Оперативна екстракция на ретинирани и полуретинирани мъдреци

Ретиниран мъдрец

Кътните зъби, познати още като мъдреци, обикновено израстват между 17 и 24 годишна възраст, и те представляват четирите зъба, намиращи се във всяка от крайниците на двете челюсти. Когато са полуизраснали се наричат полуретинирани, а тези които са напълно израснали - ретинирани. Наричат се мъдреци, тъй като израстват в много по-късна възраст, когато се смята, че човек вече е помъдрял.
Ретиниран мъдрец 2 - оперативно премахване  
Ретиниран мъдрец - разположение
етиниран мъдрец 3 -
Ретиниран мъдрец - вид ретенция

Защо е необходимо оперативно вадене на ретиниран мъдрец?

Оперативно вадене на ретиниран мъдрец е необходимо в случаите, в които въпросният мъдрец започне да създава сериозни проблеми в ежедневието на човека. Като пример за подобни проблеми бихме могли да дадем силните болки, които понякога са непрекъснати и не дават мира на човека. Също така един  ретиниран мъдрец е възможно да ви създаде затруднения по отношение на нормалното сдъвкване на приеманата храна. Още повече ако при самото дъвчене споменатите вече болки се засилват и човек просто инстинктивно започва да преглъща храната недостатъчно сдъвкана. 

Добре е да знаете, че един ретиниран мъдрец може да има негативно влияние и върху съседните зъби. Това е така, защото в редица случаи неправилното разположение на въпросния ретиниран мъдрец причинява силен натиск върху зъбите, които са разположени близо до него в устната кухина. Вследствие на съответния натиск понякога се стига до разместване на зъбите. Прекалената близост между тях пък е фактор, повишаващ риска от предаване на различни бактерии и развиване на инфекциозни процеси. Така че често оперативното вадене на ретиниран мъдрец е най-добрият вариант, който може да ви предпази от редица сериозни ситуации и проблеми с оралното ви здраве. 

 

 

Как да се подготвим за оперативното вадене на ретиниран мъдрец?

Зъболекарят или хирургът трябва подробно да Ви обясни какво да правите преди и след оперативното вадене на ретиниран мъдрец. Пример за постоперативна грижа е, ако сте пушач, временно да преустановите, защото никотинът повишава риска от инфекция и забавя зарастването на хирургичната рана. Също така е добре да бъдете нахранени преди хирургичната интервенция по вадене на ретиниран мъдрец.

Манипулацията, свързана с вадене на ретиниран мъдрец, е с продължителността на едно посещение и се извършва с местна упойка. Тя напълно блокира усещанията в областта на челюстите и лигавицата. Не е желателно да се притеснявате или да сте напрегнати, но ако е неизбежно, тогава може да изпиете някакво седативно лекарство, за да се отпуснете преди предстоящото вадене на ретиниран мъдрец. Но задължително трябва да сте се консултирали с лекаря си преди това.

 

 

Ретиниран мъдрец 4- професионално отношение  Ретиниран мъдрец 5 - оперативно вадене
Ретиниран мъдрец 6 - най-добър орален хирург Ретиниран мъдрец 7 - екстракция

Как протича хирургичната интервенция по вадене на ретиниран мъдрец?

Когато упойката подейства напълно, зъболекарят или хирургът прави разрез на лигавицата, за да достигне до проблемния ретиниран мъдрец. В редки случаи това не е достатъчно и се налага да бъде отнемано малко от покриващата зъба кост. Накрая самият ретиниран мъдрец се изважда и раната се зашива.

Обикновено изваждането на ретиниран мъдрец  отнема няколко минути, но съществуват и случаи с усложнения, където манипулацията може да продължи и над 40 минути. Добре е да знаете и какво е важно за възстановяването след изваждане на ретиниран мъдрец.


След операцията по изваждане на ретиниран мъдрец

След изваждане на ретиниран мъдрец ще се наложи да останете, докато не премине действието на упойката, като това може да трае няколко часа. Избягвайте хранене, докато не се възвърнат усещанията в устата, за да не разраните устните, бузите или езика си.

