Циркониеви конструкции

Циркониеви коронки 1 - качество и здравина
Циркониеви коронки - за красива усмивка

Конструкциите с основа циркониев диоксид (ZrO2), популярни с наименованието циркониеви коронки, са най-съвременният метод на неснемаемо протезиране с коронки и мостове. Поставянето на циркониеви коронки е най-използваният и изискан начин за възстановяване на липсващи зъби. Представлява метод на обличане на изгубилите вече функционалността си зъби, който ги прави по-естетични. Циркониеви коронки могат да се прилагат  в  предни или странични участъци на зъбната дъга, за корекция и постигане на красива усмивка.

Цирконият, сам по себе си е метал. Но бял метал. Скелетът е изграден от цирконий, който по нищо не отстъпва на познатите ни кобалт-хромови или никелови метални сплави, даже ги превъзхожда по редица показатели.

 

Циркониеви коронки - предимства и недостатъци

Циркониеви коронки - предимства
• Изключителна здравина (цирконият е от 2 до 4 пъти по-здрав от порцелана – поради своята твърдост се обработва само със специални фрез апарати (CAD-CAM), които по дигитален отпечатък на протезното поле фрезоват монолитни циркониеви коронки или само скелет. След това изработените циркониеви коронки допълнително се каляват чрез изпичане в пещ;
• Само при 0,5 мм дебелина, циркониевият скелет е достатъчно здрав. Това значително намалява необходимостта от изпиляването на зъбните тъкани в дебелина, при препарирането на зъбното пънче. Това обуславя и по-лекото тегло на конструкцията на изработваните циркониеви коронки в малка дебелина; 
• Биосъвместимост – цирконият е абсолютно инертен, хипоалергичен материал, който е първи избор при пациенти с алергия към други метални сплави или доказан биметализъм. Не дразни венечния ръб около конструкцията, нито го оцветява (липсва сивеене на гингивалния ръб, както при металокерамиката), поради което венецът има здрав вид, с нормална текстура и естествен розов цвят;
• Отсъствие на хиперчувствителност – пациенти с металокерамични коронки върху живи зъби често се оплакват от повишена чувствителност от студено или горещо, което се дължи на металния скелет, имащ топлопроводимост. От своя страна, цирконият не провежда температура (има топлоизолационни качества), което намалява риска от развитие на хиперчувствителност;
• Най-добрият избор за зъбно протезиране върху импланти. От цирконий се изработват както пънчета и коронки, така и скелет за реставрация на цяла зъбна редица, осигурявайки перфектна адаптация на меките тъкани към конструкциите. Във фронталните участъци това им качество осигурява перфектна естетика около импланта и конструкцията над него;
• Трайност - високите показатели на износоустойчивост и пълното отсъствие на деформации във времето позволяват създаването на по-големи циркониеви коронки, прилагани при повече липсващи зъби.
Циркониеви коронки 2 - най-добрият избор
Циркониеви коронки - за красива усмивка
Циркониеви коронки - недостатъци 
• Ако искате да постигнете идеална естетика, то ние от България Дент не бихме Ви препоръчали да си направите циркониеви коронки и фасети във фронта, поради недостатъчната прозрачност на циркониевото кепе, както и поради значително по-малкия избор от цветове в сравнение с E-max керамика например. Всичко това увеличава риска цветът и прозрачността на поставените циркониеви коронки да не съвпаднат с тези на съседните зъби. Поради това, за постигане на идеална естетика, ние бихме препоръчали корони от литиев дисиликат на фирмите IPS Emax, Kuraray Noritake или Initial Lisi. Тази керамика има значителна издръжливост на натоварвания и нисък риск от отчупвания, и е в пъти по-естетична. Или циркониеви корони, върху които е нанесен допълнителен керамичен слой за подобряване на естетиката.
 
Порцеланът и литиевият дисиликат позволяват постигането на най-добрата естетика поради еднородната си структура - имат висока светлинна пропускливост, подобна на емайла на естествените зъби. До тези качества се доближава единствено полупрозрачният цирконий.
 
• Отчупване на керамиката – често срещан проблем при керамични циркониеви коронки. Независимо от здравината на циркония (повече от 1000 МРа), силата на връзката между него и порцелана е едва 100 МРа. Именно това се явява уязвимото място на изработваните конструкции. Поради тази причина редица зъболекари избягват да протезират дъвкателни участъци с такива конструкции. Предпочитат се монолитни циркониеви коронки, разбира се за сметка на естетиката. Значително по-рядко подобен проблем се наблюдава при пресованата IPS E-max керамика.
 
