Пародонтална лазерна терапия

Това е един от най-съвременните методи за лазерно лечение на пародонтит. Използването на диоден лазер е показано при пациенти, при които се наблюдават симптоми като кървене на венците, промяна в цвета им и отдръпване, дълбоки пародонтални джобове и болка. Дентална клиника „България Дент“ разполага с най-висококачествения диоден лазер в световен мащаб – BIOLASE EPIC 10. Лазерът използва уникална, патентована и прилагана само от тази фирма, технология - с дължина на вълната 940nm ± 10nm. Използва се както за лечение на пародонтит, така и за профилактика на гингивални и пародонтални заболявания.

Предимства на лазерното лечение

Традиционното хирургично лечение на пародонтит понякога е съпътствано от усложнения и има редица ограничения като неконтролиран диабет, нарушено съсирване на кръвта, сърдечно съдови и кръвни заболявания, хипертония, прием на противосъсирващи медикаменти и др. Лазерната терапия за лекуване на пародонтит представлява една високотехнологична алтернатива и притежава редица предимства в сравнение с хирургични и изцяло медикаментозни методи за лекуване на пародонтоза:

 • Липса на каквато и да било болка по време и след провеждане на процедурата;
 • Минимална травматичност - липсва необходимост от поставяне на шевове;
 • Липса на кървене, тъй като лазерният лъч коагулира кръвоносните съдове;
 • Бърза процедура, която протича за по-малко от 1 час;
 • Възможност за използване по време на всеки етап както начален, така и напреднал, независимо от тежестта на заболяването;
 • Практически пълно отсъствие на противопоказания - може да се прилага дори и при бременни жени;
 • Възможност да се прилага при пародонтит, дори и при придружаващи системни заболявания;
 • Способност да се отстрани почти целият спектър от клинични симптоми, съпътстващи заболяването;
 • Липса на ограничения за прием на храни и течности след интервенцията;
 • Не се наблюдават постоперативни усложнения и не се налагат ограничения;
 • Страхотен резултат в кратки срокове.
  

Лазерният лъч въздейства комплексно: практически той директно унищожава почти всички видове патогенни микроорганизми и осигурява стерилност на венците и пародонталните джобове. Преустановява кървенето им, дезинфекцира кореновата повърхност на зъба и унищожава опасните токсини от жизнената дейност на бактериите. Нещо повече, с помощта на лазерното лечение на пародонтит, може безболезнено да се отстранят гранулационите меки тъкани и мъртвите епителни клетки на венеца, в резултат на инфекцията. Настъпва бърза тъканна регенерация и ускоряване на метаболитните процеси.

След лазерно лечение на пародонтит, възпалението и гнойният ексудат значително намаляват, до пълно изчезване, свободната гингива плътно се адаптира към цимента на кореновата повърхност, а задържането на плака значително се редуцира. В резултат, пародонталните джобове драстично намаляват дълбочината си.

Прогресията на заболяването се стопира. Пародонтът отново преминава в състояние на здраве.

Кога процедурата не е препоръчителна?

Съществуват някои заболявания, при наличието на които е противопоказно прилагането на лазерна терапия за лечение на пародонтит. Това са например, захарният диабет в декомпенсирана форма, аритмия и други сърдечно-съдови заболявания, като настъпващите последствия след инфаркт. Туберкулозата и онкологичните заболявания също са противопоказни, както и наличието на бъбречна и белодробна недостатъчност. Подобна форма на лечение още не се препоръчва и в случаите на нарушено кръвосъсирване или повишена чувствителност на емайла. 

Все пак, решението за лечение се взема само от специализиран лекар на Bulgariadent.com.

Научете повече за лечение на пародонтит

Оценка
обаждане запитване