Подготовката за имплантиране

Зъбното имплантиране е сложна процедура, която изисква максимално внимание и концентрация от всички - както от пациента, така и от лекаря. За да намалим вероятността от неприятни и понякога опасни последици, трябва да се подготвите добре за предстоящото лечение. Ние от BulgariaDent сме Ви подготвили няколко препоръки как да подходите в деня преди имплантирането, какво трябва да имате у дома, когато се върнете.

Подготовката за имплантиране включва ред диагностични образни, лабораторни и клинични изследвания, техния анализ, а понякога и предшестващи оралната хирургия свързани с увеличаване на кост и меки тъкани около бъдещия имплант.

  1. Консултация, диагностика и анализ;
  2. Лечение на зъбите и периодонталните тъкани, мотивация за безупречна орална хигиена;
  3. Установяване на показания и противопоказания за бъдещата интервенция.

Първи етап на подготовка: Консултация, диагностика и анализ.

След като се ориентирате към лечение с импланти е необходимо да направите консултация със специалист имплантолог в избрана от Вас клиника. Днес в повечето стоматологични центрове може да се срещнете с такъв специалист, да разясните Вашия проблем и желанието Ви за имплантологично лечение, да се запознаете с доктора занимаващ се тази дейност, да намерите обща гледна точка, както и да добиете представа за стойността на лечението, примерни решения на проблема и да Ви се изготви план на лечение.

Стандартният пакет изследвания, които ние препоръчваме на пациентите си са панорамна рентгенография, лабораторни изследвания на кръв и урина, консултация със специалист за провеждане на такава интервенция при хронични респираторни, кръвни, сърдечно-съдови, алергологични и ендокринни заболявания.

Подготовката за имплантиране винаги започва първо с консултация.

  • След като се спрете на екип и ориентировъчна дата за провеждане на имплантологично лечение, Ви назначаваме допълнително изследване - скенер - CBCT ( Cone Beam Computer Tomography). Това изследване е изключително важно както за пациента, така и за нашата работа. Позволява изключително прецизно да се планира бъдещото лечение. Посредством данните получени от него, можем да изберем правилния брой, размер, наклон и позиция на импланта, които да съответстват на позиционирането и правилното разпределение на натоварването на бъдещата протетичната конструкция върху него. След проведените изследвания, данните се анализират.
  • Подготовката продължава с вземане на отпечатъци на пациента. В зъботехническата лаборатория се изработва восъчен моделаж на бъдещата конструкция. Обсъждат се варианти за най-естетично и функционално решение на проблема. Планираната зъботехническа работа се обсъжда с пациента и след постигане на консенсус съвместната работа може да започне.

Втори етап на подготовка: Лечение на зъбите и периодонталните тъкани, мотивация за безупречна орална хигиена

Независимо колко зъба се планира да бъдат възстановени, е необходимо да се подготви цялата устна кухина. Препоръчително е пациента, който ще се подлага на зъбно имплантиране, да обърне сериозно внимание на кариозните зъби, задължително да се проведе кореново лечение на всички ендодонтско компрометирани зъби, почистване на зъбен камък, лечение на периодонтално заболяване, ако има такова и мотивация за добра орална хигиена - използване на правилна четка, конец за зъби и антисептични разтвори. Това не само ще предпази зъбите от бъдещо тяхно увреждане, но и ще бъде много добра предпоставка за дълголетна преживяемост на импланта.

Много е важно да се елиминират всякакви възпалителни процеси, тъй като тяхното развитие се провокира от микроби и бактерии, които могат да проникнат в дупката и по този начин да причинят възпаление на тъканите около импланта. Ето защо устната кухина трябва да бъде възможно най-стерилна.

Трети етап на подготовка: Установяване на показания и противопоказания за зъбно имплантиране

Имплантологът трябва детайлно да събере информация за здравния статус на пациента - локален и общ. Да прецизира дали не са налични противопоказания за провеждане на лечението – временни или абсолютни. Анализирането на цялата информация (анамнеза и диагностични изследвания) е сигурният ключ към успеха.

Четвърти етап на подготовка: Фотодокументация

Прави се фотозаснемане на няколко кадъра с отворена и затворена уста, с и без усмивка, анфас и профил. Денталната фотодокументация е необходима не само за оценка на резултата преди и след зъбното имплантиране, но и за анализ и дигитално планиране на дизайна на бъдещата конструкция. Заснемането на такива кадри се извършва на два пъти - на етапа на подготовка преди зъбното имплантиране, както и след вземане на отпечатъци за изработването на конструкцията.

Препоръки за пациента

Kакво трябва да се направи преди посещението за поставяне на импланти?

 

И така, всички етапи на подготовка и планиране са преминати, датата за поставяне на имплантите е определена, остава само да поспите, да хапнете и да се настроите за бързо приключване на лечението, след което ще придобиете широка, красива усмивка и най-накрая ще можете да се храните без да се ограничавате. Дори с онези продукти, които наистина сте искали, а не само да ги прехвърляте в устата и преглъщате несдъвкани.

Моля, заредете телефона си, за да можете след операцията да се свържете с близките си и да поддържате връзка ако е необходима с Вашия зъболекар. Можете също да оставите телефона си на рецепцията - Ваши близки ще могат да се свържат задочно с Вас по всяко време.

Препоръчително е да пристигнете в клиниката 20-30 минути преди уговорения час. Моля, не закъснявайте, особено ако се планира седация. В рамките на един ден можем да правим няколко операции и между тях трябва да имаме време за подготовка на кабинетите, стерилизация и дезинфекция.

Предварително си пригответе леглото вкъщи за релакс, подгответе си интересни филми или любима музика :)

Уговорете час с имплантолог

Повече за подготовката и методи за поставяне на зъбни импланти, може да научите като уговорите час с имплантолог в BulgariaDent. Опитните ни специалисти ще препоръчат най-подходящия за Вас метод на дентално имплантиране, отчитайки резултатите от всички проведени изследвания. Високото качество на услугите и постигнатите резултати са гарантирани.

Разгледайте още за зъбни импланти

BulgariaDent се намира в гр.София, кв.Манастирски ливади, на ул.“Пирин“ 81, партер. Независимо дали се намирате в гр.София или в друго населено място, ще се радваме да Ви помогнем. Свържете се с нас сега на посочените телефони или заповядайте в нашия имплантологичен център.

Оценка
обаждане запитване