Мукоцеле

При образуването на мукоцеле пациентите се оплакват от появата на полупрозрачна безболезнена подутина във вътрешността на устната кухина. Тя е пълна с мукус или т. нар. слуз и често се появява в наситените със слюнчени жлези зони. Образуването на мукоцеле е предизвикано вследствие на различни разкъсвания на слюнчена жлеза поради прехапване на устната, бузата или езика.

    

Симптоми

Мукоцеле представлява тънка синкава или полупрозрачна подутина над лигавицата. Основните места, на които се появява, са езика и устните. При спукването на това образувание изтича секрет и за известно време изчезва, но се появява пак. Тези цикли на изчезване и появяване могат да се повтарят с месеци и дори години. В случай обаче, че мукоцеле се появи в областта на гърлото, той може до известна степен да затрудни дишането, а дори и преглъщането. Ето защо, в подобни случаи се препоръчва процедура по премахване.

Клинична картина

  • липсват болки;
  • симптоматичен оток, който има сравнително бързо начало и варира по големина. Може бързо да се увеличи и след това да изчезне, заради разкъсването и изтичането на съдържанието;
  • подуването може да се свързва с травма на лицето или устата;
  • времетраенето на мукоцелето обикновено трае от 3 до 6 седмици, но появата му може да варира епизодично от няколко дни до няколко години.

Лечение на мукоцеле

Лечението на мукоцелето е чрез операция и представлява премахване на образуванието заедно със слюнчената жлеза. Манипулацията може да бъде извършена по два начина: с разрез от скалпел или чрез диоден лазер. При лечението с лазер, операцията преминава без болки и е безкръвна.

Какво представлява процедурата?

В случай, че кистата не е на място, което да Ви създава дискомфорт, след няколко седмици тя ще се излекува сама. Ако обаче се опитате самостоятелно да я премахнете, това може да доведе до образуването на рана, която да се инфектира и да се усложни допълнително. Ако се появи рана, можете да жабуркате солена вода, която ще дезинфекцира. Решите ли да изчакате самостоятелното изчезване на кистата, то не смучете и не хапете мястото, така че да не се замърсява и възпалява.

В случай обаче, че мукоцеле се е появило на място, което Ви пречи и създава дискомфорт при дишането или преглъщането например, препоръчително е да посетите Bulgariadent. При медицинско отстраняване на образуванието, това може да стане чрез един от следните варианти:

  • Лазерно - процедурата преминава изключително леко, безболезнено и безкръвно;
  • Чрез криотерапия - замразяване и премахване;
  • Чрез обичайна хирургична интервенция със скалпел - при сериозни усложнения и необходимост от бързо отстраняване.

В последния случай, чрез скалпел се прави разрез на засегнатото място и се отстранява подутината със слюнчената жлеза. След приключване на интервенцията се правят шевове и се изисква период на възстановяване.

Разберете още за дежурен зъболекар

Оценка
обаждане запитване