Дигитален дизайн на усмивката - Digital Smile Design (DSD)

Дигиталният дизайн на усмивката DSD (от английския Digital Smile Design) е най-новата концепция в естетичната стоматология, която позволява на лекаря още преди да e започнaло лечението, дигитално да планира и презентира дизайн според естетическите, функционални и емоционални желания на пациента.
Дигитален_дизайн_на_усмивката_Digital_Smile_Design_DSD

​Предимства от използването на DSD

С помощта на софтуер, зъболекарят планира лечението. Получените резултати са с максимална точност и съответстват на естествените биологични равнини и извивки като по този начин се постига оптимален външен вид и функционалност на бъдещите зъби или конструкции.
Пациентът е ко-дизайнер на неговата усмивка. На етапа на планиране лекарят взема в предвид целите, желанията и очакванията му от бъдещата усмивка. По този начин, още преди да започне лечението, той може да види предварителен вариант на бъдещата си усмивка, да оцени естетическия резултат и, ако е необходимо, да изрази желанията си по отношение на формата, размера и цвета на зъбите.
Използването на интердисциплинарен подход (цял екип от специалисти участва в процеса на лечение) и ефективен комуникационен протокол с лабораторията, позволяват постигане на идеални резултати от лечението.

​Етапи на лечение с помощта на DSD концепцията

  • Етап 1 - диагностика. При консултацията лекарят провежда преглед и съставя план на лечение, като взема предвид всички желания и искания по отношение на бъдещия дизайн.
  • Етап 2 - фотосесия. Лекарят прави фото и видео заснемане на пациента с професионална камера под различни ъгли (включително интраорална) според работния протокол.
  • Етап 3 - цифрово моделиране на усмивката. Получените цифрови снимки се интегрират в специален софтуер. Анализират се естетическите параметри на лицето, зъбите, устните, тяхната форма и положение. При необходимост лекарят може да промени размера на зъбите, положението и цвета им, да оформи естетически оптимален вариант на усмивката за пациента.
  • Етап 4 - моделиране на восъчни зъби ( wax up ). Според резултатите, получени от планирането, зъботехникът създава восъчен модел на зъбите. С помощта на силиконов ключ този дизайн се прехвърля в устната кухина. На този етап пациентът може да оцени планирания резултат. Ако е необходимо, според желанията му, могат да се направят определени корекции.
  • Етап 5 – реализиране на планираното лечение.


Прилагането на концепцията за дигитален дизайн на усмивката (DSD) оптимизира процеса на лечение, като свежда до минимум възможността от несъответствие между очакванията и естетичния резултат, получен по време на лечението.
 
С помощта на професионално фото оборудване и съвременни компютърни технологии се събира информация, която е на разположение на различни специалисти, които заедно решават възможните методи на лечение за всеки човек.
Използвайки снимки с висока разделителна способност и видеоклипове на пациенти, може да се разбере по-подробно връзката между устните, зъбите, венците, както и самото лице, когато се движи. Зениците и разстоянието между тях, положението на устните ъгли и симетрията на лицето също се вземат предвид. Извършват се редица математически измервания, за да се провери симетрията и пропорцията на лицето и зъбите, след което процесът на проектиране продължава. В зъботехническа лаборатория цялата тази цифрова информация  се реализира в триизмерен восъчен модел и се представя на пациента. 
Виртуалното симулиране на различни планове за лечение, позволява на пациента да обсъди и да избере плана, който най-много му харесва.
 
Предимството на метода Digital Smile Design (DSD) е предвидимостта, тоест преди той да се подложи на някаква дентална интервенция, той вижда какъв ще бъде крайният резултат и може да го обсъди със зъболекаря или дори да го промени ако нещо го смущава. Друго предимство на концепцията на DSD е подобрената комуникация между пациент - лекар, както и лекар – зъботехническа лаборатория. Лечението започва едва след подробен и точен анализ и визуализация на крайните резултати, одобрени от пациента.

 

 

Къде да може намерите специалисти, които работят с дигитален дизайн на усмивката - DSD ?

Ако имате нужда от естетична корекция на Вашата усмивка и търсите специалисти, които да Ви помогнат, не се колебайте да ни потърсите и насрочите консултация в стоматологичен център България Дент. 
Когато ни посетите, нашите зъболекари ще проведат обстоен клиничен преглед и ще обсъдят с Вас различни естетични варианти за подобряване на усмивката Ви. След като се спрете на най-добрият за Вас вариант, д-р Николаев ще направи цифрово фото и видео заснемане на вашето лице и съзъбие, както и рентгенови снимки ако е необходимо. След това тази информация ще бъде прехвърлена в специален софтуер, наречен Digital Smile Design, който ще ни помогне да подготвим Вашият индивидуален план на лечение. В края на този етап ще Ви покажем и дигитално изображение на това как бихте изглеждали след лечението. Веднага след като одобрите предложения дизайн, ние ще направим триизмерен восъчен модел (wax up), който ще го възпроизведе и ще бъде използван като модел.

Научете още за зъболекар


Независимо дали се намирате в гр.София или в друго населено място, ще се радваме да се видим. Свържете се с нас на посочените телефони 02/ 854 8016 и 0879/ 209 691 или  заповядайте в клиниката ни на адрес гр.София, кв. Манастирски ливади - запад, ул. „Пирин“ 81 - партер. 
Очакваме Ви !
Оценка
обаждане запитване