Протеза върху импланти

Снемаемата протеза върху импланти представляват конструкция, която се състои от няколко части : зъби, акрилна основа – имитираща венечната лигавица и ставна част ( сферична или траверсна).
Като правило се използва в случаите на пълно обеззъбяване или при необходимост от възстановяване на голям брой зъби  в един или два квадранта (сегмента). Снемаеми се наричат условно, защото протезите върху импланти се задържат достатъчно плътно, което позволява носенето на протезата няколко дни без да се сваля.
Към протезиране със снемаеми протези се подхожда когато е невъзможно  да се направят  неснемаеми мостови конструкции или когато пациента не разполага с достатъчна финансова възможност за това. Също така те са вариант за временно протезиране, докато се интегрират имплантите напълно за дефинитивните конструкции.
 

Основа на протезата

Основата на протезата се изработва от твърда пластмаса - акрилна или пластифицирана. Когато се използва класическа тотална протеза, със стандартна  големина, тя заема огромно пространство в устната кухина, често предизвиква ранички по лигавицата, нарушава речта, покрива температурните и вкусови рецептори. Фиксирането й върху импланти значително редуцира размерите, степента на задържане е много по-добра, а комфорта в устата е много по-голям.
 


 

Ставна част

 • Сферична тик – так става

Изключително разпространен вариант за задържане върху импланти. Според вида и производителя на зъбните импланти, върху които се фиксират (мини или стандартни), има различни профили на този тип става. Всички те се състоят от две части – едната е фиксирана върху импланта, а другата – в протезата.Срещайки се, щракват като „катинар“.
Като недостатък на този тип конструкция е неравномерното натоварване върху имплантите.

 •  Траверсна става

Поставените импланти са свързани помежду си с траверса. В протезата се намира метална основа,която е негативният образ на траверсната става . Има възможност протезата да бъде фиксирана неподвижно с допълнителна винтова фиксация  между нея и резба направена директно в траверсата. „Шинирането“ на имплантите с траверса запазва тяхната стабилност  и предава равномерно натоварването върху тях. Този начин на задържане позволява да се редуцира броя на имплантите при възстановяването на цялата зъбна дъга до 2-3. 

 • Комбинирана става (съчетава траверса с тик - так става тип Locator)

Този начин на закрепване комбинира позитивните качества на двете стави. Траверсата придава опора на имплантите, а силиконовите пръстени осигуряват превъзходната стабилност.
 

 

Протеза върху импланти ( ЧАСТ 1 )

Протеза върху импланти ( ЧАСТ 1 )

Изключително разпространен вариант за задържане върху импланти. Според производителя и вида на имплантите, върху които се фиксират (мини или стандартни), има различни профили на този тип става. Всички те се състоят от две части – едната е фиксирана върху импланта, а другата – в п...

Предимства на протезите върху импланти

 • няма друга алтернатива при протезиране с тотални протези;
 • максимален комфорт – протезите имат чудесна стабилност, която корелира с броя на имплантите. Пациента не се притеснява дали ще му се измъкне протезата по време на хранене или говорене;
 • много добър вариант при тежка атрофия на челюстта и липса на прикрепена гингива;
 • в конструкциите отсъстват куки или други видими метални опорно задръжни средства;
 • протезите имат редуцирана големина, която допълните осигурява комфорта в устата;
 • натоварвайки костта чрез имплантите , тя се запазва и забавя атрофични процеси в нея;
 • адаптирането към протезите е значително по – бързо поради редуцираните размери и стабилната фиксация;
 • не висока цена за много добър вариант на протезиране.
 

Недостатъци

Един от основателните недостатъци на снемаемите протези върху импланти е пластмасовата част, имитираща загубената кост и лигавица от предшестващите атрофичните и възпалителни процеси. От една страна увеличава обема на конструкцията, а от друга не достатъчно естетически издържана.


 
Оценка
обаждане запитване