Оперативна екстракция на ретинирани и полуретинирани мъдреци

Мъдреците обикновено пробиват през лигавицата между 17 и 24 годишна възраст. Те са последните кътни зъби пробиващи в най-задната част на зъбната дъга. Някои хора може въобще да нямат зародиши на мъдреци, но други могат да имат четири - по един във всеки ъгъл на устната кухина. Ако нямат достатъчно място, за да пробият, мъдреците могат да причинят болка, подуване или инфекция.


Мъдрец-вадене-на-мъдреци-вадене-на-ретиниран-мъдрец-оперативно-премахване-на-мъдрец-операция-за-вадене-на-мъдрец-екстракция-на-мъдрец-орален-хирург-зъбен-хирург-безболезнено-вадене-на-мъдрец-цена-София-България-дент  Мъдрец-вадене-на-мъдреци-вадене-на-ретиниран-мъдрец-оперативно-премахване-на-мъдрец-операция-за-вадене-на-мъдрец-екстракция-на-мъдрец-орален-хирург-зъбен-хирург-безболезнено-вадене-на-мъдрец-цена-София-България-дент

 

Подготовка на пациента за оперативната манипулация

Вашият хирург или зъболекар ще Ви обясни какво да направите преди и след оперативното вадене на мъдрец. Като например ако пушите ще бъдете помолени временно да го прекъснете, тъй като никотина значително повишава риска от инфектиране на раната, както и забавяне на нейното зарастване. Също така ще бъдете помолени да сте хапнали преди хирургичната интервенция.
Тази операция се извършва в рамките на едно посещение с локална упойка. Тя напълно ще Ви блокира усещанията за болка на лигавицата и челюстта. Ако се притеснявате или сте напрегнати, то може да изпиете някакво (предписано от Вашия личен лекар) седативно лекарство, за да се отпуснете.

За операцията

Когато упойката Ви обезболи напълно, Вашият зъболекар или хирург ще среже лигавицата, за да си осигури достъп до ретинирания мъдрец. Ако това не бъде достатъчно, ще се наложи да се отнеме и малко от покриваща зъба кост. Зъба се изважда и раната се зашива.


Мъдрец-вадене-на-мъдреци-вадене-на-ретиниран-мъдрец-оперативно-премахване-на-мъдрец-операция-за-вадене-на-мъдрец-екстракция-на-мъдрец-орален-хирург-зъбен-хирург-безболезнено-вадене-на-мъдрец-цена-София-България-дент  Мъдрец-вадене-на-мъдреци-вадене-на-ретиниран-мъдрец-оперативно-премахване-на-мъдрец-операция-за-вадене-на-мъдрец-екстракция-на-мъдрец-орален-хирург-зъбен-хирург-безболезнено-вадене-на-мъдрец-цена-София-България-дент
 
 
Повечето мъдреци отнемат няколко минути за екстракцията им, но по-сложните около и над  40 минути.

 
 
 Мъдрец-вадене-на-мъдреци-вадене-на-ретиниран-мъдрец-оперативно-премахване-на-мъдрец-операция-за-вадене-на-мъдрец-екстракция-на-мъдрец-орален-хирург-зъбен-хирург-безболезнено-вадене-на-мъдрец-цена-София-България-дент Мъдрец-вадене-на-мъдреци-вадене-на-ретиниран-мъдрец-оперативно-премахване-на-мъдрец-операция-за-вадене-на-мъдрец-екстракция-на-мъдрец-орален-хирург-зъбен-хирург-безболезнено-вадене-на-мъдрец-цена-София-България-дент  

Какво следва след манипулацията ?


Ще трябва да останете в покой, докато не премине действието на анестетика или седативното средство. След локалната упойка това може да отнеме до няколко часа. Докато се възвърнат възприятията във Вашата уста, избягвайте да се храните, за да не нараните меките тъкани (устни, бузи, език).
Можете да си тръгнете в момент, в който се почуствате напълно готови за това.
Ще Ви бъдат дадени някои инструкции относно грижата за постоперативната рана. Може да Ви бъдат предписани аналгетици, антибиотици - ако е необходимо, както и антисептична вода за уста. Също така ще Ви бъде даден час за контролен преглед, в удобен за Вас ден.

 
Оперативно премахване на кисти

Оперативно премахване на кисти

Същинската киста представлява патологична кухина, ограничена със съединително тъканна капсула, подплатена отвътре с епител и изпълнена с течно или кремообразно съдържимо. Псевдокистата има само съединително тъканна капсула без епителна подплата. Рентгенографски се проследяват с ясно ограниче...

