Постоперативни грижи

Защо са важни постоперативните грижи след операция на зъби?

Постоперативните грижи подпомагат значително възстановяването след орални хирургични интервенции. Те са свързани в общия смисъл с обгрижване на оперираното място в устната кухина, като е важно да изпълнявате препоръките от наш специалист. Най-често практикуваните манипулации от оралната хирургия са екстракция на зъб, премахване на кисти, мукоцеле и други. От голямо значение за здравето на пациента е да се положат грижи след операцията, тъй като те гарантират ускоряване на пълното възстановяване.

Какви трябва да бъдат постоперативните грижи за бързо възстановяване от операцията?

Най-напред е необходимо да изчакате няколко часа, докато отмине напълно влиянието на упойката и седативните средства. През това време не трябва да се консумира никаква храна и напитки, тъй като тъканите са крехки и е необходимо да ги съхраним от допълнително нараняване. Важно е да не консумирате и алкохол поне 2 дни, както и в случай на загуба на координация, заради седативните средства, да не шофирате. При допълнителни смущения не се колебайте да потърсите наш зъболекар.

Хигиена на устната кухина и зъбите след операция

 

Изключително важно е след всяка хирургична намеса в устната кухина да се поддържа правилна хигиена, което да създаде предпоставки за по-бързо възстановяване след операцията. Като основна процедура се счита изплакването с разтвор от лайка и смрадлика, което е възможно едва на втория ден след посещението при стоматолог. Нашите експерти обикновено дават препоръки на пациентите си за лекарствата, които трябва да се приемат за правилното възстановяване след операцията. През първия ден след хирургичната намеса е достатъчно изплакването само с вода, като то трябва да бъде нежно и да избегнете енергичното жабурене или изплюване. По-нататък вече може да продължите грижата с вода за уста, съдържаща хлорхексидин. Важно е да се знае, че с него се жабурка раната за около 3-5 минути, което значително ще ускори възстановяването след операция.

Повишено внимание при четкането на зъби

 

Трябва да бъдете изключително внимателни с четкането на зъбите, за да не раздърпате конците (ако има такива) или раната Ви да прокърви. При поява на кървене, притиснете стерилна марля към раната. След спиране на кървенето, може да я отстраните, като леко изплакнете с вода. Ако нямате марля, то пакетче черен чай може да свърши отлична работа. Освен това, подсолената вода също е решение и може да помогне, като много леко изплакнете устата и зъбите си с нея.

Подуване и оток след орална хирургична интервенция


При поява на подуване и оток не трябва да се притеснявате, защото това е нормално при орална хирургия. Той може да се задържи между 7 и 10 дни, затова може да прилагате студен компрес върху отока, като внимавате да не е прекалено студен, за да не причини измръзване на тъканите. При наличие на болка, всеки аналгетик може да помогне. Обикновено след такива процедури, зъболекарите предписват и антибиотици, затова е добре да се посъветвате с наш специалист, преди да приемете каквито и да било медикаменти за възстановяване и обезболяване.

Чувствителност към храни и напитки

 

Ако приемате антибиотик, то приемът на алкохол е абсолютно забранен. Тютюнопушенето или пиенето от сламка също не са препоръчителни, защото при всмукването може да разруши съсирека. Първите няколко дни, след операцията, бъдете внимателни с горещите храни и газираните напитки, тъй като те могат да причинят дискомфорт и болка.

Подобни процедури ще Ви предпазят от образуване на инфекции и бактериална плака по зъбите. Разбира се, това е според ситуацията, здравословното състояние и други фактори. За възстановяването след операция могат да бъдат използвани и други методи, но винаги се консултирайте с вашия зъболекар.

Кървене и възстановяване след екстракция на зъб

 

Това е нещо напълно естествено след такъв тип интервенция, като средното време при здрав пациент е до 5 минути, а следващите няколко часа е възможно слабо прокървяване. Независимо дали кървенето е в следствие на изваден зъб или друга хирургична намеса, използването на стерилна, леко навлажнена марля е необходимо. Не натискайте силно, за да не нараните тъканите или да засилите кървенето. Възможно е също и да изплаквате устата регулярно с подсолена вода.

Заключение

Постоперативните грижи за бързо възстановяване са лесно изпълними, но и не трябва да се пренебрегват. Поддържайте вашето орално здраве и не отлагайте. Важно е да внимавате с консумацията на храни и напитки, да поддържате хигиената на зъбите и устната кухина, и да не се паникьосвате при наличие на леки усложнения. Не се колебайте да потърсите стоматолог на Bulgariadent, ако имате допълнителни оплаквания. Не забравяйте, че в зависимост от интервенцията, вие можете да ни посетите и за контролен преглед. Оставаме на ваше разположение.

Разберете повече за вадене на мъдрец

Оценка
обаждане запитване