Профилактика и превенция на пародонтоза

Профилактиката е особено важна за онези пациенти, които имат наследствена предразположеност или са с вече диагностицирано заболяване пародонтит. Редовни профилактични прегледи при стоматолог и професионално почистване на зъбите са гаранция за предотвратяване и потискане на развитието на заболяването. Изчистването на зъбен камък трябва да бъде в период от 6 месеца до 1 година, в зависимост от степента на натрупването му.
Спазването на безупречна орална хигиена е на първо място сред превантивните мерки. За целта е препоръчително пациента да получи професионална консултация от специалист, който да даде указания как да четка правилно зъбите, каква техника да използва, да препоръча четка за зъби според състоянието на зъбите и пародонта им  – конвенционална  или електрическа с ултразвукови вибрации.  Да предпише най – подходящата за случая паста за зъби. Състоянието на устната хигиена може значително да се подобри използвайки ежедневно антисептична вода за уста, конци за зъби, пародонтален душ, интердентални четчици и др.


 
Правилно хранене, употреба на натурални плодове и зеленчуци, богати на витамини и микроелементи, могат допълнително да подобрят оралната хигиена и състоянието на венците. В менюто задължително трябва да присъстват ябълки, моркови, черна боровинка, касис и цитрусови плодове. Препоръчват се храни, богати на калций – (извара, мляко, сирене),  цинк ( месо, пшенични трици и кълнове) и селен.

 
Допълнително стимулиращо и укрепващо въздействие върху венците има тяхното масажиране. Това въздействие подобрява кръвната циркулация, трофиката и оксигинацията им.
Основни правила при масажирането:
  • Провежда се два пъти дневно, след четкане на зъбите.
  • Натискът върху венците трябва да бъде безболезнен, като прискането сутрин трябва да бъде малко по – силно, в сравнение с вечер.
  • Посоката на движение трябва да бъде от венците към зъбите. Започва се от центъра на челюстта и се продължава в страни.
  • Масижирането се извършва с възглавничките на палеца или показалеца . Движенията са кръгообразни  –  сутрин по посока на часовниковата стрелка, а вечер в обратната посока.
  • Продължителността трябва да бъде около 5 – 7 минути. 
Лечение_на_пародонтит_масажиране_на_венците_гингивата Най – пагубно въздействие върху тъканите на пародонта има никотина. Полепналите смоли по зъбните повърхности затрудняват почистването на зъбите от плака,  способстват за по – лесното натрупване на зъбен камък, който се явява един „риф“ за патогенните микроорганизми. Никотина рязко и трайно във времето влошава локалния имунитет в устната кухина. Отказването от тютюнопушенето значително увеличава шанса на организма за справянето с бактериалната инфекция и увеличава преживяемостта на зъбите в перспектива.
Оценка
обаждане запитване