Предимства на зъбното имплантиране

В тази статия ние подробно ще разгледаме предимствата на зъбното имплантиране, както и ще засегнем и темата за недостатъците на това лечение.

Ако Вие сте загрижени за своето здраве и външния си вид, то при загуба на зъб неизбежно Ви се появява въпрос, как да го заместите…

Към днешна дата съществуват два варианта: протезиране с мост върху съседни зъби или слагане на зъбен имплант.

Мост – монолитна конструкция, за фиксирането на която се изпиляват два или повече съседни на дефекта зъби.

Зъбен имплант – титаниев винт, аналог на зъбния корен, който се имплантира в челюстната кост на мястото на липсващия зъб. Протезира се с коронка или мост при по-голям брой липсващи зъби.
Предимствата на зъбните импланти и недостатъците на мостовите конструкции са следните:

 1. При поставяне на имплант, съседните зъби не се въвличат във възстановителния процес. Не се изпиляват здрави зъбни тъкани, не се стига до депулпиране (умъртвяване) на зъбите и не се съкращава техния „живот“ в устата. Зъбите остават напълно интактни.
 2. Често срещана ситуация при протезиране с мостова конструкция се явява недостатъчната херметичност на залепването. Незабелязано за пациента под короната, в пространството между зъба и нея, започват да попадат и задържат хранителни частици, осигуряващи чудесна хранителна среда за кариесогенните бактерии в устата. Постепенно на това място започва кариозен процес, който прониква в дълбочина. Ако бъде забелязан навреме, кариеса може да бъде почистен, а мостовата конструкция подменена. Но ако процеса остане незабелязан, пулпата (нерва) на зъба се инфектира. Налага се зъба да бъде умъртвен, а в по-тежки случаи и изваден. Безкрайно да се подменя конструкцията за съжаление е невъзможно – рано или късно настъпва декомпенсация на опорните зъби и необходимост те да бъдат извадени.
 3. В много случаи от нашата практика, нови и не толкова нови зъбни конструкции е трябвало да бъдат сваляни, а зъбите ендодонтски лекувани. Причина за това е агресивното изпиляване на твърдите зъбни тъкани за осигуряване на обем на бъдещата конструкция. В много случаи този физически акт и следващите етапи на вземане на отпечатък и циментиране водят до травмиране на нерва, а в последствие и до неговата девитализация, периодонтити, затворени гангрени и т.н.
 4. Мостовите конструкции влияят негативно не само на опорните зъби (пренатоварват ги), но и на цялата зъбна редица и на срещуположните от другата челюст зъби. С времето опорните зъби се разклащат, съседните мигрират, а срещуположните се изтриват от по-твърдата и матово разграпавена керамика.
 5. В някои случаи след протезиране с мост, поради липса на натоварване и функция, започва костна резорбция в областта на липсващия зъб.
 6. При по-голям брой липсващи зъби последствията във времето стават по-мащабни и забележими. Афункционалната атрофия на челюстта води до нейната промяна във всички проекции – редуцира се долната трета на височината на лицето, променят се меките тъкани и лицето придобива „старчески вид“.
 7. След известно време, в резултат на отдръпването на венечния ръб, практически винаги шийките на мостовите конструкции се оголват. При това естетически нещата също се променят – появява се сивкав тъмен оттенък, издаващ неестествения вид на венечната лигавица и на протетичната конструкция.

Изводи за зъбното имплантиране

Много от усложненията след фиксиране на мостовата конструкция са следствие от естествени процеси и не винаги професионализма на стоматолога протезист може да повлияе върху тях. Поради това, преди да пристъпите към лечение с мост, трябва да бъдете подготвени за тези последствия.

При избор на лечение с имплант, нещата стоят коренно различно.

Качественото имплантологично лечение зависи най-вече от професионализма и квалификацията на имплантолога и протезиста. Редовните профилактични посещения ще предпазят пациента от развитие на усложнения, а появилите се, ще бъдат отстранени навреме и без последствия.

В заключение искаме да отбележим, че ние не отричаме категорично концепцията за протезиране с мостови конструкции. Но имайте предвид, прогреса в медицината е огромен, всеки ден нещата се променят, както и в живота. С времето този подход придобива все повече минуси и отстъпва пред лечението с импланти и неговите предимства.

Много от зъболекарите в нашата държава продължават да използват мостовите конструкции като пръв избор и до ден днешен. Вероятно е свързано с това, че не всеки от тях се движи в крак с развитието на новите технологии и тенденции в съвременната дентална медицина. Други дори не желаят. Пациентите остават с погрешно впечатление и недоинформирани. В крайна сметка разходите, времето и главоболията, прекарани през годините не струват повече от най-правилното и най-доброто лечение.

Плюсове и минуси на имплантологичното лечение

Зъбното имплантиране е много коментирана тема. Едно от основните предимства на изкуствените зъби върху импланти е, че изглеждат и функционират по същия начин като естествените зъби. В интернет има хиляди статии по тази тема. Милиони пациенти предпочетоха лечение със зъбни импланти и виждат всичките им предимства върху себе си.

Въпреки това, много пациенти все още се поддават на заблуждения и некоректни коментари. Поради незнание, те се страхуват да се доверят на най-добрия метод за възстановяване на загубени зъби, затова предпочитат протезни или мостови конструкции. Желанието на нас лекарите от BulgariaDent е да подчертаем предимствата и недостатъците на имплантологичното лечение, така че всеки пациент да може да вземе своето информирано решение.

