Предимства на зъбното имплантиране

Предимства на зъбното имплантиране

В тази статия ние подробно ще разгледаме предимствата на зъбното имплантиране, както и ще засегнем и темата за недостатъците на това лечение.

Ако Вие сте загрижени за своето здраве и външния си вид, то при загуба на зъб неизбежно Ви се появява въпрос, как да го заместите…
Към днешна дата съществуват два варианта : протезиране с мост върху съседни зъби или слагане на зъбен имплант.
Мост – монолитна конструкция, за фиксирането на която се изпиляват два или повече съседни на дефекта зъби.
Зъбен имплант – титаниев винт, аналог на зъбния корен, който се имплантира в челюстната кост на мястото на липсващия зъб. Протезира се с коронка или мост при по-голям брой липсващи зъби.
 • При поставяне на имплант, съседните зъби не се въвличат във възстановителния процес. Не се  изпиляват здрави зъбни тъкани, не се стига до депулпиране ( умъртвяване) на зъбите, не се съкращава техния „живот“ в устата. Зъбите остават напълно интактни.
 • Често срещана ситуация при протезиране с мостова конструкция се явява недостатъчната херметичност на залепването. Незабелязано за пациента под короната, в пространството между зъба и нея, започват да попадат и задържат хранителни частици, осигуряващи чудесна хранителна среда за кариесогенните бактерии в устата. Постепенно на това място започва кариозен процес, който прониква в дълбочина. Ако бъде забелязан навреме, кариеса може да бъде почистен, а мостовата конструкция подменена. Но ако процеса остане незабелязан, пулпата (нерва) на зъба  се инфектира. Налага се зъба да бъде умъртвен, а в по-тежки случаи и изваден. Безкрайно да се подменя конструкцията за съжаление е невъзможно – рано или късно настъпва декомпенсация на опорните зъби и необходимост те да бъдат извадени.
 • В много случаи от нашата практика, нови и не толкова нови зъбни конструкции е трябвало да бъдат сваляни, а зъбите ендодонтски лекувани. Причина за това е агресивното изпиляване на твърдите зъбни тъкани за осигуряване на обем на бъдещата конструкция. В много случаи този физически акт и следващите етапи на вземане на отпечатък и циментиране водят до травмиране на нерва, а в последствие и до неговата девитализация, периодонтити, затворени гангрени и т.н.
 • Мостовите конструкции влияят негативно не само на опорните зъби (пренатоварват ги), но и на цялата зъбна редица и на срещуположните от другата челюст зъби. С времето опорните зъби се разклащат, съседните мигрират, а срещуположните се изтриват от по-твърдата и матово разграпавена керамика.
 • В някои случаи след протезиране с мост, поради липса на натоварване и функция, започва костна резорбция в областта на липсващия зъб .
 • При по-голям брой липсващи зъби последствията във времето стават по-мащабни и забележими. Афункционалната атрофия на челюстта води до нейната промяна във всички проекции – редуцира се долната трета на височината на лицето, променят се меките тъкани и лицето придобива „старчески вид“.
 • След известно време, в резултат на отдръпването на венечния ръб, практически винаги шийките на мостовите конструкции се оголват. При това естетически нещата също се променят – появява се сивкав тъмен оттенък, издаващ неестествения вид на венечната лигавица и на протетичната конструкция.Много от усложненията след фиксиране на мостовата конструкция са следствие от естествени процеси и не винаги професионализма на стоматолога протезист може да повлияе върху тях. Поради това, преди да пристъпите към лечение с мост, трябва да бъдете подготвени за тези последствия.
При избор на лечение с имплант, нещата стоят коренно различно.
Качественото имплантологично лечение зависи най-вече от професионализма  и квалификацията на имплантолога и протезиста. Редовните профилактични посещения ще предпазят пациента от развитие на усложнения, а появилите се, ще бъдат отстранени навреме и без последствия.
В заключение искаме да отбележим, че ние не отричаме категорично концепцията за протезиране с мостови конструкции. Но имайте в предвид, прогреса в медицината е огромен, всеки ден нещата се променят, както и в живота. С времето този подход придобива все повече минуси и отстъпва пред лечението с импланти.
Много от зъболекарите в нашата държава продължават да използват мостовите конструкции като пръв избор и до ден днешен. Вероятно е свързано с това, че не всеки от тях се движи в крак с развитието на новите технологии и тенденции в съвременната дентална медицина. Други дори не желаят. Пациентите остават с погрешно впечатление и недоинформирани. В крайна сметка разходите, времето и главоболията,  прекарани през годините не струват повече от най- правилното и най-доброто лечение.
 

Плюсове и минуси на имплантологичното лечение

Зъбното имплантиране е много коментирана тема. Изкуствените зъби върху импланти изглеждат и функционират по същия начин като естествените зъби. В интернет има хиляди статии по тази тема. Милиони пациенти предпочетоха лечение със зъбни импланти и виждат всичките им предимства върху себе си.
Въпреки това, много пациенти все още се поддават на заблуждения и некоректни коментари. Поради незнание, те се страхуват да се доверят най-добрия метод за възстановяване на загубени зъби, затова предпочитат протезни или мостови конструкции. Желанието на нас лекарите от BulgariaDent е да подчертаем предимствата и недостатъците на имплантологичното лечение, така че всеки пациент да може да вземе своето информирано решение.

