Мукоцеле представлява вид ретенционна мекотъканна киста, която съдържа мукус (слуз). Най-често подобни образувания се развиват в зоните, наситени с малки слюнчени жлези – бузи и устни, меко небце, език и др. Формира се вследствие на травматично разкъсване на екскреторния канал на слюнчена жлеза и последващото натрупване на слюнка в тъканите. Свързано е най-вече с травма по време на хранене или след удар - прехапване на устна или на език .

    

Симптоми


Представлява малка, ограничена, надигната над нивото на лигавицата подутина, която е полупрозрачна или синкава на цвят. Главни предразпложени места за появата на мукоцеле са устните и езика. Повърхностно разположените лезии често се пукат, при което изтича лепкав слузест секрет. След разкъсването им, те изчезват за известно време, след което рецидивират и се появяват отново. Този цикъл на спонтанни пробиви и рецивиди може да продължава с месеци и години. При локация върху задната повърхност на гърлото или сливиците, може да предизвика затруднения при дишане и преглъщане.

Клинична картина

 
  • Липсва болкова симптоматика;
  • Симптоматичен оток, който имат сравнително бързо начало и варира по големина. Може бързо да се увеличи и след това да изчезне поради разкъсване на съдържанието в устната кухина или резорбция на слузта;
  • Пациентът може да свързва подуването с травма на устата или лицето.
  • Когато се появи върху предната повърхност на езика, той може допълнително да травмира лезията. Продължителността на лезията е обикновено 3-6 седмици, но епизодичността й може да варира от няколко дни до няколко години.

Лечениe

Лечението на мукоцелето е оперативно и се изразява в отстраняване на формацията заедно със слюнчената жлеза.  Може да се извърши конвенционално с хирургичен скалпел или диоден лазер. При работата с лазер, процедурата е напълно безкръвна, безболезнена и атравматична.
Оценка
обаждане запитване