Как да подготвим детето си за посещение при стоматолог?

Страх и подготовка на детето за посещение при стоматолог

След раждането си, детето не изпитва никакви страхове от посещението на зъболекаря, и ако желанието Ви е да не се появят в бъдеще, трябва възможно най-рано да го подготвите за тях. Отказът от своевременно лечение на кариеса при малки деца може да доведе до развитие на неговите усложнения - периодонтит и пулпит на млечни зъби, а с тях и болки в зъбите, и безпокойство. Най-добрият период, да започнете посещенията при зъболекар, е между първия и втория рожден ден. Добрата новина е, че това в бъдеще може да предотврати появата на необходимост от лекуването и на други стоматологични проблеми.

Как става първото запознаване?

детска-стоматология-стоматолог-детски-зъболекар-добър-детски-дентален-лекар

Първото запознанство на детето със стоматолога е добре да стане преди да се е появила остра болка. При подготовката, не допускайте детето да почувства някакво притеснение у Вас. Изразяването на глас на каквато и да било тревога или поглед, изпълнен със съчувствие, предизвиква у детенцето паника, което провокира неконтролируемо поведение от негова страна. Когато най-любимите за него хора му казват „Ходи, не се бой!“, то започва да си мисли „Аха, значи има за какво да се боя!“.

детска-стоматология-стоматолог-детски-зъболекар-добър-детски-дентален-лекар

Добре е да проведете разговор с детето си и да му разкажете защо трябва да се лекуват болните зъбчета, но е желателно да го направите по интересен за него начин. Например, обяснете му как в зъбчето се е заселило червейче, което похапва от него, така както си похапва от ябълчицата и ние трябва да го измъкнем от там. Когато отидете на зъболекар, докторът ще намаже зъбчето със сладко, ще приспи зъбчето, а с него и червейчето и тъкмо докато червейчето е заспало, той с една малка лопатка ще измъкне съненото червейче и зъбчето като се събуди, вече ще е оздравяло… Успех с фантазиите :) Освен това, приповдигнато, в разказвателен тон може да кажете, че възрастните членове на семейство също редовно ходят на зъболекар да си лекуват зъбите. В този случай, покажете някой „лекуван“ зъб във вашата уста.

Най-доброто, което можете и трябва да направите е да подходите търпеливо, спокойно с родителска топлота и увереност в детето. Но ако вие също изпитвате страх, тогава нека някой друг отиде вместо Вас с детето.

Най-доброто време за посещение на детето при зъболекар е, когато то е в добро настроение и е весело. Експертите на Bulgariadent препоръчват посещението на детето при стоматолог да става след хранене. Тогава слюноотделянето е по-малко и работата на стоматолога е по-ефективна и качествена.

Тъй като хлапетата са изключително енергични и физически активни, те не могат дълго време да стоят на едно място и е препоръчително продължителността на първото посещение да е по-кратка - поне няколко минути.

Какво да направим, ако детето вече има страх от зъболекар?

Пораждането на страха към зъболекаря настъпва след минал негативен опит с него. В подобен случай детенцето е преживяло болезнено лечение и естествената му реакция е да не иска отново да я преживее. В подобни моменти е важно родителят да влезе в кабинета, така че хлапето да се чувства спокойно, и че до него има близък човек. Ако все пак се появи страх, първото посещение трябва да премине в запознанство, без извършване на каквито и да е процедури. Така детето ще остане с впечатление, че пред него има приятел. За да се изгради доверие, стоматологът трябва предварително да казва какво ще прави.

Как да реагираме, ако детето се инати и дърпа пред кабинета на зъболекаря?

В случай, че хлапето не иска да влезе в кабинета, опитайте следните трикове:

  1. Подгответе го за посещението предварително, като създадете в съзнанието му усещане за положително възприятие. Играйте с него на доктор и “лекувайте” неговите играчки;
  2. Опитайте се да запазите спокойствие, което ще бъде усетено от хлапето и то ще му повлияе успокоително;
  3. В никакъв случай не му казвайте, че няма да го боли при зъболекаря и че няма нищо страшно, защото то впоследствие ще разбере, че е било излъгано;
  4. Обещайте на мъника някакво възнаграждение, подарък или изпълнение на някакво негово старо желание.

Научете повече за къса юздичка на езика

Оценка
обаждане запитване