Пародонтална терапия с плазма (PRP)

През последните десетилетия денталната медицина се развива със стремително темпо. Възможностите за лечение на пародонтит далеч не са само с инвазивно хирургично вмешателство. Това позволи на пациентите да потиснат страха си от предстоящото лечение и да обърнат внимание на състоянието си още в ранните стадии на заболяването.

Съвременните технологии позволяват извършване на лечение на пародонтит или пародонтоза. Това е пародонтална терапия с плазма, позната още като мезотерапия (RPR). Тя представлява имунологичен продукт, който се инжектира в лигавицата и венеца на устата. Кръвният продукт, приложен на локално ниво, стимулира възстановителните процеси в областта на пародонта и меките тъкани, подтискайки развитието на заболяването. След определен брой терапии заболяването започва постепенно да изчезва, венците придобиват естествения си вид и форма, цвят и структурни особености.

Още през 70-те години за първи път е била използвана богата на тромбоцити пародонтална терапия с кръвна плазма за подсилване и подобряване на тъканните регенерационни способности на организма. Множество лабораторни и научни изследвания до момента са доказали регенеративните и биостимулиращи способности и въздействия на PRP терапията върху ставите, костите, кожата и върху целия човешки организъм. Днес приложението на пародонталната терапия с плазма върху устната кухина също демонстрира мощен имуностимулиращ ефект и въздействие върху челюстната кост и нейните меки тъкани.

Какво представлява PRP и iPRF?

Това всъщност е кръвната плазма, която се образува от предварително венозно взета от пациента кръв, подложена на специално центрофугиране. Тази процедура в чуждестранната литература е позната още като „Platelet Rich Plasma” - богата на тромбоцити кръвна плазма или PRF „Platelet Rich Fibrin”. За получаването на този кръвен продукт е необходима съвсем малко кръв в стерилна епруветка, която се поставя в специалната центрофуга. След края на центрофугиращия цикъл, продуктът се отделя от червените кръвни клетки.

Как функционира мезо/плазмотерапията?

Тази терапия представлява високо съдържание на тромбоцити, стволови клетки и растежни фактори. Тромбоцитите са отговорни за съсирването на кръвта и за създаването на растежните фактори. Те действат стимулиращо на стволовите клетки, така че възможно най-бързо да започнат възпроизвеждане на нови тъкани.

Намиращата се вече в тъканите пародонтална кръвна тромбоцитна плазма стимулира израстването на нови капиляри, с което се нормализира клетъчното дишане, хемодинамиката и се подобрява обмяната на веществата. Наред с това се наблюдава и процес по формиране на колаген, укрепване на костната структура и тъканта. В същото време се наблюдава и имунна стимулация на локално ниво, а всички тези положителни въздействия на PRP отвориха врати за нейното приложение в различни области.

По какъв начин става извличането на кръвната плазма и нейното инфилтриране?

Медицинско лице от Bulgariadent в лабораторни условия взема малко количество венозна кръв и я съхранява в епруветки, които после се поставят в центрофуга със зададена конкретна програма. След приключване на центрофугирането се образува фибринова маса, която чрез спринцовка се извлича и поставя във венците, оралната лигавица или пародонталните джобове.

Лечение_на_пародонтит_с_плазма_иновативно_лечение_на_пародонтит_цена_в_София Лечение_на_пародонтит_с_плазма_иновативно_лечение_на_пародонтит_цена_в_София Лечение_на_пародонтит_с_плазма_иновативно_лечение_на_пародонтит_цена_в_София

Резултатите от пародонталната терапия с плазма са забележими още през първата седмица, а кървенето на венците и клатенето на зъбите значително намаляват. Лошият неприятен дъх също изчезва, а като най-голямо предимство на процедурата може да се назове нейната изключителна безопасност. Използваните за този метод компоненти се отличават със своята неутралност и нетоксичност, изключват възможности за настъпване на алергии или инфекции поради повишената биосъвместимост.

Самата терапия е изключително безболезнена, а продължителността е в рамките на около 30 минути. След нея ще забележите значително и цялостно подобрение на оралната лигавица и кухина.

Показания:

Противопоказания:

Това е процедура, която въздейства посредством компоненти на собсвената кръв, което изисква тя да бъде здрава. При хора със сериозни заболявания плазмата може да бъде променена структурата, а манипулацията недостатъчно ефективна. Поради това мезотерапията не се извършва при редица хронични заболявания като:

  • HIV (СПИН);
  • Хепатит;
  • Както и при инфекциозни заболявания.

Тази процедура не се извърщва и при онкологични образувания, заболявания на ендокринната система, индивидуална непоносимост към хепарина.

Научете повече за лечение на пародонтит

Оценка
обаждане запитване