• Изтриване на дъвкателната повърхност на срещуположните зъби (антагонистите), поради по-голямата твърдост и износоустойчивост на циркония спрямо тези на емайла. Поради това трябва да се подхожда внимателно при пациенти с изразена абразия на дъвкателната повърхност - препоръчително е антагонистите също да бъдат облечени в циркониеви коронки или овърлей.

Видове циркониеви коронки

Циркониеви коронки 3 - най-добри
Циркониеви коронки - най-висока трайност
Разграничаваме два вида циркониеви коронки:

Класически цирконий-керамични коронки – такива циркониеви коронки се състоят от два слоя. Вътрешен - фрезован на CAD – CAM циркониев скелет, който след това се покрива с външен от порцеланова керамика. Скелетът от цирконий придава на съответните циркониеви коронки здравина, а порцелана - необходимата естетика.

Монолитни циркониеви коронки – монолитните циркониеви коронки се състоят изцяло от циркониев диоксид и нямат порцеланова повърхност. Този тип циркониеви коронки се изработват по-рядко, предимно в дъвкателната област, поради по-ниската им естетическа стойност, но пък за сметка на тяхната здравина.

 

Как се поставят циркониеви коронки?

Преди поставянето на циркониеви коронки зъбните канали трябва да се запечатат, да се изпилят и да се проектира триизмерен модел на конструкцията чрез подходящ софтуер. Това позволява прецизното изработване на зъбната конструкция (мост или корона). Поставянето на циркониеви коронки протича в няколко стъпки:
1. Поставяне на циркониеви коронки: Извършва се визуален оглед на зъбите в устата.
2. Поставяне на циркониеви коронки: При необходимост се отстраняват стари пломби, лекуват се кариеси и ред други процедури.
3. Поставяне на циркониеви коронки: Зъбът или зъбите се оформят подходящо, за да е възможно поставянето на циркониеви коронки.
4. Поставяне на циркониеви коронки: Фиксирането на циркониеви коронки  върху зъбната  тъкан или надстройки на импланти става, чрез употреба на специален медицински цимент.
 

Циркониеви коронки: CAD – CAM технология

Циркониеви коронки 4 - изключителна здравина
Циркониеви коронки - професионално поставяне
След препариране на зъбните пънчета се вземат отпечатъци за изготвянето на бъдещите циркониеви коронки. Отпечатък може да бъде взет по стандартния начин със силикон или с 3D интраорален скенер. След сканиране на оперативното поле (ситуацията около зъбните пънчета и зъбната редица срещу тях), информацията се обработва със специален софтуер, който задава формата и големината на бъдещите циркониеви коронки. Тази информация се изпраща към фрез апарата, той се зарежда с циркониево блокче или плочка и фрезоването започва.


След като бъдат готови, всички циркониеви коронки се изпичат на висока температура. Ако конструкцията е на ниво скелет, то тя се завършва с порцелан, който се нанася послойно, и също се изпича в керамична пещ.
Ако при класическите цирконий-керамични коронки се фрезова само скелета, то монолитните циркониеви коронки са готови за циментиране веднага след излизането им от пещта. Слабото място на тези циркониеви коронки е по-ниската естетика. Тя може да бъде компенсирана със специални бои за керамика, които индивидуализират цвета на съответните циркониеви коронки с цвета на съседните зъби в устата, или ако се използват керамични блокове, изработени от няколко цвята, които плавно се преливат един в друг, имитирайки естествените цветове на зъба.

Обикновено циркониевият диоксид има млечно бял, матов цвят, не притежава прозрачността на естествените зъби и порцелана, поради което направените от този материал конструкции не изглеждат достатъчно естествено. В последните години някои производители (Prettau® Anterior - Германия; Katanа®- Япония; IPS Emax - САЩ) започнаха да произвеждат полупрозрачни блокчета с цирконий, които все пак позволяват да се изработват циркониеви коронки с достатъчно приемлива естетика.


Трябва да се отбележи, че липсата на порцеланова маса по повърхността на изработваните циркониеви коронки има и положителни качества – придава изключителна здравина.
 

Ако държите на професионално поставяне на зъбни коронки и достъпни цени, заповядайте в дентален център BulgariaDent.
 

Циркониеви коронки - предимства и недостатъци

Видове циркониеви коронки

Как се поставят циркониеви коронки?

Циркониеви коронки: CAD – CAM технология

Циркониеви коронки 1
Циркониеви коронки - Посетете ни!
Оценка
обаждане запитване