Керамични коронки

Чистата керамика е най-естетичният вариант за неснемаемо протезиране с фасети, коронки или мостове. Тя притежава най-добри естетически и задоволителни, като здравина, качества. Познаваме различни видове по съдържание и качество керамика, от отделни производители. При всички тях, технологията на работа е еднаква - нанася се послойно, пресова се (прес керамика) или се обработва на фрез апарат.

Предимства на керамичните коронки

  • Отлично биологично отношение към прилежаща венечна тъкан;
  • Високи естетични качества;
  • Подходящи са за пациенти с алергия към метали;
  • Идеално решение за единични керамични коронки във фронта или дъвкателния участък;
  • Подходящ е за тричленни мостови конструкции във фронталния участък.

Недостатъци на керамичните коронки

  • Не са подходящи при хора с бруксизъм;
  • Не е желателно да се възстановяват дефекти, по-големи от 3 мостови единици - натоварването на връзката при мостовите тела е прекалено голямо и има риск от прекъсването й;
  • Високата им цена.

Видове керамични коронки

Основно съществуват два вида керамични коронки: стъклокерамични и циркониеви коронки. Първите са най-естетичните от всички видове и са трудно различими от естествените зъби. Това е особено валидно от гледна точка на цвета и полупрозрачността на естествения емайл. Дори понякога и зъболекарите трудно ги различават. Циркониевите по естетика са близки до керамичните, но много зависи от използвания материал. Все пак, 90% от използвания цирконий има неестествен млечнобял цвят, което силно го откроява от естествените зъби. От гледна точка на здравината, циркониевите са най-добрите.

Порцеланова_керамична_корона_цена_софия_манастирски_ливади   Керамична_корона_порцеланова

Каква е процедурата по поставяне?

Процесът по поставянето е изключително елементарен, но не много кратък. Като цяло, зъболекарят извършва подходящо изпиляване на един или няколко зъба и взема отпечатък от челюстта, така че да се изготви керамичната корона. Този отпечатък е необходим, за да се спази анатомичната структура и характеристики на зъбите. Процедурата по изготвяне на отпечатъка отнема няколко дни, което налага слагане на временна пластмасова протеза за обличане на зъбите и предотвратяване на дискомфорта. Това защитава чувствителните вече изпилени зъби и запазва добрата външност на усмивката.

Важен момент в процедурата по поставяне на керамични коронки е техният цвят. Трябва да се спазят нюансите на цветовете, така че да няма различия и много трудно да се различава наличието на зъбна протеза. За целта, стоматологът използва специален инструмент, чрез който се подобрява цветовият нюанс на емайла, така че той да е най-близък до естествения. Много е важно, това да се извършва на естествена светлина, тъй като изкуствената може да изкриви нюанса на цвета и той да остане неестествен. Носенето на временната корона е в продължение на около ден или два, докато се изготви истинската.

Поставянето и фиксирането се извършва чрез употребата на специален медицински цимент, но това трябва да се извърши от професионалистите на Bulgaria Dent.

Керамика или цирконий?

Както вече писахме, керамиката позволява постигане на максимален, подобен на естествените зъби, цвят. Това е възможно, благодарение на метода на наслояване, особено когато изработката се прави в лаборатория. Този метод също позволява постигане на желаната форма и степен на прозрачност на емайла, а методът на пресоване, пък им придава якост и здравина. Вариантите от цирконий са по-трайни и по-ефективно предпазват от появата на вторични кариеси и инфекции. Експлоатационният им срок е до около 20 години, докато при керамиката - само 10 години. И двата варианта са хипоалергенни и леки.

Разберете повече за керамични коронки цени

Оценка
обаждане запитване