Можете да напуснете зъболекарския кабинет, когато се почувствате готови да го направите.

Ще бъдете инструктирани как да се грижите за хирургичната рана, причинена от изваждането на ретиниран мъдрец. При нужда, зъболекарят може да предпише аналгетици, антибиотици и антисептична вода за уста. Известно време след оперативното вадене на ретиниран мъдрец ще трябва да преминете контролен преглед.

 

 

Оперативно премахване на кисти

Оперативно премахване на кисти

Същинската киста на зъба представлява патологична кухина, ограничена със съединително тъканна капсула, подплатена отвътре с епител и изпълнена с течно или кремообразно съдържимо. Псевдокистата има само съединително тъканна капсула без епителна подплата. Рентгенографски се проследяват с ясно ...

Какво представлява възстановяването след оперативното вадене на ретиниран мъдрец?

Следоперативната интервенция по ваденето на ретиниран мъдрец  изисква време за възстановяване. Ето няколко съвета:
1. След оперативното вадене на ретиниран мъдрец: Оставете марлята върху раната, за да поема кръвотечението. След 30 минути можете да я извадите или да поставите нова.
2. След оперативното вадене на ретиниран мъдрец: Не пипайте раната, причинена от изваждането на ретиниран мъдрец, с пръсти или с език, тъй като тя е оформила кръвен съсирек, който ще разместите и ще потече отново кръв.
3. След оперативното вадене на ретиниран мъдрец: При смяната на марлята, изплакнете устата си с умерено хладка вода и ако кървенето на венците продължава, поставете нова марля.
4. След оперативното вадене на ретиниран мъдрец: Ако кървенето след оперативно изваждане на ретиниран мъдрец продължава повече от 4 часа, свържете се със специалист стоматолог на Bulgariadent.
5. След оперативното вадене на ретиниран мъдрец: При възникване на алергична реакция или други усложнения след оперативно вадене на ретиниран мъдрец, отново незабавно се консултирайте с наш специалист.
 
 
Оперативно вадене на ретиниран мъдрец – защо да се доверите на стоматологичен център BulgariaDent?
 
При нужда от оперативно вадене на ретиниран мъдрец ви препоръчваме да се доверите на екипа на стоматологичен център BulgariaDent. Ние разполагаме с висококвалифицирани и опитни специалисти, които знаят как процедурата по оперативно вадене на ретиниран мъдрец да се извърши максимално прецизно, ефективно и да бъде с минимален дискомфорт за пациента. Разполагаме с модерна апаратура по последни стандарти, която е дело на реномирани европейски и американски производители. Тази апаратура позволява на специалистите ни да използват в пълна степен своите знания и умения, и наистина да са полезни на пациента. 
 
 
Оперативно вадене на ретиниран мъдрец в  стоматологичен център BulgariaDent – къде се намираме? 
 
Стоматологичен център BulgariaDent се намира на удобна локация в София, така че всеки жител на столицата може да ни посети, ако има нужда от оперативно вадене на ретиниран мъдрец или пък друга стоматологична процедура. Точният ни адрес е  квартал Манастирски ливади, улица „Пирин“ 81, партер. За записване на час за стоматологичен преглед се свържете с нас на следните телефони: 02/ 854-8016 и 0879/ 209-691.   
 
 
Оперативно вадене на ретиниран мъдрец в  стоматологичен център BulgariaDent – какво е работното ни време?
 
Важно за пациентите е да знаят, че стоматологичен център BulgariaDent разполага с дежурен зъболекар през всеки един ден от седмицата. Така човек може да дойде при нас дори и когато не е възможно да се измъкне от обичайния си работен график. Работното време на дежурния ни зъболекар е от 09:00 до 19:00 часа през делничните дни и от 09:00 до 17:00 часа през уикенда.    

Ретиниран мъдрец

Защо е необходимо оперативно вадене на ретиниран мъдрец?

Как да се подготвим за оперативното вадене на ретиниран мъдрец?

Как протича хирургичната интервенция по вадене на ретиниран мъдрец?

Какво представлява възстановяването след оперативното вадене на ретиниран мъдрец?

Оценка
обаждане запитване