Корекция на гингивална усмивка

Гингивална усмивка или позната в западната литература още като Gummy Smile наричаме онова състояние, при което, при широка усмивка, заедно със зъбите се виждат алвеоларния гребен с прилежащата венечна лигавица.
Венечната усмивка е преди всичко естетичен проблем, който по никакъв начин не влияе на здравето на зъбите. За съжаление този външен дефект може да провокира сериозен психологически проблем, поради наистина не дотам добрата естетика. Научни изследвания показват, че хора с гингивална усмивка се притесняват да се усмихват широко, като прикриват с ръка лицето си, а други дори потискат тази емоция, изпадат в депресивни състояния и развиват комплекси.
Причините за гингивалната усмивка са свързани предимно с индивидуалните особености на пациента:

  • твърде къса горна устна;
  • прекомерно развит и удължен горночелюстен алвеоларен гребен;
  • хипертрофия на венеца - в тези случаи зъбите изглеждат по-къси, с квадратна форма, понякога дори правоъгълни;
  • твърде подвижна горна устна (която има нормална дължина при спокойно лице, но при усмивка лесно се повдига нагоре, като разкрива прекалено голяма част от венечната лигавица);
  • следствие от хипертрофия на горночелюстния фронтален участък, при смучене на пръст в ранна детска възраст както и дишане с отворена уста;
  • генетични фактори.

Корекция на гингивалната усмивка

В случаите, когато тя се дължи на хипертрофия на венеца, е напълно достатъчно да се извърши само гингивопластика с лазер. Тогава, когато е резултат от преразвит алвеоларен гребен и прекомерна подвижност на горната устна, се налага комбинация от гингивална с хирургична пластика на горната устна. Друг, макар и по-краткотраен вариант е ботокстерапията. При наличие на деформации на емайла, формата или позицията на зъбите, лечението може да се оптимизира с фиксиране на порцеланови фасети.

Гингивална пластика

Гингивалната пластика представлява пародонтална корекция на контура на венечния ръб около зъбите. Използва се за подобряване на естетичния вид на пациента, когато венците не са симетрични. Освен за козметични, процедурата се извършва и за терапевтични цели. Корекцията може да се направи конвенционално с хирургичен скалпел или с диоден лазер. Работата с лазер е един от най - безболезнените, безкръвни, атравматични и предвидими методи, използвани за постигане на хармония в нашата усмивка. Лазерът реже тъканите преоформяйки контурите на венците до желаната дължина. Процедурата е изключително бърза, с кратък оздравителен период и страхотни постигнати резултати.
   

 

Хирургична пластика на горна устна


Корекцията на на гингивалната усмивка се извършва още чрез пластична оперативна интервенция, наречена „Lip repositioning”. Тя може да се направи самостоятелно чрез репозициониране на горната устна в по-ниско разположение или едновременно с гингивопластика.
Хирургичната интервенция в BulgariaDent продължава около един час, под местна анестезия. Устната се обезболява от пети до пети зъб. От вътрешната страна на устната се прави хирургичен разрез в преходната гънка между венеца и подвижната орална лигавица. Оперативната техника ограничава вертикалното движение на горната устна, придържайки я по-близо до шийките на зъбите при усмивка.
Операцията може да се направи конвенционално с хирургичен скалпел или диоден лазер. Както и при гингивопластиката, работата с лазер е един от най - безболезнените, безкръвни, атравматични и предвидими методи. Постоперативният период е с минимален отток и изключително кратък – около 3-4 дни до седмица. След интервенцията рядко се наблюдава болка, но при наличие на такава, се предписва прием на обезболяващи медикаменти.
Конците се свалят след около 7-10 ден. По време на постоперативния период е необходимо стриктно спазване на орална хигиена, както и използване на антисептична вода за уста.

Ботокс терапия

​В някои случаи, за корекция на гингивална усмивка е възможно инжектиране на ботулинов токсин (ботокс) – по 2 единици, двустранно под крилата на носа и филтрума. По този начин мускула, отговорен за повдигането на горната устна се релаксира, така че при усмивка да се разкрива минимална част от венеца. Според златния стандарт за красота, при усмивка трябва да се показват само зъбите и до 1 мм. от венечната лигавица. Това е бърза и безболезнена процедура, която не изисква корекция на венците, изпиляване на зъбите или фиксиране на фасети, което е много по-дълъг и по-скъп процес. Единственият недостатък е временния ефект, което изисква реинжектиране на ботокс през определен период от време при изчерпване на неговото действие.

  • Зоната на убождане, се обезболява с контактен анестетик.
  • Ботоксът се инжектира двустранно на нивото на крилото на носа и в областта на филтрума.


 

Научете още за зъболекар

Оценка
обаждане запитване