Почистване на зъбен камък

Какво представлява зъбният камък?

Това е образувалата се жълтеникава втвърдена плака върху повърхността на емайла. Тя предимно се натрупва в областта на контакта между самия зъб и венците. При по продължителен процес на натрупване, зъбният камък започва дори да се отлага и във вътрешността на венеца, образувайки джоб, което води до възпаление и кървене. Причинителите на тази жълтеникава плака са предимно бактериите и отпадъчните продукти, хранителните частици и минералите.

Какви проблеми възникват при отлагане на почистването на зъбния камък?

При по-големи отлагания за посещение на дентален кабинет, венците са отекли, болезнени и силно кървят. В подобен случай, може да се: 

  • Развият сериозни заболявания на венците и зъбите;
  • Разруши емайлът;
  • Стигне до наличие на лош дъх, естетично влошение и дори разклащане и загуба на зъби.

Когато плаката е много, това затруднява нашата работа и визуалния контрол при почистването. Не е възможно да се направи педантичен преглед на подвенечното пространство. Затова след първичното почистване предписваме средства за подобряване на оралната хигиена, които да тушират възпалението и възстановят здравия вид на венците.

След две седмици, когато отмине отокът и кървенето, правим реоценка на постигнатия резултат. Ревизираме подвенечния зъбен камък, почистваме онези места, които не са били видими и в края на посещението полираме всички повърхности на зъбите.

Какво е зъбен камък

Какво е зъбен камък

Много хора подценяват зъбния камък, смятайки го по-скоро като естетичен проблем, отколкото като опасност за възникване на сериозни заболявания на венците и зъбите. По-долу ще се опитаме да разясним по-подробно какво представлява той, как се образува и отделните видове! Ще видим още как и кол...

Какви са методите за почистване?

Най-използваният и ефикасен метод за отстраняване на зъбния камък е скалингът с ултразвук, който щади емайла, а ефектът е невероятен. По време на процедурата, пациентът не изпитва никаква болка, но се наблюдава лек дискомфорт. В голяма част от случаите, особено когато натрупаната плака е много, се правят две посещения за почистване.

След скалинга се прави полиране с AIR FLOW. Под високо налягане, вода, смесена със сода полира повърхността на Вашите зъби. Водата под налягане измива остатъците от плаката, а содата премахва налепите и неутрализира киселата среда в устата.

Колко често трябва да се почиства зъбният камък?

Водещи световни пародонтолози препоръчват премахването да се извършва на всеки 4-6 месеца. Изключителен компромис е процедурата да се извършва през 1 година. Плаката отключва и поддържа редица пародонтални заболявания и изчакването да се „понатрупа“ е много сериозна грешка с необратими последствия.

Комбинирането на редовно отстраняване на зъбния камък, добра орална хигиена и използване на вода за уста, конец за зъби или интердентални четчици, гарантират добро пародонтално здраве. Ако се нуждаете от професионална дентална помощ, заповядайте на Bulgariadent.com.

Почистване на зъбен камък и полиране с Air Flow   Почистване на зъбен камък и полиране с Air Flow
Оценка
обаждане запитване