Моделно-лята протеза

Безспорно най-добри и „лидер“ сред всички подвижни протези е моделно лятата протеза .
Съвременни конструкции, при които основата се изработва от метал, който е по-тънък от пластмасова плака. Поради здравината на конструкцията, свързващите части (базата) са много редуцирани, а това увеличава комфорта, подобрява говора (небцето и езика са освободени) и вкусовите усещания. Те не се разхлабват с времето и се почистват по-добре, тъй като по-трудно задържат храна и са по-плътни. Почти неподвижни по време на хранене. При тези конструкции се налага пациентът да спазва изрядна хигиена, тъй като всеки зъб е взаимосвързан с общото лечение и не може да се допусне загуба дори и на един зъб.
Този тип протеза според наличните зъби в устата - техния брой, стабилност и търсен естетичен резултат, може да се изработи в няколко разновидности.

Моделно лята протеза с куки

Моделно_лята_зъбна_протеза_видове_зъбни_протези_частична_протеза  Моделно_лята_зъбна_протеза_видове_зъбни_протези_частична_протеза
Методът е много точен, тъй като металната база, а също и куките, се отливат като точно копие на моделажа с восък. Те пасват идеално към венец и зъби и са почти неподвижни при хранене. Изискване за тези протези е стабилността на опорните за куките зъби. 


Предимства - по-щадяща към наличните зъби към момента на поставяне-зъбите,върху които ще се закрепва тя, не се изпиляват.Или ако вече са изпилени,и облечени в коронки,то една такава е напълно достатъчна за закрепването на протезата.
Недостатъци – относителен недостатък е възможността за влошена естетика, в случаите на видима част от куките във фронта. При развитие на пародонтално заболяване, куките луксират (разклащат) опорните зъби в резултат на сваляне, слагане и дъвчене.
Изискания – опорните зъби трябва да бъдат задължително със здрав пародонт (липса на възпаление на венеца, неоголени и неразклатени).
 

Моделно лята протеза със сложни опорно задръжни средства

Основата на тези конструкции е като тази на горните, но още по-редуцирана. Те се различават по начина на задръжка към опорните зъби, а също и с естетическото си преимущество-не се виждат куките във фронталния участък .

  • Ставни

При този вид протези опорните зъби-поне два от страната на дефекта в зъбната дъга се изпиляват и „обличат“ в блок коронки или мост (свързани една с друга). В края коронките завършват със стави. Принципа на задържане наподобява панти на врата, влизащи едни в други и ползващи тефлонов посредник. При тях движение не се усеща и много пациенти споделят, че ги чувстват като свои. Натоварването при тях се поема основно от носещите зъби и по-малко от венеца и костта под него. Изключително удобни и здрави във времето конструкции. Пациента веднага може да говори с тях без да е необходимо да адаптира произношението си към тях.

  • Фрезовани- ставни протези

Елементите в близост до протезата се фрезоват и тя стъпва на подготвените легла със съответстващите си повърхности.
Най-добрите моделно ляти протези. Съчетава здравината на закрепване между ставните и фрезованите повърхности.Удължава живота на опорните зъби и протезната конструкция.
 
Моделно_лята_зъбна_протеза_видове_зъбни_протези_частична_протеза  Моделно_лята_зъбна_протеза_видове_зъбни_протези_частична_протеза
Предимства 

  • редуцирана видима метална част във фронта - изключително естетични;
  • невидим механизъм на задържане;
  • почти липсва подвижност на конструкцията.

Недостатъци 

  • в зависимост от техниката на сваляне и слагане на протезата, тефлоновото уплътнение в ставата може да се износи и това налага подмяната му. Нормален срок за подмяна е на трета-четвърта година. Това се прави от лекаря направил протезата и конкретно неговия зъботехник. Смята се за консуматив.
  • Изпиляване на здрави зъбни тъкани, с риск от травматично увреждане на нерва на виталните зъби. Превантивно, по тази причина се налага те да бъдат девитализирани.
  • високата цена – в ценообразуването се включват допълнителни разходи за стави и по-голям брой клинични посещения, повече и по-сложна лабораторна работа.

Изисквания 

  • опорните зъби трябва да са здрави - без възпалителни процеси, може и пародонтално обремени, но загубата на костта да е в допустими граници;
  • минимум два броя корони от всяка страна, върху които да бъде прикрепена става.
 
В общи линии ето как се решава един проблем с този  вид протези (със специални опорно-задръжни средства) :
Моделно_лята_зъбна_протеза_видове_зъбни_протези_частична_протеза  Моделно_лята_зъбна_протеза_видове_зъбни_протези_частична_протеза

Тези протези изискват отлична орална хигиена, без стриктното спазване на която са подложени на висок риск от неуспех .Ето защо, задължение на денталния лекар е в такива случаи да подготви пациентите от самото начало за отговорното поддържане след завършване на лечението; по негова преценка може дори да промени плана на лечение към по-неангажиращи конструкции в случай, че пациентът не е способен да полага грижи. При спазване на указанията на зъболекаря те гарантират дълготраен и функционален престой в устата на пациента поради изключителната си точност, която не само че не вреди, а чудесно се хармонизира с  дъвкателния му апарат.
 

Оценка
обаждане запитване