Циркониеви коронки

Конструкциите с основа циркониев диоксид (ZrO2) са най-съвременният метод на неснемаемо протезиране с коронки и мостове. Това е най-популярният и изискан начин за възстановяване на липсващи зъби. Представлява метод на обличане на изгубилите вече функционалността си зъби, който ги прави по-естетични. Може да се прилага на предни или странични челюстни части, за корекция и постигане на красива усмивка.

Както самото име подсказва, цирконий керамиката не съдържа във вътрешността си метал. Скелетът е изграден от цирконий, който по нищо не отстъпва на металните сплави, даже ги превъзхожда по редица показатели.

 

Предимства и недостатъци на циркониевите корони

Предимства на циркониевите конструкции 
 • Изключителна здравина (от 2 до 4 пъти по-здрав от порцелана – поради своята твърдост, се обработва само със специални фрез апарати (CAD-CAM), които по дигитален отпечатък на протезното поле, фрезоват монолитни циркониеви конструкции или само скелет. След това, допълнително се каляват чрез изпичане в пещ;
 • Само при 0,5 мм дебелина, циркониевият скелет е достатъчно здрав. Това значително намалява необходимостта от изпиляването на зъбните тъкани в дебелина, при препарирането на зъбното пънче. Това обуславя и по-лекото тегло на конструкцията;
 • Биосъвместимост – абсолютно инертен, хипоалергичен материал, който е пръв избор при пациенти с алергия към метални сплави или доказан биметализъм. Не дразни венечния ръб около конструкцията, нито го оцветява (липсва сивеене на гингивалния ръб, както при металокерамиката), поради което венецът има здрав вид, с нормална текстура и естествен розов цвят;
 • Отсъствие на хиперчувствителност – пациенти с металокерамични коронки върху живи зъби, често се оплакват от повишена чувствителност от студено или горещо, което се дължи на металния скелет, имащ топлопроводимост. От своя страна, цирконият не провежда температура (има топлоизолационни качества), което намалява риска от развитие на хиперчувствителност;
 • Най-добрият избор за зъбно протезиране върху импланти. От цирконий се изработват както пънчета и коронки, така и скелет за реставрация на цяла зъбна редица, осигурявайки перфектна адаптация на меките тъкани към конструкциите. Във фронталните участъци, това им качество осигурява перфектна естетика около импланта и конструкцията над него;
 • Трайност - високите показатели на износоустойчивост и пълното отсъствие на деформации във времето, позволяват създаването на по-големи конструкции, с повече липсващи зъби.

Недостатъци на циркониевите конструкции 

 • Ако искате да постигнете идеална естетика, то ние от България дент не бихме Ви препоръчали да си направите циркониеви корони и фасети във фронта, поради недостатъчната  прозрачност  на циркониевото кепе, както и поради значително по-малкия избор от цветове, в сравнение с E-max например. Всичко това увеличава риска цвета и прозрачността на тези конструкции да не съвпаднат с тези на съседните зъби. Поради това, за постигане на идеална естетика, ние бихме препоръчали корони от литиев дисиликат на фирмите IPS Emax , Kuraray Noritake или Initial Lisi. Тази керамика има значителна издръжливост на натоварвания и нисък риск от отчупвания и е в пъти по-естетична.

Порцеланът и литиевият дисиликат позволяват постигането на най-добрата естетика, поради еднородната си структура - имат висока светлинна пропускливост, подобна на емайла на естествените зъби. До тези качества се доближава единствено полупрозрачният цирконий.

 • Отчупване на керамиката – често срещан проблем при цирконий керамични конструкции. Независимо от здравината на циркония (повече от 1000 МРа), силата на връзката между него и порцелана е едва 100 МРа. Именно това се явява уязвимото място на тези конструкции. Поради това редица зъболекари избягват да протезират дъвкателни участъци с такива конструкции. Предпочитат се монолитни циркониеви такива, разбира се за сметка на естетиката. Значително по-рядко подобен проблем се наблюдава при пресованата IPS E-max керамика.