Плюсове от зъбното имплантиране - ето 10 аргумента да предпочетете зъбните импланти за възстановяване на липсващи зъби :
 • Бяла естетика

Изкуствените зъби имитират изключително добре цвета и формата на естествените зъби и рядко могат да бъдат разпознати от останалите. Подвижните протези се различават от естествените зъби и разликата е видима с просто око.
 • Усещане

Пациентите изключително бързо свикват със зъбните импланти. Само след няколко дни те престават да ги чувстват като чуждо тяло, което е едно от предимствата на имплантацията. И "най - съвършенните" подвижни протези остават винаги чужди конструкции в устата.
 • Розова естетика

Своевременното зъбно имплантиране успява напълно да съхрани естествения цвят, структура и контур на венечната тъкан. Фабрични или индивидуални гингивооформители перфектно оформят венечната папила. И мостовете и подвижните протези променят контура на венците.
 • Запазване на челюстната кост

Зъбните импланти осигуряват оптимално ниво на физическо натоварване върху костта, което я предпазва от афункционална атрофия. Нито мостовете, нито протезите успяват да съхранят костта във времето,  загубата на кост и меките тъкани е прогресивна.
 • Хранене

С помощта на зъбите, след интеграция на имплантите, можете да дъвчете всякаква храна, без ограничения и дискомфорт. Конструкциите са стабилно фиксирани, без риск от падане, или преобръщане.  Подвижните протези не винаги са стабилни, могат да паднат дори докато говорите или кихнете.
 • Съхранение на здравето в устната кухина

Поставянето на зъбни импланти съхранява естествените зъби. Не се налага те да бъдат изпилявани, респективно увреждани и в крайна сметка загубени. Мостовете и протезите задържат зъбна плака, формират се кариеси и други усложнения, локален гингивит и лош дъх.
 • Преживяемост

ТОП производителите дават доживотни гаранции за техните импланти. При правилно поставяне и адекватна устна хигиена, те могат да се ползват цял ​​живот. Короната върху импланта не трябва да се сменя по-често от 10 години. Подвижните протези се налага да се подменят през 5 години, за да поддържат добър вакуум и относителна стабилност.
 • Орална хигиена

Изкуствените зъби се нуждаят от същата грижа като естествените. 2 пъти дневно четкане на зъбите, зъбен душ , вода за уста, конци за зъби. Нямате нужда да сваляте конструкцията, да я държите в чаша с дезинфекциращи таблетки. Мостовите конструкции не могат да се подържат достатъчно добре, поради това и усложненията и последствията са толкова тежки.
 • Функционалност

С помощта на имплантите можем напълно да възстановим както естетиката, така и дъвкателната функция. Ако всички зъби са загубени, имплантите са единствената алтернатива на подвижната протеза.
 • Превенция

Зъбните импланти по никакъв начин не нарушават стабилността на съседните зъби. Мостовите конструкции и протезите ползват естествените зъби за опора, във времето настъпва декомпенсация - зъбите се пренатоварват, разклащат, развиват травматична загуба на кост  и гингивални рецесии около тях.

Минуси на зъбното имплантира

Въпреки постоянното развитие на техниката и методологията, непрекъснатото усъвършенстване на имплантологичните системи, зъбното имплантиране си има своите недостатъци. И ние от BulgariaDent ще ги посочим.
 • Противопоказания

За съжаление имплантологичното лечение не е винаги възможно. Има редица противопоказания, които не позволяват да се извърши хирургична интервенция или биха компрометирали успешната интеграция на имплантите. За радост, част от тях са временни и след корекция на някои показатели, навици или здравословно състояние, можете да се възползвате от това лечение. 
 • Инвазивна хирургична интервенция
Не винаги може да се постави имплант минимално инвазивно и за кратко оперативно време. Понякога са налице големи дефицити на кост, на меки тъкани. Това изисква предварителна хирургична подготовка за увеличаване на обема им - костна и мекотъканна аугментация, повдигане на синусите.
 • Възстановяване
Необходимо е постоперативно време за заздравяването на хирургичната рана, както и време за интеграция на зъбния имплант в костната тъкан (остеоинтеграция). По време на възстановителния период пациентът изпитва известен дискомфорт, налага се да спазва някои ограничения и да следва препоръките на имплантолога си, да приема медикаменти.
 • Рискове
Както всяко друго лечение, имплантацията има статистически процент на неуспех - от 1 до 4%. Могат да възникнат усложнения след поставянето на зъбните импланти. Освен това има риск от инфекция и възпаление след операцията. Алергията към титан е много рядка.
 • Разходи
В краткосрочен план цената на имплантологичното лечение  е по-висока, в сравнение с другите методи на протезиране. Но в дългосрочен, категорично по-ниска, при това пациента остава с напълно запазени естествени зъби и несравним комфорт на хранене, увереност и самочувствие. 

Къде се намираме ?

Ако все още се чудите и се двуумите дали да изберете имплантологично лечение или не, екипът на BulgariaDent с радост ще Ви обясни за всички за предимствата на зъбните импланти и протезирането върху тях, ще ви разясним възможните техники на имплантиране и ще Ви препоръчаме най-подходящото за Вас лечение.
Дентална клиника BulgariaDent се намира в гр.София, кв.Манастирски ливади, на ул.“Пирин“ 81, партер. Независимо дали се намирате в гр.София или в друго населено място, ще се радваме да Ви помогнем. Свържете се с нас сега на посочените телефони 02/ 854-8016 и 0879/ 209-691 или заповядайте в нашата дентална клиника персонално.
Оценка
обаждане запитване