стане устойчив на външни влияния.


Съвети, които стоматологичен център България Дент препоръчва


  • Запознанството на детето с детски стоматолог е най-добре да се случи далеч преди да се е появил проблема;
  • Не чакайте момента за посещение при спешен детски зъболекар - тогава ситуацията е най-критична. Детето изпитва остра болка, параноичен страх от предстоящата интервенция и недоверие към лекуващия, с когото се налага да се запознае по принуда;
  • Извършвайте профилактични прегледи поне два пъти годишно - поради бързата прогресия на кариеса в млечните зъби, важно е той да бъде уловен още в самото начало. Терапевтичната манипулация е бърза, минимално инвазивна и най-важното - своевременна. Честите посещения изработват у малките пациенти навик и ги предпазват от появата на негативни емоции;
  • Лечението и запазването на млечните зъби е абсолютно необходимо за формирането на правилната захапка;
  • При пробили първи постоянни зъби задължително се обърнете към детски зъболекар за силанизацията им. Превантивното запечатване на фисурите предпазва на 90% от ранно развитие на кариес на постоянните зъби;
  • Колкото по-богати на калций и колкото по-твърди са храните, толкова по-здравословни са за детските зъби. Това са извара и твърдо сирене, които съдържат калций в най-смилаемата форма. Пресните плодове и зеленчуци са много здравословни! Колкото повече детето дъвче моркови и ябълки, толкова по-тренирани ще са челюстите и зъбите му, което означава, че ще се образува правилната захапка.

Нека зъбите на децата ви бъдат здрави, а усмивките им весели и красиви!


Къде може да ни откриете?


Денталната клиника Bulgaria Dent се намира в гр.София, кв.Манастирски ливади, на ул.“Пирин“ 81, партер.

Ако имате въпроси и желаете да научите повече за предлаганите услуги в областта на детската дентална медицина, моля не се колебайте да насрочите консултация при наш специалист детски стоматолог. Независимо дали се намирате в гр.София или в друго населено място, ще се радваме да Ви помогнем. Свържете се с нас сега на посочените телефони 02/ 854-8016 и 0879/ 209-691 или заповядайте в нашата дентална клиника персонално.

Оценка
обаждане запитване