Циркониеви_корони_Керамични_корони_Металокерамика_CAD_CAM_счупена коронка_поправка_на_коронка

 • Изтриване на дъвкателната повърхност на срещуположните зъби (антагонистите), поради по-голямата твърдост и износоустойчивост на циркония спрямо тези на емайла. Поради това трябва да се подхожда внимателно при пациенти с изразена абразия на дъвкателната повърхност - препоръчително е антагонистът също да бъде облечен в циркониева коронка или овърлей.

Видове циркониеви коронки

Циркониевите коронки биват два вида:

Класически цирконий-керамични коронки – такива корони се състоят от два слоя. Вътрешен - фрезован на CAD – CAM циркониев скелет, който след това се покрива с външен от порцеланова керамика. Скелета от цирконий придава на коронката здравина, а порцелана необходимата естетика.

Монолитни циркониеви коронки – състоят се изцяло от циркониев диоксид и нямат порцеланова повърхност. Изработват се по-рядко, предимно в дъвкателната област, поради по-ниската им естетическа стойност, но пък за сметка на тяхната здравина.

 

 

 

Циркониеви_корони_Керамични_корони_Металокерамика_CAD_CAM  Циркониеви_корони_Керамични_корони_Металокерамика_CAD_CAM

Как се поставят?

Преди поставянето на циркониевите коронки, зъбните канали трябва да се запечатат, да се изпилят и да се проектира триизмерен модел на протезата, чрез подходящ софтуер. Това позволява прецизното изработване на зъбната протеза. Поставянето на циркониеви коронки протича в няколко стъпки:

 1. Извършва се визуален оглед на зъбите в устата.

 2. При необходимост се отстраняват стари пломби, лекуват се кариеси и ред други процедури.

 3. Зъбът или зъбите се оформят подходящо, за да е възможно поставянето на циркониеви коронки.

 4. Имплантирането става в костната тъкан, чрез употреба на медицински цимент.

CAD – CAM технология

След препариране на зъбните пънчета, се взема отпечатък за изготвянето на бъдещата конструкция. Той може да бъде взет по стандартния начин със силикон или с 3D интраорален скенер. След сканиране на оперативното поле (ситуацията около зъбните пънчета и зъбната редица срещу тях), информацията се обработва със специален софтуер, който задава формата и големината на бъдещата конструкция. Тази информация се изпраща към фрез апарата, той се зарежда с циркониево блокче или плочка и фрезоването започва.
 

Циркониеви_корони_Керамични_корони_Металокерамика_CAD_CAM Циркониеви_корони_Керамични_корони_Металокерамика_CAD_CAM

 

След като бъде готова конструкцията, тя се изпича на висока температура. Ако конструкцията е на ниво скелет, то тя се завършва с порцелан, който се нанася послойно и също изпича в керамична пещ.

Ако при класическите цирконий-керамични коронки се фрезова само скелета, то при монолитните циркониеви корони те са готови за циментиране веднага след излизането им от пещта. Слабото място на тези конструкции е по-ниската естетика. Тя може да бъде компенсирана със специални бои за керамика, които индивидуализират цвета на конструкцията с цвета на съседните зъби в устата или ако се използват керамични блокове, изработени от няколко цвята , които плавно се преливат един в друг, имитирайки естествените цветове на зъба.

Обикновено циркониевия диоксид има млечно бял, матов цвят, не притежава прозрачността на естествените зъби и порцелана, поради което конструкциите направени от този материал не изглеждат достатъчно естествено. В последните години някои производители (Prettau® Anterior -Германия; Katanа®- Япония; IPS Emax-САЩ) започнаха да произвеждат полупрозрачни блокчета с цирконий, които все пак позволяват да се изработват конструкции с достатъчно приемлива естетика.

Циркониеви_корони_Керамични_корони_Металокерамика_CAD_CAM  Циркониеви_корони_Керамични_корони_Металокерамика_CAD_CAM

Трябва да се отбележи, че липсата на порцеланова маса по повърхността на короните има и положителни качества – придава изключителна здравина.
 

Ако държите на професионално поставяне на зъбни коронки и достъпни цени, заповядайте в дентален център BulgariaDent.

 
Оценка
обаждане запитване