Постоперативни грижи

Най-често провежданата хирургична манипулация в устната кухина е екстракцията на зъб. Наред с някои други хирургични интервенции, това са най-радикалните намеси във финия баланс на оралното здраве. Има няколко основни правила, които е нужно да се спазват с цел бързо и безпроблемно възстановяване на здравето и комфорта след хирургичната намеса.

 

Какво следва след манипулацията ?

Ще трябва да останете в покой, докато не премине действието на анестетика или седативното средство. След локалната упойка, това може да отнеме до няколко часа. Докато се възвърнат възприятията във Вашата уста, избягвайте да се храните, за да не нараните меките тъкани (устни, бузи, език).
Можете да си тръгнете в момент, в който се почуствате напълно готови за това. Седативното вещество може времено да намали координацията  и работоспособността, както и да повлияе върху шофьорските Ви способности, поради това не шофирайте, не консумирайте алкохол и не работете с машини в рамките на  48 часа.
Ще Ви бъдат дадени някои инструкции относно грижата за постоперативната рана. Може да Ви бъдат предписани аналгетици, антибиотици - ако е необходимо, както и антисептична вода за уста. Също така може да Ви бъде даден час за контролен преглед, в удобен за Вас ден.

Кървене след зъбна екстракция
Нормално, при добро здраве и кръвни показатели, кървенето продължава около 3-5 мин. Минимално кървене е допустимо до няколко (8-10) часа след екстракцията на зъб. Най-широко се прилага притискането на стерилна марля със зъби към екстракционната рана. Ако кървенето е спряло и желаете да я премахнете от устата, може да се окаже, че тя е залепнала. Важно е да я навлажните чрез изплакване на устата с вода и след това лесно да я отстраните – в противен случай съсирекът може да се разкъса от залепналата марля и да прокърви отново. Още една възможност за спиране на кървенето е леко изплакване с подсолена вода. Може да се използва и намокрено пакетче черен чай вместо марля върху раната – таниновата киселина ще намали кървенето и ще благоприятства съсирването.

Оток
Подуването е нормално след хирургична намеса. Желателно е, ако лежите, главата да е повдигната с допълнителни възглавници. Прилагайте студен компрес върху отока през първото денонощие. Така той ще бъде по-ограничен. Не прекалявайте със студеното, за да не се допусне измръзване на тъкани! Отокът може да се задържи 7-10 дни след интервенцията, като най-голям е обема му около 2-3 до 5 ден. Нормално е да има и скованост на дъвкателната мускулатура – временна контрактура. Тя също преминава за около седмица.

Болка след орална хирургия и медикация
Тя зависи от естеството на конкретната интервенция и от личното възприятие на болката от конкретния човек. Обикновено лесно се повлиява от аналгетици, които може да се закупят и без рецепта. Такива са аналгин, ибупрофен, нимезулид, солпадеин и др. Желателно е да изпиете аналгетик 2 часа след екстракцията, а може и в момент, в който усетите, че упойката Ви отпуска. Ако болката не се повлиява, то може да повторите ибупрофен след 6 часа. Често се предписва антибиотик, чийто прием може да започне и около 2 дни преди самата манипулация с цел протекция от евентуална инфекция на оперативната рана и усложнено зарастване. Много е важно спазването на предписаната дозировка, режим и продължителност на прием от денталният лекар. Не трябва да се употребява алкохол по време на лечението с антибиотик !

Почивка и възстановяване
Силно препоръчително е 1-2 денонощия след хирургичната намеса да почивате на спокойствие, без извършване на физически труд и емоционално натоварване.
Орална хигиена след орална хирургия
Силно нежелателно е енергичното жабурене и плюене след интервенцията. Първото денонощие е достатъчно изплакването с вода (може подсолена), като то трябва да е нежно и после да се остави водата да изтече сама над мивката, а не да се изплюва. След първото денонощие може да се включи и изплакване с инфузия (отвара) от лайка или смрадлика 3-4 пъти дневно. Четкането на зъбите в участъка трябва да е леко, не енергично, като в първите 4 дни избягвайте докосването на раната. Внимавайте да не нараните ръбовете на раната и да не раздърпате конците, ако има такива. Може да се използват и различните видове води за уста, съдържащи хлорхексидин за дезинфекция на устната кухина. Не се опитвайте да премахнете нищо от раната (обикновено хранителните остатъци са върху съсирека и се премахват чрез изплакване).

Остри ръбове около екстракционната рана
Не се паникьосвайте ако усетите остри ръбове. След като кървенето спре и раната  започне да зараства/свива може да напипате с езика си някои по-остри ръбчета от раната. Това не са остатъци от корени или парченца от зъба. А всъщност това са костни стени от челюстта, които са осъществявали опората на изваденият зъб в нея. Ако това предизвиква някакъв дискомфорт, може да помолите зъболекаря Ви да ги премахне. Нормално те скоро изчезват след като  бъдат покрити от лигавицата.

Диета и тютюнопушене
През първото денонощие не трябва да се консумират горещи храни и течности, както и газирани напитки, тъй като те могат да увредят съсирека, който осигурява зарастването. Също така не трябва да се пие със сламка. Особено важно е да не се пуши цигара (вкл. Електронна!), пура, наргиле поне едно денонощие. Освен че химическите съединения в дима са дразнещи за раната, то и вакуумът при всмукването му може да разруши нежния съсирек. Получава се състоянието „сух алвеолит“ – свързано с дискомфорт и болка, заради инфектирането на екстракционната рана поради разрушения съсирек. Доказано, никотина в пъти намалява имунитета в екстракционната рана и я предразполага към инфектиране с бактерии от оралната флора. Това състояние може да Ви мъчи 1-2 седмици, необходими са допълнителни посещения при зъболекаря за кюртаж на раната, промивка  и антибиотичен прием. Струва ли си да пренебрегнете препоръките?
 
 
обаждане запитване