Предимства на зъбното имплантиране

Eто 10 аргумента да предпочетете зъбните импланти за възстановяване на липсващи зъби:

 1. Бяла естетика - изкуствените зъби имитират изключително добре цвета и формата на естествените зъби и рядко могат да бъдат разпознати от останалите. Подвижните протези се различават от естествените зъби и разликата е видима с просто око.
 2. Усещане - пациентите изключително бързо свикват със зъбните импланти. Само след няколко дни те престават да ги чувстват като чуждо тяло, което е едно от предимствата на имплантацията. И "най - съвършенните" подвижни протези остават винаги чужди конструкции в устата.
 3. Розова естетика - своевременното зъбно имплантиране успява напълно да съхрани естествения цвят, структура и контур на венечната тъкан. Фабрични или индивидуални гингивооформители перфектно оформят венечната папила. И мостовете и подвижните протези променят контура на венците.
 4. Запазване на челюстната кост - зъбните импланти осигуряват оптимално ниво на физическо натоварване върху костта, което я предпазва от афункционална атрофия. Нито мостовете, нито протезите успяват да съхранят костта във времето. Загубата на кост и меките тъкани е прогресивна.
 5. Хранене - с помощта на зъбите, след интеграция на имплантите, можете да дъвчете всякаква храна, без ограничения и дискомфорт. Конструкциите са стабилно фиксирани, без риск от падане, или преобръщане. Подвижните протези не винаги са стабилни, могат да паднат дори докато говорите или кихнете.
 6. Съхранение на здравето в устната кухина - поставянето на зъбни импланти съхранява естествените зъби. Не се налага те да бъдат изпилявани, респективно увреждани и в крайна сметка загубени. Мостовете и протезите задържат зъбна плака, формират се кариеси и други усложнения, локален гингивит и лош дъх.
 7. Преживяемост - ТОП производителите дават доживотни гаранции за техните импланти. При правилно поставяне и адекватна устна хигиена, те могат да се ползват цял живот. Короната върху импланта не трябва да се сменя по-често от 10 години. Подвижните протези се налага да се подменят през 5 години, за да поддържат добър вакуум и относителна стабилност.
 8. Орална хигиена - изкуствените зъби се нуждаят от същата грижа като естествените. 2 пъти дневно четкане на зъбите, зъбен душ, вода за уста, конци за зъби. Нямате нужда да сваляте конструкцията, да я държите в чаша с дезинфекциращи таблетки. Мостовите конструкции не могат да се подържат достатъчно добре, поради това и усложненията и последствията са толкова тежки.
 9. Функционалност - с помощта на имплантите можем напълно да възстановим както естетиката, така и дъвкателната функция. Ако всички зъби са загубени, имплантите са единствената алтернатива на подвижната протеза.
 10. Превенция - зъбните импланти по никакъв начин не нарушават стабилността на съседните зъби. Мостовите конструкции и протезите ползват естествените зъби за опора, във времето настъпва декомпенсация - зъбите се пренатоварват, разклащат, развиват травматична загуба на кост и гингивални рецесии около тях.

Недостатъци на зъбното имплантиране

Въпреки постоянното развитие на техниката и методологията, непрекъснатото усъвършенстване на имплантологичните системи и многото предимства, зъбното имплантиране си има своите недостатъци. И ние от BulgariaDent ще ги посочим.

 1. Противопоказания - за съжаление имплантологичното лечение не е винаги възможно. Има редица противопоказания, които не позволяват да се извърши хирургична интервенция или биха компрометирали успешната интеграция на имплантите. За радост, част от тях са временни и след корекция на някои показатели, навици или здравословно състояние, можете да се възползвате от това лечение.
 2. Инвазивна хирургична интервенция - не винаги може да се постави имплант минимално инвазивно и за кратко оперативно време. Понякога са налице големи дефицити на кост, на меки тъкани. Това изисква предварителна хирургична подготовка за увеличаване на обема им - костна и мекотъканна аугментация, повдигане на синусите.
 3. Възстановяване - необходимо е постоперативно време за заздравяването на хирургичната рана, както и време за интеграция на зъбния имплант в костната тъкан (остеоинтеграция). По време на възстановителния период пациентът изпитва известен дискомфорт, налага се да спазва някои ограничения и да следва препоръките на имплантолога си, да приема медикаменти.
 4. Рискове - както всяко друго лечение, имплантацията има статистически процент на неуспех - от 1 до 4%. Могат да възникнат усложнения след поставянето на зъбните импланти. Освен това има риск от инфекция и възпаление след операцията. Алергията към титан е много рядка.
 5. Разходи - в краткосрочен план цената на имплантологичното лечение е по-висока, в сравнение с другите методи на протезиране. Но в дългосрочен, категорично по-ниска, при това пациента остава с напълно запазени естествени зъби и несравним комфорт на хранене, увереност и самочувствие.

Къде да ни откриете?

Ако все още се чудите и се двуумите дали да изберете имплантологично лечение или не, екипът на BulgariaDent с радост ще Ви обясни за всички предимства на зъбните импланти и протезирането върху тях. Ще Ви разясним възможните техники на имплантиране и ще Ви препоръчаме най-подходящото за Вас лечение.

Дентална клиника BulgariaDent се намира в гр.София, кв.Манастирски ливади, на ул.“Пирин“ 81, партер. Независимо дали се намирате в гр.София или в друго населено място, ще се радваме да Ви помогнем. Свържете се с нас сега на посочените телефони или ни изпратете запитване чрез контактната форма.

Оценка
обаждане запитване