Металокерамика

Какво представлява металокерамиката?

Металокерамиката вече повече от 40 години намира своето приложение в България и все по-малко по света.

Добре изработената коронка е здрава, устойчива на натоварвания, недотам естетически издържана според съвременните високи изисквания, но пък най-често използваната протетична конструкция. Нейното ядро се състои от метален скелет, върху който послойно се нанасят керамични маси, които възпроизвеждат цвета, естествения вид и форма на възстановявания зъб.

Металокерамиката е подходяща за изработване както на единични коронки, така и мостовидни конструкции. За съжаление, за изработването на мост се налага изпиляване на съседни здрави зъби. Компромисен вариант е, когато те са силно разрушени или с големи възстановявания и подлежат на обличане с корони.

Металокерамичната конструкция може да бъде изработена само в един или с няколко нюанса от цветове. Необходимост от няколко нюанса има тогава, когато естествените съседни зъби имат такива.

металокерамика_металокерамична_коронка_металокерамичен_мост

Как се поставя?

Най-обикновената коронка от металокерамика представлява една монохроматична (едноцветна) керамика. Тя няма никаква естетическа стойност и за съжаление от разстояние е ясно за хората срещу Вас, че сте с изкуствени зъби, видът на които е по-лош от пластмасовата протеза.

Изграждането на конструкцията започва с отливане на метален скелет. Той може да бъде от неблагородна (Co-Cr, Ni-Cr) или благородна (злато с платина и паладий) сплав.

Металният скелет се покрива послойно с керамични маси в различни цветови нюанси. За разлика от безметалните конструкции, металокерамиката не може да възстанови естествената прозрачност на зъба. Поради това, тя се използва за протезиране, предимно на дъвкачите, а не на предните, попадащи в зоната на усмивката. За поставяне отпред, съветваме да предпочетете цирконий-керамичните корони или мостовите конструкции.

Видът на керамиката и метала, професионалните качества на зъботехника и правилната технология на изработване и слагане, предопределят качеството – максимално близка до естествения вид, форма и цвят на зъба. Точно това определя лабораторната й стойност. Крайната полза от конструкцията се формира от броя на короните и квалифицирания труд на стоматолога-протезист.

металокерамика_металокерамична_коронка_металокерамичен_мост

Предимства и недостатъци

  • Пълно възстановяване структурата, формата и външния вид;
  • Повишена устойчивост от разпадащи процеси, по време на дъвчене;
  • Устойчивост от цветово изменение при тютюнопушене;
  • Повишена дълготрайност - минимум 10 години;
  • Възможност за използване на единична протеза или изграждане на цялостен мост;
  • Лесна поддръжка.

Металокерамиката обаче има и своите негативи, изразяващи се във:

  • Вероятност за развитие на алергична реакция към използвания метал;
  • Разлика измежду естествената зъбна редица.

При необходимост от протезиране с коронки от металокерамика, заповядайте на Bulgariadent.com.

Разберете повече за керамични коронки цени

Оценка
обаждане запитване