Лечение на пародонтит


Пародонтитът, известен още сред народа като "пародонтоза" е възпалително, деструктивно заболяване, което обхваща целия опорно поддържащ апарат на зъба с прилежащата към него венечна лигавица. Дължи се на хронична бактериална инфекция и е следствие от продължително нелекуван гингивит. В различните си форми той е едно от най-разпространените съвременни  дентални заболявания. 


Клинични симптоми на заболяването пародонтит


Типичните клинични симптоми на заболяването са  зачервяване, подуване и кървене на венците, с възможна болка и формиране на джобове от вертикален или хоризонтален тип.

Това, което отличава пародонтита от гингивита е наличието на костна деструкция (костна загуба). Ето защо понякога, особено в по-напредналите стадии, пародонтитът е съпроводен с оголване на корените на зъбите, разклащане и дори тяхна загуба.
 


Съвети за лечение на пародонтит / пародонтоза от Bulgaria Dent


За съжаление заболяването НЕ се лекува в буквалния смисъл. Действията на пародонтолозите, средствата за орална хигиена и медикаментозната терапия, са насочени към спиране на прогресията на заболяването. Веднъж загубена алвеоларната кост е невъзможно да бъде трайно възстановена.

  • Лечението трябва да започне с почистване на зъбна плака и зъбен камък;
  • Задължителна корекция на техниката на миене на зъбите - по възможност с електрическа четка sonicare както и употреба на зъбен душ;
  • Употреба на допълнителни средства за орална хигиена -  интердентални четчици, зъбен конец, вода за уста, пародонтални гелове и др.;
  • Подмяна на неправилно изработени, затрудняващи хигиената и задържащи плака стари обтурации и коронки;
  • При тежки и генерализирани форми на пародонтит, се назначава индивидуална за всеки пациент антибиотична терапия;
  • Всички зъби, които имат напреднала степен на подвижност ( клатят се напред-назад, встрани и нагоре), се препоръчва да бъдат извадени, за да не компрометират лечението;
  • Изключително стимулиращо въздействие върху пародонта имат :
- закрития кюртаж на меките тъкани;
- лечение с диоден лазер;
- пародонтална терапия с кръвна плазма - iPRF (PRP);
 
 

Къде може да ни откриете ?


Дентална клиника Bulgaria Dent се намира в гр.София, кв.Манастирски ливади, на ул.“Пирин“ 81, партер. Ако имате въпроси и желаете да научите повече за възможностите и предимствата на отделните методите за лечение на пародонтит, моля не се колебайте да насрочите консултация с наш специалист пародонтолог. Независимо дали се намирате в гр.София или в друго населено място, ще се радваме да Ви помогнем. Свържете се с нас сега на посочените телефони 02/ 854-8016 и 0879/ 209-691 или заповядайте в нашата дентална клиника персонално.