Усложнения след екстракция на зъб

Кога възникват усложнения след вадене на зъб?

Те могат да възникнат при всеки човек поради прилагане на хирургична интервенция. Усложненията и болката след вадене на зъб често са причинени както от погрешни действия на стоматолога, така и по вина на самия пациент. Проблемите могат да възникнат по време на манипулацията или по-късно. Най-често, при усложнения след вадене на зъб, може да възникне:

  • Висока температура - има вероятност през деня да се повиши телесната температура до над 37 градуса, а вечерта - до 38 градуса. Това показва активният възстановителен процес. Ако обаче температурата не спада повече от три дни, трябва да посетите стоматологичен кабинет, защото това може да бъде сигнал за инфекция;
  • Големи болки в третираната област - на болното място се появява болка, поради образувалата се рана, което е нормално явление. Ако обаче болките продължат повече от 2-3 дни, незабавно се консултирайте със съответния стоматолог;
  • Поява на оток - поява на лек оток в областта на бузата е нормална реакция, но ако той не намалява до около 3 дни, посетете ни в Bulgariadent;
  • Кървене от раната - при приключване на хирургичната интервенция е нормално да потече кръв, тъй като се нараняват малки съдове и кървенето може да продължи няколко часа. Обикновено кървенето трябва да спре в рамките на около половин час. То може да продължи и в случай че сте нарушили препоръките на специалиста по правилното третиране на раната.

Как да реагирате при кървене, оток и болка?

Подуването и отока са нормални след хирургични манипулации. Възможно отеклата област да се задържи до между 7 и 10 дни. Препоръчително е прилагане на студени компреси за намаляване на болката и отока, но да не се прекалява със студеното, за да се избегне измръзване на тъканите. Ако хирургичната рана кърви, поставете стерилна марля или носна кърпичка върху раната. Кървенето може да продължи около 3-5 минути, което е нормално да случи в периода от 8 до 10 часа след изваждането на зъба. В подобна ситуация е добре да останете с марлята поне 20 мин.

Усложнение_след_вадене_на_зъб_болка_температура_след_вадене_на_зъб_алвеолит_подуване_след_изваден_зъб-вадене_на_мъдрец

Ако болката е прекалено силна може да приемете обезболяващи като аналгин, ибупрофен, парацетамол или изписани с рецепта аулин или нимезил. Задължително спазвайте указанията за употреба от Вашия зъболекар или фармацевт или посочени в инструкциите на медикамента. Ако болката продължи и след втория ден и се разнесе в посока към ухото или слепоочието ще бъде необходимо да посетите зъболекар, защото това могат да бъдат симптоми на инфекция.

Какви алергични реакции могат да възникнат?

Усложнения след вадене на зъб могат да възникнат и те да прераснат в инфекции или алергични реакции като ангиоедем, анафилактичен шок или уртикария. Често са причинени от приложение на конкретен анестетик или продължително кървене в областта на появилата се рана.

  • Най-безобидна е уртикарията, която е съпроводена със силен сърбеж, обриви и леко подуване на лицето;
  • Анафилактичният шок представлява нарушение на дихателната, сърдечната и артериална система;
  • При ангиоедема се наблюдава в пациента нервност и страхова невроза. Част от симптомите са подутите горни и долни дихателни пътища.
Усложнение_след_вадене_на_зъб,болка_температура_след_вадене_на_зъб_алвелит_

Как да предотвратите поява на усложнения?

Стоматолозите на Bulgariadent препоръчват след вадене на зъб да задържите стерилната марля за около 20 минути. Ако установите, че тя е залепнала, не я дърпайте, за да я извадите. Препоръчително е да изплакнете устата с вода и тя ще се отлепи. В рамките на около 48 часа не пушете и не пийте алкохол, въздържайте се от прием на топла или студена, пикантна или твърда храна. Също за около 48 часа не спортувайте и не извършвайте силови физически натоварвания.

Придържайте се към препоръките на стоматолога и ще предотвратите настъпване на усложнение след вадене на зъб, ще започне успокояване на болката и постепенно зарастване на хирургичната рана.

Разберете повече за ретиниран мъдрец

Оценка
обаждане запитване