Лечение под седация


Страхът от дентално лечение е доста разпространен проблем в България, а и не само. Най – лошите последствия от тази фобия са силно влошено дентално здраве, загуба на зъби, пародонталнo заболяванe. Когато такъв пациент в крайна сметка потърси зъболекар, тогава вероятно вече ще му е необходимо комплексно лечение с възстановяване на зъбните редици и лечение на пародонталните тъкани. Подобни ситуации в Америка и Европа са изключени, тъй като лечението при пациенти страдащи от дентофобия се провежда под седация.
 
  Лечение_под_седация_лечение_на_зъбите_под_обща_упойка
Седация в денталната медицина е състояние на пациента, в което той се намира в пълен покой към лек сън. След нея пациента няма спомен от проведената манипулация, а възстановяването е бързо.

Лечението на зъбите под седация се извършва  в комбинация с местна анестезия, тъй като сама по себе си седацията не е обезболяване. При провеждането й се запазват всички жизнено важни рефлекси и фунции на организма, както и способността на пациента да реагира на молбите на лекуващия стоматолог. Пациента лесно преминава в това състояние и също толкова лесно излиза от него.
 
Съществуват два вида седация – инхалационна и интравенозна
При първия вариант има възможност да се използва инхалационен анестетик, например диазотен оксид или познат още като << райски газ>> . Той се въвежда посредством маска за инхалация.
Упойка_с_райски_газ_лечение_на_зъби_вадене_зъбен_имплант
 
Интравенозната седация се провежда с помощта на венозен седативен препарат. За разлика от инхалационната седация, тук е изключен риска от изтичане на инхалационния анестетик и попадането му във въздушното пространство в операционната. Освен това, интравенозната седация, може много по – прецизно да бъде дозирана, което свежда до минимум риска от нарушаване на функцията на дихателната и сърдечносъдовата системи. Извършва се от специалист анестезиолог. Често използвани препарати са натриев тиопентал, пропофол, кетамин и др.
 
В стоматологичен център България Дент се използва само най-безопасната седация - интравенозна. 
 
 

Липсата на достатъчно информация за седацията е довела до това, че много пациенти възприемат процедурата като обща упойка и се боят от провежданнето й повече от самото зъболечение. Затова за нас е толкова важно да се разясни какво е седативно състояние и какво е обща анестезия.

Обща анестезия – това е пълно изключване на съзнанието, рефлексите и дихателната функция. Пациента не е контактен и е на апаратно дишане. След анестезията е необходимо време, за да възвърне нормалното си състояние и жизнени процеси. Използва се при точно определени показания, при мащабни оперативни интервенции.
При седация, пациента се намира в състояние на пълна мускулна релаксация и покой. Той диша самостоятелно, в съзнание е и може да контактува с доктора, например да реагира на молбата му да отвори или затвори уста. В същото време спомена от извършената манипулация може частично или напълно да липсва, което се отразява благоприятно на неговото психо - емоционалното състояние, както и на положителната му нагласа за бъдещи процедури при необходимост. В хронологичен план първо настъпва минимална седация, преминава през повърхностна, като накрая достига до дълбока. Едва след това, настъпва обща анестезия.
След седация рядко се появява световъртеж , усещане за тежест и гадене, които  почти винаги се наблюдават след обща анестезия.

​В какви случи е оправдано използването на седация?

Практически за всяка една дентална услуга може да се използва комбинацията между анестезия и седация. Единственото, което ограничава възможностите й за употребата са общите противопоказания. Затова е редно тя да се използва при продължителни, травматични процедури, придружени с множество неприятни усещания за пациента.
  
Седацията намалява чувството за тревожност, премахва негативните спомени за манипулацията, което е особено важно за сложните хирургични интервенции като вадене на мъдреци, отстраняване на кисти, имплантиране, особенно при пълна липса на зъби в цялата челюст. Колкото и да се стараят докторите и колкото и да е качествена местната анестезия, спомена за неприятното усещане у някои пациенти при манипулации като синус лифт или екстракция на ретиниран мъдрец винаги остава. Както е известно, това изключително зависи и от типа нервна система на пациента. При хора, водещи хиперактивен, напрегнат начин на живот, придружен с много стрес, прагът на болката е доста нисък, а нервната система е изтощена и силно възбудима. Именно тези пациенти се подлагат най-често на седация.
Оперативна екстракция на ретинирани и полуретинирани мъдреци

Оперативна екстракция на ретинирани и полуретинирани мъдреци

.mySlides { display: none; } Кътните зъби, познати още като мъдреци, обикновено израстват между 17 и 24 годишна възраст, и те представляват четирите зъба, намиращи се във всяка от крайниците на двете челюсти. Когато са полуизраснали се наричат полуретинирани, а тези които са напълно израсна...

Необходима ли е специална подготовка преди седацията?

Специална подготовка в повечето случаи не е необходима. По отношение на храненето, както и преди всяко стоматологично посещение е редно пациента да е закусил, да не идва на празен стомах. Седацията нищо не променя. Лечението е най – добре да се извърши през първата половина на деня, това е свързано с нормалните човешки биоритми.
 
Колко време е необходимо за излизане от състояниео на седация ?
Ефекта на седацията трае 30-60 мин. след последното вливане на препарата венозно.
 
Необходимо ли е по-специално поведение или ограничение след седация ?
Да. Анестезиолозите препоръчват да си вземете почивка в деня след седация, както и да ограничите работата с машини и шофирането, поради възможна нарушена концентрация и замайване. Също така Ви съветваме да увеличите приема на течности непосредствено след интервенцията.
 

​Противопоказания

  • При деца до 3 годишна възраст – невъзможно е да установи вербален контакт и да се установи обратна връзка за възприятията на пациента;
  • При бременни – действията на препаратите могат да се отразят на ембриона;
  • Пациенти с епилепсия ;
  • След черепно-мозъчни травми – успокоителните леко повишават вътречерепното налягане, което не вреди на здравите пациенти, но може да влоши състоянието на такива пациенти след травма.

Разберете повече за дентална клиника

 
В дентален център „ България Дент“ предлагаме пълен набор от услуги за седативна стоматология за възрастни. Нашите анестезиолози ще разработят специален план за седация, съобразен с Вашите специфични нужди и тревоги.
Ако желаете да научите повече, моля не се колебайте да насрочите консултация в нашия център. Независимо дали се намирате в гр.София или в провинцията, ще се радваме да Ви чуем. Свържете се с нас сега на посочените телефони  02/854 8016 и 0879/ 209-691 , или заповядайте в нашата клиника на адрес гр.София, кв. Манастирски ливади, ул. „Пирин“ 81 - партер . До скоро!
обаждане запитване