Колко често трябва да се ходи на зъболекар

Истината е, че повечето хора посещават зъболекар само когато се появи проблем със зъбите им. За съжаление, въпреки огромното развитие на денталната медицина през последните години, все още много хора изпитват неистов страх от предстоящата интервенция, поради което отлагат или не посещават зъболекар навреме. Причина за това в голяма част от случаите е страхът, придобит в ранното детство, когато зъболечението лечението със сигурност е било съпътствано от болка и дискомфорт.
В наши дни денталната медицина е претърпяла сериозно развитие във всички нейни специалности, но въпреки това, за съжаление само малка част от хората запазват час за профилактика и преглед. Най-често причината за  посещение е дискомфорт в устната кухина, паднала или счупена пломба, кървящи венци или постоянна и нетърпима болка в зъба. Мнозина смятат, че ако зъбите не болят, то посещението при стоматолог е загуба на време и финансови средства. Всъщност навикът да  се ходи на зъболекар едва в последния момент значително усложнява процеса на лечение, увеличава не само неговата продължителност, но и цената, а понякога е напълно невъзможно да се проведе лечение, което респективно води  до загуба на зъби. Освен това състоянието на нашите зъби влияе върху здравето на целия организъм като цяло и може да доведе до влошаване на общото благосъстояние.
Почти всички заболявания на устната кухина протичат в хронична форма, което означава - неусетно. Може дори да не сте наясно с появата на кариес или пародонтит и само навременното изследване ще разкрие заболяването в ранния му стадий. За пациента това е не само бързо и успешно решение на проблема, но и  гаранция за запазване на собствените  му зъби и значителна икономия на пари и време.
 

Колко често трябва да посещаваме зъболекар?

Няма универсален отговор на този въпрос. Честотата на посещенията се определя индивидуално от лекуващия дентален лекар и зависи от състоянието на зъбите и венците. Тя може да варира в зависимост от общото ви здравословно състояние и други обстоятелства, като бременност.
Стандартната схема, която мнозина зъболекари препоръчват е два пъти годишно. Въпреки това, при наличие на пародонтални  заболявания или съпътстващи патологии, броят на посещенията се увеличава и е редно да се ходи на преглед на всеки три месеца. Подобна схема е препоръчителна и за деца. Редовните посещения при един и същи детски стоматолог позволяват на децата да свикнат с него и да го възприемат без притеснение и страх, нещо повече лекарят им става личен приятел. В бъдеще това ще намали тревожността на пациента и той ще възприема посещенията при стоматолог като необходимост и бих казал задължение към собственото си здраве. 
Колкото и добре да се грижите за зъбите, екипът на България Дент препоръчва  професионално почистване на зъбен камък и налепи да се извърва два пъти, като минимум един път годишно, което ще Ви гарантира много добро орално здраве както на венците, така и на зъбите Ви.

Какво се случва по време на един рутинен преглед ?

По правило приемът не отнема много време: лекарят изследва устната кухина, при нужда предписва допълнителни прегледи, например, рентгенова снимка, а може също да предложи професионално почистване на зъбите  ако е необходимо. При последващи прегледи лекарят  може да Ви даде препоръки за допълнителни дентални грижи и средства, които да подобрят личната оралната хигиената при небходимост.
 

Кога трябва да започнат посещенията при зъболекар ?

Посещавайки зъболекар от ранна детска възраст, детето Ви ще се научи да приема това за необходимост. Зъболекарите съветват да планирате първото посещение между появата на първия зъб и достигането на едногодишна възраст. Редовните прегледи са не само ключа за здравето на зъбите и венците на вашето дете, но също така ще му позволят да свикне с обстановката в денталния кабинет и лекарските инструменти, които често плашат младите пациенти.
В заключение искам да кажа, че с редовните Ви  посещения при зъболекар, Вие давате добър пример за децата си, които от ранна възраст ще помнят, че постоянната грижа за зъбите и венците е необходима за поддържане на здравето на устната кухина през целия живот.
Също така е важно да отбележим, че редовните превантивни прегледи в стоматологичен център BULGARIADENT са напълно безплатни за пациентите ни. Нашите лекари винаги ще се радват да Ви видят при бъдеща среща.

Научете още за зъболекар

обаждане запитване