Stamp техника ( Microbrush Stamp Technique)

Често, един на пръв поглед неголям фисурален кариес, води до отстраняване на значителни количества емайл и дентин – твърди зъбни тъкани, без които значително се нарушава естествената зъбна анатомия, дори и да има пломба.

Природата е създала уникални неща и анатомията на нашите зъби не прави изключение. Правенето на обтурации от рода на пломбата, доближаващи се максимално до естествената анатомична форма, е една от най-важните задачи на зъболекаря. Към днешна дата, съществуват множество процедури за моделиране на пломби. Но нито една от тях не може да надмине природата. След като не можем да надминем природата, защо тогава да не я копираме? 

Именно стамп техниката ни дава такава възможност, благодарение на която можем да пренесем анатомичните характеристики на зъба върху реставрацията, след поставяне на пломбата. Тези й предимства могат да се използват и в случаите на вертикално повдигане на захапката, при абразия (изтриване) на дъвкателните повърхности.

За съжаление, тази процедура има определени ограничения. Тя е възможна само в случаите, когато изходната форма на зъба не е била със значителен кариозен дефект. Не е приложима и в случаите, когато е вече налична стара обтурация и пломба.

Подготовка и процедура

  • Преди да се престъпи към почистване на кариеса, необходимо е да се копира оклузалната (дъвкателната) повърхност на зъба. За копирането ни е необходим течен композит или смола и апликатор (microbrush) - снимка 1 и 2;
  • Препариран кавитет, след отстраняване на кариозната маса - снимка 3;
  • След поставяне на последния слой композит, който се нанася с лек излишък, зъбът се покрива с тефлонова лента – изолира се. Това се прави, за да се избегне свързването на отпечатъка с обтуровъчния материал. След което стампът внимателно се притиска, за да се вземе печат на естествените морфологични детайли. За допълнителна индивидуализация, може да се нанесе и боя по фисурите - снимка 4;
  • Окончателен вид на обтурацията - снимка 5 и 6.

Какво представлява Стамп техниката?

Повечето възстановителни процедури в естетичната стоматология включват наслояване на материала, но чрез простото нанасяне на композита от центъра на кухината, което не винаги точно повтаря анатомията на повърхността. Стамп техниката обаче е една от най-новите разработки във възстановителната стоматология за реставрация формата и функцията на развалените дъвкателни зъби с пломба. В нея се използва композитен материал за прецизна обработка и отличен краен резултат. По този начин, се предвижда пресъздаването на природната анатомия на зъбната структура.

Кога може да се приложи и кога не?

Процедурата се прилага при леки до умерени кариозни нарушения в развалената област и преминава през няколко етапа на лечение, които са описани по-горе. Крайният резултат е наистина зашеметяващ и неразличим от естествената цялост на зъба. При извършена стара обтурация с пломба, тази процедура не може да бъде приложена. За да се извърши стамп техниката, оклузалната повърхност трябва да е почти непокътната. Това ще позволи постигане на най-добър краен резултат, устойчивост във времето и повишено самочувствие. Все пак е важно да се знае, кога се препоръчва стамп техниката.

Защо се препоръчва?

Стамп техниката е препоръчителна за тези, които искат максимално точно и ефективно пресъздаване на природната анатомия на разваления зъб с директно възстановяване. Чрез подобна процедура, напълно се възстановява целостта и анатомичната структура на зъба, когато той е с кариес и пломба. Това е много прецизна технология за изпълнение и изисква професионална намеса, която се осигурява само от експерти с дългогодишен стаж във възстановителната медицина. Ние, от BulgariaDent, предлагаме извършване на стамп техника и много клиенти досега са останали очаровани от резултата.

Оценка
обаждане запитване