Кариес на детски зъби

Съвременното стоматологично оборудване и технологии в областта осигуряват изключително успешно лечение на кариесите при децата, от млечните до постоянните зъби. В определени случаи настъпват различни усложнения, като периодонтит и пулпит при деца. Друг проблем може да бъде и необходимостта от използване на иновативните и съвременни машинни инструменти за лечение, поради психологическата бариера при децата до 3 годишна възраст.

Лечение

Най-често използваните обтуровъчни материали при лечението на млечните и постоянни детски зъби са компомерът и гласийномерният цимент, тъй като те имат способността да прекратяват усложняването на състоянието на зъба. Поради това те често са използвани при борбата с детските кариеси и спирането на техните прогресивни развития. За най-добрата мотивация на детето, често прилаган метод е използването на разноцветни обтуровъчни пломби, от които малкият пациент да избере любимия цвят на пломбата си.

Лечение_на_кариес_на_млечни_детски_временни_зъби-детски-стоматолог-детски_зъболекар  Лечение_на_кариес_на_млечни_детски_временни_зъби-детски-стоматолог-детски_зъболекар

Пломбата след пломбиране на проблемното млечно зъбче остава до неговото естествено падане. В отделни случаи, заболяването може да порази и току що появилите се зъбки, а понякога дори периодонтитът и развитието на пулпит в устната кухина на децата възпрепятстват минерализацията на постоянния зъб. Това води до известни нарушения и дори предпоставки за развитие на определено заболяване, което пък пречи на ранното минерализиране още в зародиш и това предразполага към по-бързото развитие на кариес.

Слюнката при децата в ранна възраст е с намалено количество на антисептичните свойства, поради което микробите лесно се размножават и разпространяват, а ниската минерализация на емайла допълнително спомага за по-бързото образуване на кариеси на млечните зъби. От тук всъщност идва и разликата с възрастните, където кариозното поражение на зъбната тъкан може да отнеме и години. Методите за лечение в Bulgariadent са два:

  • Консервативен - прилага се при ранен стадии на кариозното развитие и преминава безболезнено;
  • Оперативен - налага се пробиване на засегнатото място, отстраняване на поразената тъкан и пломбиране.

Лечението на кариеса на постоянните зъби по никакъв начин не се различава от лечението му при възрастните пациенти. Подходът, материалите и моделажът са абсолютно едни и същи. Ранно диагностицираният кариес позволява да се обтурира зъбчето по т.нар “стамп техника“, при която успяваме почти на 100% да копираме естествената форма на дъвкателната повърхност и да я запазим и за напред, без да променяме функционалността и микрорелефа й.

Профилактика на кариеса

Профилактиката на кариеса на млечните зъби трябва да се провежда още в съвсем ранна възраст.

Още на две годинки може да се подсили минерализацията на млечните зъбки и да се предпазят от развитие на кариес. С помощта на специални обтуровъчни материали, наречени силанти, се запечатват фисурите (най дълбоките места по дъвкателната повърхност), за да попречат отлагането на плака в тях и респективно образуването на кариес.

Индивидуално, в зависимост от възрастта и състоянието на устната кухина, се избира профилактичен план.Тъй като здравите постоянни зъбки са в пряка зависимост от здравите временни, а те от добрата хигиена и подходящ начин за редуциране на влиянието на кариесогенните фактори, профилактиката на кариеса трябва да започне от 2-3 годишна възраст с помощта на препарати, съдържащи калциеви и флуорни йони, отговорни за минерализацията на емайла на зъба.

Научете повече за къса юздичка на езика

Оценка
обаждане запитване