Усложнения след екстракция на зъб


Те настъпват когато се появят проблеми по време и след манипулацията. Голяма част от хората не развиват  такива. Възможните усложнения идват от неочаквана алергична реакция към анестетика или продължително следоперативно кървене.
Конкретните усложнения могат да се случат изолирано или комплексно:
  • Инцидентно увреждане на съседни зъби или челюстен участък;
  • Силна и постоянна болка в резултат на развит сух алвеолит - това се случва когато кръвният съсирек се разруши или въобще не бъде образуван такъв. Тогава раната остава отворена, инфектира се от слюнчените бактерии и се забавя оздравителния процес. Тъй като нервите са прекалено близо до инфекцията, то те са и силно болезнени. Налага се да се направи ревизия на раната и да се започне антибиотична терапия;
  • Изтръпване/мравучкане/ на долната устна или език - случва се при засягане на долночелюстния нерв и вероятността да остане за постоянно така е минимална;
  • Затруднено отваряне на устата - в резултат на разкъсване на мускулните влакънца по време на упойката, се образуват малки съсиреци между тях. Те и самата травма на влакната, както и излива на кръв в рехавите меки тъкани, водят до затруднено отваряне, често придружено и с болка. Това отминава след около 7 дни. За по-бърза резорбция и възстановяване, Ви препоръчваме да правите „гимнастика на дъвкателните мускули“ (отваряне и затваряне на устата в продължение на 2-3 минути десетина пъти дневно).
 
 

Кървене след зъбна екстракция

Ако мястото все още кърви или е прокървяло в последствие, то вземете парче чиста марличка или носна кърпичка и я поставете върху раната. Захапете я и стойте така поне 20 мин. Нормално, при добро здраве и кръвни показатели, кървенето продължава около 3-5 мин. Минимално кървене е допустимо до няколко (8-10) часа след екстракцията на зъб. Най-широко се прилага притискането на стерилна марля със зъби към екстракционната рана.
Усложнение_след_вадене_на_зъб_болка_температура_след_вадене_на_зъб_алвеолит_подуване_след_изваден_зъб-вадене_на_мъдрец
Ако кървенето е спряло и желаете да я премахнете от устата, може да се окаже, че тя е залепнала. Важно е да я навлажните чрез изплакване на устата с вода и след това лесно да я отстраните – в противен случай съсирекът може да се разкъса от залепналата марля и да прокърви отново. Още една възможност за спиране на кървенето е леко изплакване с подсолена вода. Може да се използва и намокрено пакетче черен чай вместо марля върху раната – таниновата киселина ще намали кървенето и ще благоприятства съсирването.
Не изплаквайте устата с разтвори за орална хигиена и не лягайте докато кървенето не спре.
Обърнете се до Вашия стоматолог  или личен лекар веднага ако проявите някои от посочените симптоми:
  • Кървенето не спира след поставянето на тампона с марля и продължава повече от 30 мин. след махането му;
  • Затруднение в дишането и преглъщането;
  • Силна постоянна болка, която не преминава, въпреки приема на аналгетици;
  • Висока температура;
  • Оток, който не спада 3 дни след манипулацията.
 

Оток

Подуването е нормално след хирургична намеса. Желателно е, ако лежите главата да е повдигната с допълнителни възглавници. Прилагайте студен компрес върху отока през първото денонощие. Така той ще бъде по-ограничен. Не прекалявайте със студеното, за да не се допусне измръзване на тъкани! Отокът може да се задържи 7-10 дни след интервенцията, като най-голям е обема му около 2-3 до 5 ден.
Усложнение_след_вадене_на_зъб,болка_температура_след_вадене_на_зъб_алвелит_ 

Болка след орална хирургия и медикация

Ако имате нужда може да приемете някои свободно продавани в аптеката обезболяващи - аналгин, парацетамол, ибупрофен, фламексин, солпадеин и др., както и изписани с рецепта аулин, нимезил и др. Задължително спазвайте указанията, посочени в инструкциите за употреба. Ако нямате такива, тогава се допитайте до Вашия зъболекар или фармацевт. Ако раната се инфектира, болката може да продължи и след втория ден –тогава вече ирадиира в посока към ухото или слепоочието.Налага се  посещение при зъболекар, за да се ревизира раната и  предпише антибиотик. Много е важно да се спазва предписаната дозировка, режим и продължителност на прием. Не трябва да се употребява алкохол по време на лечението с антибиотик !
 
 
 Инфекция на раната - Сух алвеолит
обаждане запитване