Предимства на зъбното имплантиране

Предимства на зъбното имплантиране


Ако Вие сте загрижени за своето здраве и външния си вид, то при загуба на зъб неизбежно Ви се появява въпрос, как да го заместите…
Към днешна дата съществуват два варианта : протезиране с мост върху съседни зъби или поставяне на зъбен имплант.
Мост – монолитна конструкция, за фиксирането на която, се изпиляват два или повече съседни на дефекта зъби.
Зъбен имплант – титаниев винт, абсолютен аналог на зъбния корен, който се имплантира в челюстната кост на мястото на липсващия зъб. Протезира се с коронка или мост при по-голям брой липсващи зъби.
  • При поставяне на имплант, съседните зъби не се въвличат във възстановителния процес. Не се  изпиляват здрави зъбни тъкани, не се стига до депулпиране ( умъртвяване) на зъбите, не се съкращава техния „живот“ в устата. Зъбите остават напълно интактни.
  • Често срещана ситуация при протезиране с мостова конструкция се явява недостатъчната херметичност на залепването. Незабелязано за пациента под короната, в пространството между зъба и нея, започват да попадат и задържат хранителни частици, осигуряващи чудесна хранителна среда за кариесогенните бактерии в устата. Постепенно на това място започва кариозен процес, който прониква в дълбочина. Ако бъде забелязан навреме, кариеса може да бъде почистен, а мостовата конструкция подменена. Но ако процеса остане незабелязан, пулпата (нерва) на зъба  се инфектира. Налага се зъба да бъде умъртвен, а в по-тежки случаи и изваден. Безкрайно да се подменя конструкцията за съжаление е невъзможно – рано или късно настъпва декомпенсация на опорните зъби и необходимост те да бъдат извадени.
  • В много случаи от нашата практика, нови и не толкова нови зъбни конструкции е трябвало да бъдат сваляни, а зъбите ендодонтски лекувани. Причина за това е агресивното изпиляване на твърдите зъбни тъкани за осигуряване на обем на бъдещата конструкция. В много случаи този физически акт и следващите етапи на вземане на отпечатък и циментиране водят до травмиране на нерва, а в последствие и до неговата девитализация, периодонтити, затворени гангрени и т.н.
  • Мостовите конструкции влияят негативно не само на опорните зъби (пренатоварват ги), но и на цялата зъбна редица и на срещуположните от другата челюст зъби. С времето опорните зъби се разклащат, съседните мигрират, а срещуположните се изтриват от по-твърдата и матово разграпавена керамика.
  • В някои случаи след протезиране с мост, поради липса на натоварване и функция, започва костна резорбция в областта на липсващия зъб .
  • При по-голям брой липсващи зъби последствията във времето стават по-мащабни и забележими. Афункционалната атрофия на челюстта води до нейната промяна във всички проекции – редуцира се долната трета на височината на лицето, променят се меките тъкани и лицето придобива „старчески вид“.
  • След известно време, в резултат на отдръпването на венечния ръб, практически винаги шийките на мостовите конструкции се оголват. При това естетически нещата също се променят – появява се сивкав тъмен оттенък, издаващ неестествения вид на венечната лигавица и на протетичната конструкция.Много от усложненията след фиксиране на мостовата конструкция са следствие от естествени процеси и не винаги професионализма на стоматолога протезист може да повлияе върху тях. Поради това, преди да пристъпите към лечение с мост, трябва да бъдете подготвени за тези последствия.
При избор на лечение с имплант, нещата стоят коренно различно.
Качественото лечение зависи най-вече от професионализма  и квалификацията на имплантолога и протезиста. Редовните профилактични посещения ще предпазят пациента от развитие на усложнения, а появилите се, ще бъдат отстрнени навреме и без последствия.
В заключение искаме да отбележим, че ние не отричаме категорично концепцията за протезиране с мостови конструкции. Но майте в предвид, прогреса в медицината е огромен, всеки ден нещата се променят, както и в живота. С времето този подход придобива все повече минуси и отстъпва пред лечението с импланти.
Много от зъболекарите в нашата държава продължават да използват мостовите конструкции като пръв избор и до ден днешен. Вероятно е свързано с това, че не всеки от тях се движи в крак с развитието на новите технологии и тенденции в съвременната дентална медицина. Други дори не желаят. Пациентите остават с погрешно впечатление и недоинформирани. В крайна сметка разходите, времето и главоболията,  прекарани през годините не струват повече от най- правилното и най-доброто лечение.
 
обаждане запитване