Неснемаемо протезиране върху импланти

Основно правило при възстановяване на липсващи зъби е да се пресъздаде хармонията между естетиката и функцията на зъбните редици. Протезирането е изключително важен и отговорен етап за бъдещия живот на конструкцията в устата. При правилно планиране и позициониране на имплантите, протезирането е предсказуемо и максимално улеснено, както за стоматолога, който протезира, така и за зъботехническата лаборатория.
Неснемаемото протезиране върху импланти е съвкупност от дейности, свързани с  фиксиране на коронкова или мостова конструкция върху интегрирани в костта импланти. Сроковете за протезиране зависят както от техниката на имплантиране : едноетапно или двуетапно, така и от вида на конструкцията, с която ще се протезира.
Конструкцията, фиксирана върху имплантите може да бъде :
  • единична корона ;
  • малка мостова конструкци ;
  • мостова конструкция от 10, 12 или 14 зъба, възстановяваща цяла зъбна дъга ;
  • винтово фиксирана неснемаема протеза.

Протезиране след 3-6 месеца

Този срок е необходим, когато сме използвали метода на класическо двуетапно имплантиране. Този срок е необходим за интегрирането на импланта в челюстната кост. След 3-6 месеца импланта се разкрива. В него се навива гингивaлен оформител, който ще формира мекотъканната  ложа. След 10-14 дни, се взема отпечатък от протезното поле и се отливат гипсови модели. По гипсовия модел, след анализ на дебелината на лигавицата и естетическите изисквания на пациента се определя най-подходящата по размер надстройка или се изготвя индивидуална такава. След което случаят се завършва с постоянна  неснемаема конструкция.
Широкия диапазон в сроковете (от 3 до 6 месеца) се определя от някои особености. Например: от това дали импланта е от серия на производителя за ранно протезиране, от това каква е плътността на костта в протезирания участък, имплантирането било ли и придружено от костна пластика или синус-лифтинг.

Протезиране след 3-5 дни или в рамките на деня

Такива срокове са възможни когато протезираме с неснемаеми конструкции след едноетапно имплантиране – tissue level и  bone level импланти, mini implants, all-on 4 , all-on-6 или с помощта на хирургични водачи.  
ALL ON 4

ALL ON 4

Техниката на имплантиранe и протезиране All-on-4  е изключително популярна сред имплантолозите в цял свят и успешно се практикува вече повече от 20 години. Разработена е от швейцарската компания  NOBEL BIOCARE и позволява тотална рехабилитация на цяла ...

Неснемаемо протезиране върху импланти : особености

Неснемаемо протезиране върху импланти се прилага еднакво успешно при възстановяване на неголеми дефекти в зъбната дъга ( липса на един или няколко зъба), така и при пълно обеззъбяване на челюстта.

Протезиране върху импланти Неснемаемо протезиране върху имплантиНеснемаемо протезиране върху импланти

При пълно обеззъбяване могат да се използват методите както на едноетапно, така и двуетапно имплантиране и съответно - неснемаемо протезиране няколко дни след операцията (имедиатно) или след пълна интеграция на имплантите (3-6 месеца). В първия случай Вие ще получите Вашите нови зъби съвсем скоро след имплантацията и ще започнете да се радвате на новата си усмивка веднага (all-on-4, all-on-6 ). Във втория случай протезирането с дефинитивната (окончателната ) неснемаема конструкция е след 3-6 месеца, а до тогава използвате снемаема   или фиксирана (без сваляне)  върху имплантите протеза.

Изключително предизвикателство за лекуващия екип и зъботехническата лаборатория е рехабилитацията на цяла челюст. Освен функционалните и естетически изисквания към протетичната конструкция върху имплантите, тя трябва коректно да възстанови  височината на долната 1/3 на лицето, с което да се възстанови хармонията между трите му нива. За целта се извършат детайлни клинични и лабораторни анализи. Отпечатъците се вземат изключително прецизно, а биологичните равнини се снемат с лицева дъга. 

При протезиране с неснемаеми конструкции се използват различен вид корони върху импланти. Те могат да бъдат изработени с метален скелет или със циркониев такъв. С метални или циркониеви абатмънти. За още по-добра естетика препоръчваме да се изработи индивидуална циркониева надстройка върху титаниева основа.

 
Хирургични водачи

Хирургични водачи

Съвременната имплантология търпи ежедневно развитие. В планирането на случаите освен стандартните анализи на гипсови модели, 3D радиографски изследвания и фотодокументация, все по - голямо приложение намират най - съвременните цифрови технологии като 3D принтер, 3D фотоскенер, все по-прецизн...

Как може да се свържете с нас ?

Стоматологичен център BulgariaDent се намира в гр.София, кв.Манастирски ливади, на ул.“Пирин“ 81, партер. Ако имате въпроси и желаете да научите повече за възможностите за неснемаемо протезиране върху зъбни импланти, моля не се колебайте да насрочите консултация с наш специалист. Независимо дали се намирате в гр.София или в друго населено място, ще се радваме да Ви помогнем. Свържете се с нас сега на посочените телефони 02/ 854-8016 и 0879/ 209-691 или заповядайте в нашата дентална клиника персонално.
Оценка
обаждане запитване