Профилактика и превенция на пародонтоза

Какво представлява пародонтозата?

Парадонтоза е процесът по отдръпване на венците от зъбите и техните корени. Причините за това са атрофията на лигавицата, възпалителният процес и високата степен на агресивност на заболяването. В резултат, се наблюдава бързо структурно разрушение на пародонталните и костни тъкани, което налага спешно лечение. Пародонтозата е постепенно протичащо заболяване, а пародонтитът е прогресивно влошаване на състоянието, често водещо до загуба на живи зъби. Ето защо, стоматолозите на Bulgariadent.com препоръчват редовната и навременна профилактика на пародонтозата и нейното ранно лечение.

Какви са методите за профилактика и лечение?

Профилактиката и лечението са особено важни за онези пациенти, които имат наследствена предразположеност или са с вече диагностицирана пародонтоза. Редовните профилактични прегледи при стоматолог и професионалното почистване на зъбите са гаранция за предотвратяване и подтискане развитието на заболяването. Почистването на зъбния камък трябва да бъде в период от 6 месеца до 1 година, в зависимост от степента на натрупването му.

Спазването на безупречна орална хигиена е на първо място сред профилактичните мерки срещу пародонтозата. За целта е препоръчително пациентът да получи професионална консултация от специалист, който да даде указания за профилактика, лечение, правилно четкане и техниката на използване. Препоръчват се също паста и четка за зъби, според състоянието – конвенционална или електрическа, с ултразвукови вибрации. Състоянието на устната хигиена може значително да се подобри, използвайки ежедневно антисептична вода за уста, специални конци, пародонтален душ, интердентални четчици и др.

В случай, че профилактичните мерки са закъснели, симптомите на пародонтозата са много напреднали и се наблюдава видимо възпаление, зачервяване и клатене на зъбите, налага се употреба на тежката артилерия. Това означава - ултразвуково или лазерно лечение, както и употреба на антибиотици или извършване на пародонтална хирургична интервенция. Така че отлагането и бавенето на  профилактиката на заболяването ще Ви донесе повече загуба на време, нерви и пари. Ето един трик, при който можете да облекчите симптомите.

Как и защо масажирането на венците помага?

В допълнение към лечението, стимулиращо и укрепващо въздействие върху венците има тяхното масажиране. Това въздействие подобрява ефекта от пародонтозата, кръвната циркулация, трофиката и оксигенацията им.

Основни правила при масажирането:

  • Провежда се два пъти дневно, след четкане на зъбите;
  • Натискът върху венците трябва да бъде безболезнен, като притискането сутрин трябва да бъде малко по-силно, в сравнение с вечер;
  • Посоката на движение трябва да бъде от венците към зъбите. Започва се от центъра на челюстта и се продължава встрани;
  • Масажирането се извършва с възглавничките на палеца или показалеца. Движенията са кръгообразни – сутрин по посока на часовниковата стрелка, а вечер в обратната посока;
  • Продължителността трябва да бъде около 5 – 7 минути.

Спомага ли тютюнопушенето за развитие на пародонтоза?

Най-пагубно въздействие върху тъканите на пародонта има никотинът. Полепналите смоли по зъбните повърхности затрудняват почистването на зъбите от плаката и способстват за по–лесното натрупване на зъбен камък, който се явява един „риф“ за патогенните микроорганизми. Никотинът рязко и трайно във времето влошава локалния имунитет в устната кухина. Отказването от тютюнопушенето значително увеличава шанса за справяне на организма с бактериалната инфекция на пародонтозата.

Научете повече за лечение на пародонтит

Оценка
обаждане запитване