Микронийдлинг ( Microneedling )

Медицинският микронийдлинг ( microneedling ) изключително лесна, ефективна и минималноинвазивна терапевтична техника. При създаването й е била предназначена за подмладяващи процедури на кожата, но сега се използва и в редица други случаи.
Микронийдлингът е процедура, създадена специално за да провокира оздравителни процеси в кожата. Осъществява се чрез микроубождания от специално създаден накрайник, снабден с множество микроскопични иглички.

Тези микроубождания представляват контролирано увреждане на горните слоеве на  кожата (епидермиса и дермата). Това води до повърхностно кървене и стартира заздравяването на раните, при което се освобождават различни растежни фактори, стимулира се образуването на колаген и еластин.

Медицински-микронийдлинг-колагенотерапия-цени-в-софия

Колагенът и стареенето на кожата

 

Колагенът се произвежда от клетки, наречени фибробласти, като синтезът му започва рязко да намалява след 25-годишна възраст. Това води до отпускане на кожата и появата на малки фини бръчици, които с течение на времето се задълбочават.

Индикации

  1. Белези от акне
  2. Белези от варицела
  3. Белези след травми
  4. Стрии и пигментации
  5. Следродилни белези

Подготовка преди манипулацията

Зоната на третиране се обработва с антисептични разтвори. При нужда се обезболява областта.

 

Същност на процедурата

 

Посредством накрайника се осъществяват убождания с различна дълбочина (от 0.5 до 2.5мм). Дълбочината на проникване се регулира и варира в зависимост от желаната зона на обработка. В рамките на една секунда се получават около 150 убождания. Благодарение на деликатната техника обаче дискомфортът е сведен до минимум. В зависимост от индикациите има възможност за използване на различни накрайници с различен брой игли.
Медицински-микронийдлинг-колагенотерапия-hialuronowa-kiselina-цени-в-софия

Накрайникът е снабден с малък резервоар и позволява в зоната на микроубожданията да бъдат аплицирани активни вещества, които през получените каналчета достигат вътрешността на кожата :

  • Хиалуронова киселина. Може да се въвежда чрез редица биоревитализиращи продукти. Използва се при отпусната кожа, бръчки, белези от акне, стрии, оформяне на контура на лицето и др.
  • PRP – Platelet Rich Plasma. При процедурата се взема собствена кръв от пациента, която се центрофугира, за да се отдели плазмата и тя, смесена по специфичен начин с други агенти (хиалуронова киселина, например) се въвежда при процедурата по микронийдлинг –  обикновено лице, шия и деколте. Подобрява се цвета, текстурата и цялостното състояние на кожата. Растежните фактори от собствената кръв се използват  за стимулиране на колагена на кожата, кератина на косъма и производството на хиалуронова киселина. Това кара кожата да изглежда млада и свежа. Използва се венозна кръв, взета подобно на тази за рутинни изследвания, от вена на предмишницата (ръката). Чрез центрофугиране се отделя плазмата от еритроцитната маса. Получената плазма се въвежда в накрайника за микронийдлинг и се въвежда при микроубожданията. Често PRP се въвежда заедно с продукти, съдържащи хиалуронова киселина.
  • Изсветляващи агенти.  Въвеждат се с цел получаване на т. нар. „озаряващ ефект“ – изсветляване на тена и получаване на по-младежки вид.

 

Какво да очаквате след процедурата ?

Очаква се зачервяване на кожата – подобно на слънчево изгаряне, което преминава в рамките на един-два дни. Зачервяването драстично намалява още на следващия ден. На лице е повишена чувствителност и чувство за „протриване“ в третираната зона. Специално създадени са продукти за след микронийдлинг – маски, кремове, серуми. Те значително облекчават дискомфорта, подобряват еластичността на кожата и са друг източник на активни вещества. Не е препоръчително излагане на пряка слънчева светлина в рамките на 2-3 дни след манипулацията, като е задължително нанасяне на слънцезащитни продукти през целия курс на лечение. Нанасянето на грим също трябва да бъде избягвано преди отшумяване на симптомите.
 

Процедури

Целият курс на лечение може да варира в 3-6 процедури в зависимост от конкретния случай. Те се провеждат през 3-4 седмичен интервал.

Научете още за зъболекар

​Резултати


Осезаеми промени за „стягане“ и повишена еластичност на кожата се забелязват още в първите дни след началните процедури. Видими резултати се наблюдават 4-6 седмици след последната манипулация. Шест месеца след последната процедура колагеновата продукция е увеличена с 400% .

  Медицински-микронийдлинг-колагенотерапия-hialuronowa-kiselina-цени-в-софия   Медицински-микронийдлинг-колагенотерапия-hialuronowa-kiselina-цени-в-софия  Медицински-микронийдлинг-колагенотерапия-hialuronowa-kiselina-цени-в-софия
Оценка
обаждане запитване