Какво е зъбен имплант

Зъбен имплант – биотехнологично творение, без аналог  в съвременната денталната медицина. Наподобява корен на зъб, който посредством калибрирана резба се навива в челюстната кост. Изработва се от медицински титан или циркониев оксид. Най-доброто решение за възстановяване на липсващ зъб или зъбен участък. След остеоинтеграцията му се протезира със стандартни металокерамични или високо ететични цирконийкерамични коронки или мостове. Без съмнение, предпочитан вариант за рехабилитация на обеззъбен участък пред протезиране с мост върху налични естествени зъби, ограничаващи дефекта или снемаема протеза.

 

Видове зъбни импланти

На световния пазар съществуват над 2000 имплантологични системи. Но колкото и да се появяват всяка календарна година, в денталната имплантология определени имплантологични компании си остават стожери, които интегрират най-новите тенденции, научни разработки  и медицински иновации в производството и клиничния подход в имплантологичното лечение.
В чисто  конструкционен план, денталните импланти могат да се разделят на два вида : монолитни ( базални импланти - силно не препоръчваме) или винтови ( двучастови - при които импланта и надстройката са свързани с фиксиращ винт по между им) .

 

Какво представлява зъбния имплант ?


Въпреки голямото си разнообразие, двучастовите зъбни импланти  имат почти еднакви конструкционни особености, но също толкова се и различават в детайли. Тялото на импланта има винтова външна част, чиято резба на всяка имплантологична система е  индивидуална, уникална и патентована. Вътре в това тяло се намира вътрешен конус и/или хексагон, които фиксират надсройката на импланта в точно определена позиция. Двете части са сързани по между си посредством винт. Имплантологичните системи произвеждат импланти със специфично калибрирани размери (в диаметър и дължина). Този избор е необходим, за да се предпочете имплант с най-подходящата големина, според  особеностите на челюстта, анатомичните структури (долночелюстен нерв, синус, съседни зъби) и дефекта на обеззъбения участък.
Голяма част от имплантите са покрити от титаниева сплав, но само някои и най-добрите имплантологични системи са изградени от чист медицински титан. За да настъпи интеграцията на импланта в костта, имплантологичните производители  допълнително обработват неговата повърхност – микроразграпавяват с пясъкоструй, третират с киселина, а за ускоряване на процеса я покриват с хидроксилапатит, калций или смесват титания с цирконий в сплав.

 

Най- разпространени имплантологични системи

Както вече споменахме, в световен мащаб има над 2000 имплантологични системи. Не е необходимо да ги изброяваме всичките, а и на никому не е нужно. В стоматологичен център „България Дент“  сме се спрели върху няколко системи, попадащи в различен ценови клас, според финансовите възможности на пациентите и предпочитанията им в дългосрочен план.
 • Economy клас – южнокорейска фирма Biogenesis и изрелска импланта система Λ̀B ;
 • Среден клас – корейско - немска компания Оsstem Deutsch  и немска Bredent ;
 • Premium клас – световните лидери сред имплантологичните системи – американска Nobel Biocare, швейцарска Straumann и немската Ankylos (Dentsply).
Като правило, статистиката винаги много нагледно показва качеството на продукта. По – долу ние ще покажем данни в проценти за продажби на най-популярните в световен мащаб имплантологични системи в САЩ и Европа за период 2018-2020 год.

Най-популярни импланти в САЩ –
 • Nobel Biocare  – заемат около 25% от пазара;
 • Straumann  – около 20% от пазара ;
 • Dentsply/Sirona  (Astra, Ankylos) – около15%;
 • 3i Biomet  – oколо 11%;
 • Zimmer  – около 9%;
 • BioHorizons  – около 5%;
 • Lifecore – около 4%;
 • Останалите 11% от пазара – се поделя между огромното разнообразие от средни и нисък клас импланти .

Най-популярни импланти в Европа –
 • Straumann – около 18%  от пазара;
 • Nobel Biocare – около 17% от пазара;
 • Dentsply/Sirona  (Astra, Ankylos) – около 15% от пазара;
 • 3i Biomet – около 7% от пазара;
 • Zimmer – около 6% от пазара;
 • останалите 39%  – се поделя между огромното разнообразие от средни и нисък клас импланти като Osstem, BREDENT, AlphaBio и др.
 
Производители на зъбни импланти

Производители на зъбни импланти

Ще разкрием тайната : „ Докторите също искат да знаят кои импланти са най - добрите :) “ От една страна – всички съвременни зъбни импланти са изработени на един и същ принцип – 99% са титаниеви и 1% циркониеви, винтови, имитиращи корена на зъба. Конструкционно с...

обаждане запитване