Предимства и недостатъци на циркониевите корони

Циркониевите корони са значително по-добра алтернатива на металокерамичните конструкции. Самият цирконий е 2-4 пъти по-здрав от порцелана и по-нищо не отстъпва на металните сплави, използвани за нуждите на неснемаемото протезиране, дори напротив :
 • Притежава великолепна здравина – след фрезоването циркония се калява допълнително, като се изпича на висока температура в специална пещ. Така той придобива устойчивостта  на метала и без проблем може да се използва за изработване на конструкции с неограничена големина;
 • Биосъвместимост – инертен, хипоалергичен материал, перфектен избор при пациенти с диагностициран биметализъм (възникване на електричен потенциал между корони от различни сплави). Поради това е с приоритет при пушачи и различни заболявания на оралната лигавица.
 • Отсъствие на хиперчувствителност – много добра топлоизолация на материала – зъбите не реагират на големи температурни амплитуди при горещо и студено.
 • Много добра естетика – предпочитан метод при протезиране на естествени зъби и импланти с мостови конструкции. Добрата адаптация на венеца към повърхността на циркониевите абатмънти, позволява да се постигне безупречна естетика около импланта. Последното има важно значение, тъй като при 90% от случаите след прключване на имплантологичното лечение, пациентите биха желали да постигнат още по-добра естетика, именно около венеца над импланта.
 
Циркониевите коронки биват два вида:

Класически цирконий-керамични коронки – такива корони се състоят от два слоя. Вътрешен - фрезован на CAD – CAM циркониев скелет, който след това се покрива с външен от порцеланова керамика. Скелета от цирконий придава на коронката здравина, а порцелана необходимата естетика.
 
Монолитни циркониеви коронки – състоят се изцяло от циркониев диоксид и нямат порцеланова повърхност. Изработват се по-рядко, предимно в дъвкателната област, поради по-ниската им естетическа стойност, но пък за сметка на тяхната здравина.
 

Циркониеви_корони_Керамични_корони_Металокерамика_CAD_CAM  Циркониеви_корони_Керамични_корони_Металокерамика_CAD_CAM
 

CAD – CAM технология

След препариране на зъбните пънчета, се взема отпечатък за изготвянето на бъдещата конструкция.Той може да бъде взет по стандартния начин със силикон или с 3D интраорален скенер. След сканиране на оперативното поле ( ситуацията около зъбните пънчета и зъбната редица срещу тях), информацията се обработва със специален софтуеър, който задава формата и големината на бъдещата конструкция. Тази информация се изпраща към фрез апарата, той се зарежда с циркониево блокче или плочка и  фрезоването започва.

Циркониеви_корони_Керамични_корони_Металокерамика_CAD_CAM  Циркониеви_корони_Керамични_корони_Металокерамика_CAD_CAM

След като бъде готова конструкцията, тя се изпича на висока температура. Ако конструкциятае на ниво скелет, то тя се завършва с порцелан, който се нанася послойно и също изпича в керамична пещ.
Ако при класическите цирконий-керамични коронки се фрезова само скелета, то при монолитните циркониеви корони те са готови за циментиране веднага след излизането им от пеща. Слабото място на тези конструкции е по-ниската естетика. Тя може да бъде компенсирана със специални бои за керамика, които индивидуализират цвета на конструкцията с цвета на съседните зъби в устата или ако се използват керамични блокове, изработени от няколко цвята , които плавно се преливат един в друг, имитирайки естествените цветове на зъба.
Обикновено циркониевия диоксид има млечно бял, матов цвят, не притежава прозрачността на естествените зъби и порцелана, поради което конструкциите направени от този материал не изглеждат достатъчно естествено. В последните години някои производители (Prettau® Anterior -Германия; Katanа®- Япония; IPS Emax-САЩ) започнаха да произвеждат полупрозрачни блокчета с цирконий, които все пак позволяват да се изработват конструкции с достатъчно приемлива естетика.
Циркониеви_корони_Керамични_корони_Металокерамика_CAD_CAM  Циркониеви_корони_Керамични_корони_Металокерамика_CAD_CAM
Трябва да се отбележи, че липсата на порцеланова маса по повърхността на короните има и положителни качества – придава изключителна здравина.

Показания
 • мостови конструкции на дъвкателни зъби;
 • мостови конструкци във фронталния участък, при възстановявания на 4 или повече зъба;
 • единични корони или мостови конструкции върху импланти;
 • при наличие на бруксизъм (само монолитни циркониеви конструкции).
 
Недостатъци на циркониевите конструкции 
 • Ако искате да постигнете идеална естетика, то ние от България дент не бихме Ви препоръчали да си направите циркониеви корони и фасети във фронта, поради недостатъчната  прозрачност  на циркониевото кепе, както и поради значително по-малкия избор от цветове, в сравнение с E-max например. Всичко това увеличава риска цвета и прозрачността на тези конструкции да не съвпаднат с тези на съседните зъби. Поради това, за постигане на идеална естетитка, ние бихме препоръчали корони от литиев дисиликат  на фирмите IPS Emax , Kuraray Noritake или Initial Lisi. Тази керамика има значителна издържливост на натоварвания и нисък риск от отчупвания и е в пъти по-естетична.
Порцеланът и литиевият дисиликат позволяват постигането на най-добрата естетика, поради еднородната си структура - имат висока светлинна пропускливост, подобна на емайла на естествените зъби. До тези качества се доближава единствено полупрозрачния цирконий.
 
 • Oтчупвания на керамиката – често срещан проблем при цирконийкерамичните конструкции. Независимо от здравината на циркония (повече от 1000 МРа), силата на връзката между него и порцелана е едва 100 МРа. Именно това се явява уязвимото място на тези конструкции. Поради това редица зъболекари избягват да протезират дъвкателни участъци с такива конструкции, предпочитат се монолитни циркониеви такива, разбира се за сметка на естетиката. Значително по-рядко подобен проблем се наблюдава при пресованата IPS E-max керамика.
Циркониеви_корони_Керамични_корони_Металокерамика_CAD_CAM_счупена коронка_поправка_на_коронка
 • Изтриване на дъвкателната повърхност на срещуположните зъби (антагонистите), поради по-голяамата твърдост и износоустойчиваст на циркония спрямо тези на емайла.Поради това трябва да се подхожда внимателно при пациенти с изразена абразия на дъвкетлната повърхност- препоръчително е антагониста също да бъде облечен в циркониева корона или оувърлей.
обаждане запитване