Възстановяване след екстракция на мъдрец


След оперативната екстракция на мъдрец е възможно да имате затруднение при преглъщане и лек дискомфорт, което е напълно нормално за постоперативния период. Студени компреси могат да помогнат за спиране или намаляване на евентуален отток.
Ако имате нужда може да приемете някои свободно продавани в аптеката обезболяващи - аналгин, парацетамол, ибупрофен, фламексин, солпадеин и др., както и изписани с рецепта аулин, нимезил и др. , но без аспирин. Задължително спазвайте указанията, посочени в инструкциите за употреба. Ако нямате такива, тогава се допитайте до Вашия зъболекар или фармацевт.
Седативното вещество може времено да намали координацията  и работоспособността, както и да повлияе върху шофьорските Ви способности, поради това не шофирайте, не консумирайте алкохол и не работете с машини в рамките на  48 часа.
Не жабурете с никакви разтвори до 24 часа след манипулацията.Това може да разруши кръвния съсирек, което ще наруши оздравителния процес. След хранене може  да се изжабурете много внимателно с концентриран солеви разтвор (половин чаена лъжичка сол разтворена в чаша вода).
В началото може да напипвате малки и остри костни фрагменти с езика си.Това са ръбове на костната алвеола (място, където се е намирал зъба), които скоро ще изчезнат след като  бъдат покрити от лигавицата.

Трябва да си четкате зъбите както обикновено, като в първите 4 дни избягвайте докосването на раната.

Хранене и пиене
Може да пиете хладки течности веднага, избягвайте прекалено топли и в никакъв случай горещи напитки. Изчакайте да премине действието на упойката и тогава започне храненето. Започнете първоначално с меки храни и постепенно преминете към ежедневната Ви диета. В деня на екстракцията не консумирайте газирани напитки.

Жабурене и изплакване
В деня след екстракцията не се препоръчва никакво жабурене или изплакване. Целта на това ограничение е да се образува здрав кръвен съсирек, от който в бъдеще да се изгради кост. От следващия ден с внимателни движения на бузите може да започнете изплаквания с концентриран солеви разтвор, вода за уста , екстракт от лайка или смрадлика. Това ще подобри локално оралната хигиена и ще ви помогне на отстраните попадналите в хирургичната рана остатъци от храна.

Кървене
Ако мястото все още кърви или е прокървяло в последствие, то вземете парче чиста марличка или носна кърпичка и я поставете върху раната. Захапете я и стойте така поне 20 мин. Не изплаквайте устата с разтвори и не лягайте докато кървенето не спре.
Голяма част от хората не са имали никакви проблеми със съсирването докато не им бъде изваден именно мъдрец.
В такива случаи се обърнете до Вашия стоматолог  или личен лекар веднага ако проявите някои от посочените симптоми:
  • Кървенето не спира след поставянето на тампона с марля и продължава повече от 30 мин. след махането му;
  • Затруднение в дишането и преглъщането;
  • Силна постоянна болка, която не преминава, въпреки приема на аналгетици;
  • Висока температура;
  • Оток, който не спада 3 дни след манипулацията.
Какви са рисковете ?
Рискове, като цяло от оперативната екстракция на мъдрец не трябва да има. Може да има нежелани постоперативни усложнения като: лицеви деформации (оток), болка, скованост на челюстите (временно нарушено възприятие за допир, натиск), отпадналост, затруднено отваряне на устата, слабо кървене, продължаващо до две седмици. Първите три симптома са преходни и обикновено преминават след първите 3 дни.

Усложнения
Те настъпват когато се появят проблеми по време и след манипулацията. Голяма част от хората не развиват  такива. Възможните усложнения идват от неочаквана алергична реакция към анестетика или продължително следоперативно кървене.
Конкретните усложнения могат да се случат изолирано или комплексно:
  • Инфекция ;
  • Инцидентно увреждане на съседни зъби или челюстен участък;
  • Силна и постоянна болка в резултат на развит сух алвеолит - това се случва когато кръвният съсирек се разруши или въобще не бъде образуван такъв.Тогава раната остава отворена, инфектира се от слюнчените бактерии и се забавя оздравителния процес.Тъй като нервите са прекалено близо до инфекцията, то те са и силно болезнени. Налага се да се направи ревизия на раната и да се започне антибиотична терапия;
  • Изтръпване /мравучкане/ на долната устна или език - случва се при засягане на долночелюстния нерв и вероятността да остане за постоянно така е минимална;
  • Затруднено отваряне на устата - в резултат на разкъсване на мускулните влакънца по време на упойката, се образуват малки съсиреци между тях.Те и самата травма на влакната, както и излива на кръв в рехавите меки тъкани, водят до затруднено отваряне, често придружено и с болка. Това отминава след около 7 дни. За по-бърза резорбция и възстановяване, Ви препоръчваме да правите „гимнастика на дъвкателните мускули“ (отваряне и затваряне на устата в продължение на 2-3 минути десетина пъти дневно).
обаждане запитване